Обесиха Саддам, мислят да ни покажат как

Осъден на смърт заради престъпления срещу човечеството, бившият иракски президент Саддам Хюсеин беше екзекутиран чрез обесване тази сутрин
30 дек 2006 10:12,
Обесиха Саддам, мислят да ни покажат как
Саддам бе обесен заради престъпления срещу човечеството. Снимка: Корбис

Осъден на смърт заради престъпления срещу човечеството, бившият иракски президент Саддам Хюсеин беше екзекутиран чрез обесване тази сутрин, предаде Ройтерс.

Екзекуцията му, обявена по телевизионния канал Ал Хура, беше потвърдена от иракските власти.

Повече подробности около екзекуцията не се споменават. По държавната телевизия Ал Иракия бяха излъчени кадри със свидетел, по чиито думи, изкачвайки се към ешафода, Саддам е изглеждал „пречупен“. Според други пък бившият президент е изглеждал решителен и смел.

Не се уточнява и мястото на екзекуцията. Тя е била заснета с видеокамера, като бе обявено, че все още не е преценено от иракските власти дали записът да бъде излъчен или разпространен до медиите.

Въпреки това кадри от екзекуцията бяха показани по арабски телевизии. На тях се вижда как Саддам върви към бесилото, неясни фигури около него, поставянето на въжето около врата му, но не и моментът на смъртта. 

Според американския президент Джордж Буш смъртта на Саддам Хюсеин представлява „важен етап“ от демократичния процес в Ирак. По думите му тя няма да сложи край на насилието в страната, но е важен етап от развитието на демокрацията.   

В Лондон британският министър на външните работи Маргарет Бекет заяви, че Саддам Хюсеин, „осъден от иракски съд за част от ужасяващите престъпления, които е извършил срещу иракския народ“, е получил това, която е заслужавал.

Екзекуцията на Саддам Хюсеин е свидетелство за безотговорната политика на САЩ, смятат пък в руската Държавна дума. 

Франция, която беше против военната намеса в Ирак през март 2003 г., се въздържа от коментари, единствено призовавайки „всички иракчани да гледат към бъдещето и да работят за помирение и национално обединение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание