Поне 31 ранени след расистки протести в Австралия

Вече повече от едно денонощие продължават размириците в Сидни
12 дек 2005 17:43,
Поне 31 ранени след расистки протести в Австралия
Шестима полицаи са пострадали само за едно денонощие в расистките протести в Сидни. Снимка: BBC
Поне 31 са пострадалите след размириците по плажовете и улиците на австралийския град Сидни, съобщава агенция ДПА. Всички ранени от бунтуващите се от неделя младежи са с арабски, средиземноморски или африкански произход, допълва агенцията.

В протестите с откровено расистки характер участват повече от 5000 младежи, които нападат всеки с по-тъмен цвят на кожата и характерни черти.

Освен срещу арабите чужденци, агресията на протестиращите е насочена и срещу служителите в полицейските и здравните служби, опитващи се да помогнат на пострадалите. Сред ранените има и шестима полицаи и двама медицински работници.

Причина за масовите безредици е случка от събота на плажа Кронула, където няколко младежи от ливански произход са пребили двама австралийски спасители. В отговор на побоя, още същата вечер, на плажа са се събрали хиляди младежи, желаещи отмъщение.

Те са употребили сериозни количества алкохол и са тръгнали на наказателна акция из близките плажове и улици, развявайки националния флаг на Австралия и крещейки расистки възгласи.

Тълпите чупели прозорци и витрини с тухли и бирени бутилки, нападали чужденците и полицаите и запалвали автомобили. Според неофициална статистика, подпалени и потрошени са били поне 100 автомобила, някои от които полицейски и линейки.

Засега от управата на града твърдят, че нещата са под контрол, а министър-председателят на Австралия Джон Хауард заяви, че случаят не дава основание толерантното австралийско общество да бъде наречено расистко.

Местните медии обаче побързаха да обявят случилото се за „най-острия конфликт на расова основа, на който страната е ставала свидетел някога“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание