Шведите харчат годишно по $410 млн. за дрога и проститутки

Разходите за проститутки възлизат на 600 млн. крони
4 апр 2005 14:18,
Шведите харчат годишно по $410 млн. за дрога и проститутки
Освен за проститутки, шведите харчат здраво и за алкохол

Шведите са похарчили 2,9 млрд. шведски крони (410,4 млн. долара) за наркотици и проститутки през 2004 г., посочват данните на статистическия институт на страната SCB.

Статистиката е направена по повод решение на Европейския съюз от 1996 г. страните-членки да представят информация за всички осъществени финансови операции, включително и тези на черния пазар.

Въпреки, че имат една от най-строгите съдебни системи в Европа, деветте милиона шведи са похарчили грандиозната сума от 2,3 млрд. крони за наркотици. Консумацията на котрабанден алкохол се оценява на 1,7 млрд. крони, докато разходите за проститутки възлизат на 600 млн. крони.

От института, от където са се заели да изследват порочните навици на шведите, споделят, че изчисленията са били направени доста трудно.

За да изчисли употребата на дрога, екипът се е oсведомил за цените на наркотиците от дилърите, а след това проверили и колко е броят на потребителите на твърди наркотици в страната.

Употребата на котрабанден алкохол също е била изчислена по сходен начин. Колкото до проституцията, проблем са се оказали не толкова тарифите на услугите, които могат да бъдат открити лесно в интернет, а преброяването на дневния брой клиенти, които обслужва една проститутка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание