Швейцария прие споразуменията от Шенген и Дъблин

Рефендумът се проведе няколко дни след като французите и холандците отхвърлиха европейската конституция
6 юни 2005 10:24,
Швейцария прие споразуменията от Шенген и Дъблин
Швейцарците казаха "да" на споразуменията от Шенген и Дъблин на референдум, проведен в неделя. 54,6% от швейцарците дадоха положителен вот.

Рефендумът се проведе няколко дни, след като французите и холандците отхвърлиха Европейската Конституция на референдуми в страните си.

Всички френскоговорящи кантони в Швейцария са гласували положително на референдума, по-голямата част с повече от 60%, за сметка на отрицателния вот в немските кантони. Избирателната активност е била 55,9%, което е повече от средната активност на националните референдуми в страната през последните години.

Шенгенското споразумение, подписано през 1985 година, премахва граничния контрол (с изключение на летищата). В замяна швейцарската полиция ще получи достъп до информатизираната база данни SIS, в която са включени 15 000 престъпници и 700 000 чужденци без право на престой.

Според споразуменията от Дъблин, ако някой е поискал убежище в страна от ЕС и молбата му е била отхвърлена, той няма право да иска убежище в друга от страните-членки. Това ще намали с 20% молбите, отправени към Швейцария.

В момента шенгенското споразумение включва 13 страни членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Швейцария, която не е част от съюза, подписа двете споразумения миналата година. Страната подаде молба за членство в ЕС през 1992 година. През 2001 година 76,7% от швейцарците отхвърлиха предложението за започване на преговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание