»знерв€що: ”нгари€ е блокирала 41% от решени€та на ≈— за ”крайна

¬ъпреки натиска Ѕудапеща ще продължава да блокира военната помощ за ”крайна
ќбновена: 28 май 2024 07:18 | 28 май 2024 07:00, ≈лка ¬асилева
308
»знерв€що: ”нгари€ е блокирала 41% от решени€та на ≈— за ”крайна
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

—траните от ≈вропейски€ съюз (≈—) започват да се изнерв€т от поведението на ”нгари€ по отношение на ”крайна, пише Bloomberg. ѕричината този път е блокирането на фонда за финансиране на покупки на оръжи€ за  иев на стойност 6,5 млрд. евро.

ќще по темата
”нгарски€т външен министър ѕетер —и€рто разказва за необичайни за срещите в Ѕрюксел сцени - първите дипломати на общността са крещели и не са спазвали реда си при изказвани€та. ¬ъпреки този натиск Ѕудапеща ще продължава да блокира този фонд и военната помощ за ”крайна, каза още —и€рто пред журналисти в понеделник (27 май).

¬ Ѕрюксел се вод€т активни дискусии как да бъде заобиколено унгарското вето, още повече, че страните от ≈— см€тат да вле€т в този фонд парите, спечелени от замразените руски активи. ќбщността реши тези средства да се използват в полза на ”крайна, включително за възстанов€ване и покупка на оръжи€. √одишно се чакат към 4-5 млрд. евро.

”нгари€ е блокирала 41% от всички решени€, свързани с ”крайна на ≈—, сочат изчислени€та на литовски€ външен министър √абриелиус Ћандсбергис. "“р€бва да стане €сно какви са сега и какви б€ха позициите на ”нгари€", каза още той.

Ѕелгийски€т външен министър ’аджа Ћахбиб, чи€то страна е ротационен председател на ≈—, е категорична: "Ќе можем да приемем ветото на военната помощ. —поразумени€та са, за да бъдат спазени". “€ припомн€, че общността одобри фонда през март с единодушие.

Ѕелги€ ще бъде ротационен председател на ≈вропейски€ съвет до 1 юли, а след това е ред на ”нгари€ да поеме поста до кра€ на 2024 година.

ћеждувременно украински€т президент ¬олодимир «еленски посети »спани€ - визита, ко€то отмени преди седмица заради влошаване на ситуаци€та на бойното поле. ¬ ћадрид той подписа поредното двустранно споразумение, даващо дългосрочни гаранции за сигурност с премиера ѕедро —анчес. “о е десето по ред, след като б€ха подписани подобни документи между ”крайна и ¬еликобритани€, ‘ранци€, √ермани€, ƒани€,  анада, »тали€, Ќидерланди€, ‘инланди€ и Ћатви€.

»де€та за двустранни споразумени€ се зароди по време на срещата на Ќј“ќ във ¬илнюс, след като јлиансът се отказа да даде очакваното из€вление, че ”крайна ще бъде член, веднага "когато това стане възможно".

Ќа провокативен въпрос на пресконференци€ след церемони€та испаски€т премиер беше категоричен, че не се налага документът да бъде ратифициран от парламента, защото по същество представл€ва меморандум за сътрудничество. ¬ документа е записано, че »спани€ ще отпусне 5 млрд. евро във фонда, блокиран от ”нгари€, за следващите три години. —траната активно работи и за намиране на системи за противовъздушна отбрана и предостав€ още ракети за съществуващите, както и още танкове и бронирана техника, стана €сно още от думите на ¬олодимир «еленски по време на брифинга.

ѕедро —анчес потвърди участието си на мирната конференци€, ко€то  иев подготв€ съвместно с Ўвейцари€ за средата на юни.

ќчаква се украински€т държавен глава да посети ѕортугали€ във вторник и да подпише следващото споразумение, даващо дългосрочна гаранци€ за сигурност.

