Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия

С предоставените средства дори не било възможно
11 юни 2024 11:33, Нели Христова
140
Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно.

Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия.

Месец преди призива на Столтенберг, в края на април, МО обяви, че е изпълнило едно от решенията, одобрени и от предишни парламенти, за военна помощ. Което, според документите от МС и парлaмента включва предоставяне на Украйна на "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети".

В отговора си от министерството посочват, че още тогава българската страна не е поставяла "конкретни специфични условия, забраняващи използването от въоръжените сили на Украйна" на предоставената от нас помощ по цели в Русия.

Уточнено е било обаче, че помощта трябва да се използва при спазване на установените норми на международното хуманитарно право и Устава на ООН.

От отговора на министерството става ясно, че предоставените от България не са "западни модерни системи с голям обсег, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на руска територия".

 "Тактико-техническите характеристики на предоставените от България стари, съветски системи въоръжение и техника, практически не позволяват поразяване на военни цели на руска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили", уточняват от министерството. И посочват, че Украйна има пълното право да използва и предоставеното ѝ от други държави оръжие, но само срещу легитимни руски военни цели.

До момента Украйна не е искала нова военна помощ по сключеното през 2022 година споразумение с България. Но от Министерството посочват, че една от темите на срещана на върха на НАТО през юли в САЩ ще обсъжда поемането на дългосрочни ангажименти за подпомагане на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
4
 
! Отговори
Баба Вангелия речи преди 1 месец
Хитлер, Наполеон и академикът демокрад от село бяха тръгнали срещу велика Русия. Нищо ново под слънцето.
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските заспали офце пак ги таковаха, между тези 100 БТР-а се оказа че са дали и самоходни гаубици за които разбира се никой не писа. Беха ги нарочно покрили с брезенти за да не се виждат и офцете блеят беее беееБГ оръжие се изпраща на Полша от където се превозва към Оркландия
124
4
 
3
 
! Отговори
русия фалира и ако преди 1 месец
спечели войната, защото трябва да похарчи стотици милиарди долари за възстановяване на разрушеното от самитеОРКИ. ИванушкаДурак първо действа, после се чеше поТИКВАТА, като видиПРОСТОТИИТЕ си.
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен124 а путин тогава агент а запада ли е а олгин да те видя как ще избегнеш 132 Статия на нпк )))
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Честно казано я бягай да забрененееш от някой африканец ологин сега тях мъкнете явно руснаците свършиха пък блей аве путин
121
3
 
4
 
! Отговори
Честно казано преди 1 месец
Държавите от източният фланг на НАТО са разходен материал във войната срещу Русия. Гледайте Украйна и си правете изводи. Зеленски няма полезен ход за себе си, но има шанс да спаси милиони украинско население, ако спре войната. Кому е нужна Украйна без население? На онези, които имат намерения да я разпарчетосат. На САЩ, Англия, Франция, Полша и Румъния естествено. Кое е по-важно за Украйна? Да стане независима или да изчезне като държава и население?
120
7
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
90% от руснаците нямат канализация ама щели да правят нов световен ред разбираш ли
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те не се интересуват от бъдещето на Украйна. В сериозните анализи тя отдавна е принесена в жертва. Интересуват ги отслабването на Русия по примера с Афганистан, чиято роля сега се изпълнява от киевския режим. Западът иска не победата на Украйна, той търси богатствата на Русия. Те го привличат. Украйна е средство, не цел. Западът иска да овладее територията, ако може минус народите по тези земи, били те руснаци, украинци, беларуси или чеченци. Това е същността на сблъсъка, в който Украйна е главната жертва.
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът ще избягва ядрения конфликт докато не се подготви и не се изравни или надмине Русия във военно- стратегическо отношение. Може това никога да не стане, няма как да предскажем, но засега в Украйна той има интерес от война, но само конвенционална, позиционна и продължителна. За него колкото повече руснаци и украинци се избият, толкова по-добре. Западните съюзници ще продължат да дават оръжия и подкрепа на Киев, но на час по лъжичка, само толкова, колкото да крепят режима, за да може той да изпълнява задачата си като дразни, обезкръвява и изтощава Русия. Те не се интересуват от бъдещето на
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ние дадохме ли си установките С 300, че нещо не стана ясно.
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна не е искала, ама ние даваме. Под ние, разбирайте правителството.
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щика в дирника на путин ще бъде Български за тая цел да удеят кремъл
114
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путин ще свърши като кадафи надживявайки русия
113
2
 
3
 
! Отговори
никой преди 1 месец
А КАСЕТЪЧНИТЕ БОМБИ, С КОИТО ОБСТРЕЛВА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ В ХЕРСОН !?!? КОИТО РУСИЯ ДАВА НА ООН,
112
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Украинците са пролива кръвта си за нашата свобода и сега когато ние трябва да направим нещо за тях станаха просяци" - нашата свобода не я мисли, ако се наложи ще пращаме и поляци, и прибалтийци, и румънци, и който там има желание.
111
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С нашето разрешавам да стреляте и по Москва, и по Пекин, и по Брюксел, и по Вашингтон, ама най-добре го дайте за скрап, че от както сме в НАТО само за тва става нашата техника от 80те.
110
3
 
5
 
! Отговори
Много е просто! преди 1 месец
Не е искала, защото НЯМАМЕ ТАКОВА! И след като нямаме, значи не сме давали и няма за какво да ни моли!
109
6
 
9
 
! Отговори
... преди 1 месец
Физички оръжието може да не е в Хохлия даже, а в някой гараж в Африка. Препродадено.
108
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците са пролива кръвта си за нашата свобода и сега когато ние трябва да направим нещо за тях станаха просяци
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са искали щото не стават, какво да ги замерят рашките с БТР-и ли.