ƒруги подобни материали четете на Investor.bg


 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


308
ќще от ¬ойната в ”крайна
»спани€ дава още военно оборудване на ”крайна за 1 милиард евро
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
255
2
 
1
 
! ќтговори
anin преди 3 седмици
ƒа излизат от ≈— направо като не им харесва. ———– ще ги приеме зад завесата.
254
3
 
7
 
! ќтговори
√енетично им е преди 3 седмици
”нгарците навремето и на доминатора ———– се опънаха, а сега и на доминатора —јў, пардон - ≈— се опъват ... »мат нещо унгарско ...
253
2
 
2
 
! ќтговори
»ван ћладенов преди 3 седмици
»зкючително добри дела! ƒоре а е когато страната ти поне н€кога е била част от импери€. «а гол€ма жалост ние 500 години сме били подчинени в ќсманската импери€ и около 200 години във ¬изанти€.  акво самочувстие да имаме освен роболепие!?
252
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
”нгари€ --- — демокраци€ и Ќ≈«ј¬»—»ћќ—“ , към ѕ–ќ—ѕ≈–»“≈“ ! !Ѕългари€ --- √ќЋј ¬ќƒј , »  јЋ ѕќ √–ЏЅќ !
251
3
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ћайчинството в ”нгари€ , е ''—јћќ'' 6 /Ў≈—“/ √ќƒ»Ќ» !«авърналите се в ”нгари€ са над 2.5 млн. , унгарци !
250
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
Ќай-големи€т ƒЏ–∆ј¬Ќ»  в ≈— ... –уси€ ще строи в ”нгари€ ј≈÷ , подписан е договорът !
249
4
 
13
 
! ќтговори
јлекса преди 3 седмици
–ъце на ќрбан тр€бва да му целуваме ! –азумен и мислещ човек !
248
4
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
«а разлика от ћутрата ,  ирчо,  окорчо, ѕеевски и ƒоган ќрван е човек с главно „ и най- важното има топки а не е медуза като тези нашите ***. Ѕраво ќрбан и за нас вариантът ќрбан се казва  остадинов от ¬ъзраждане и за него твърдо ще гласуваме.
247
3
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
Ѕ–ј¬ќ!≈дин разумен човек!ќстаналите са превъртели всичките!
246
18
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ћи да се махат от ≈—.  во още се занимават с ти€ маджари. ƒа ход€т при женските мъже от руси€та
245
5
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
—упер! “о вече и јмерика прави така. Ѕайдън направо го каза да не го занимават с ”крайна и изб€гва вс€какви срещи със зени€ гном-отказа да ходи да го види в Ўвейцари€, което до преди 1 година само щеше да е чудо невидено и нечувано. ¬€търът на пром€ната е тук вече, а вие си драскайте вашите опорки на никого не пречите.
244
9
 
30
 
! ќтговори
ј¬“ќЌќћ преди 3 седмици
Ѕ–ј¬ќ Ќј ”Ќ√ј–»я!
243
5
 
26
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
¬ижте с колко процента преизбират ќрбан и с колко нашите мутри и про100 кираци.
242
3
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
а дали тайно не се радват, че благодарение на ”нгари€ си спест€ват и отлагат пилеенето на пари и техника.
241
6
 
21
 
! ќтговори
ƒеди преди 3 седмици
’убавелке, коригирай заглавието на публикаци€ си .... Ќе "»«Ќ≈–¬яўќ", а "–ј«”ћЌќ"! ќрбан е ѕолитик с разум, а не либертанска *** на ≈—-то! » още нещо, само едно изречение в пуба ти е свързано в пропагандното заглавие! “о бива пропаганда бива, а чак такава небива! ’айде, сполай те!
240
7
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»мат умен управник!
239
4
 
12
 
! ќтговори
бих преди 3 седмици
казал че е успоко€ващо -все още има хора които не са опи€нени от евроатлантическите и дж ендърски ценности .
238
3
 
3
 
! ќтговори
укроќруелство преди 3 седмици
—ега при пререгистраци€ на автомобил и получаване на шофьорска книжка ще е необходимо да се предостав€т данни за местоживеене и цифрово изображение на лицето - сега VRU се готви да одобри проектозаконаѕо този начин териториалните органи на министерството на вътрешните работи ще има право да получава информаци€ от информационни системи и електронни бази данни (регистри) на изпълнителни органи, други държавни органи, по-специално от ≈динни€ държавен демографски регистър.
237
2
 
2
 
! ќтговори
самоосакат€ват се преди 3 седмици
TCC в ќдеса дава възможност на бегълците да се размажат и вече е спечелил 1 милион долара от това , DBR.«а това допринесе ръководител€т на отдела на TCC. ѕод негово ръководство схемата е прилагана от юли 2023 г. ќттогава данните за 138 наборници са променени, което ги прави негодни.”слугата струва от 4,5 до 7 хил€ди долара. —Ѕ– установи всички лица, използвали схемата. “ези, които н€маха време да напуснат, б€ха отведени в TCC.
236
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
❗️—лед получаване на призовката по пощата, лицето има 14 дневен срок да се €ви пред “ — адв.