Либия: Предадохте ни. Какво сте ги заосвобождавали така празнично?

Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат закарани на място, където да изтърпят наказанието си, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин, каза либийският външен министър
28 юли 2007 17:33,
116
Либия: Предадохте ни. Какво сте ги заосвобождавали така празнично?
Медиците ни не трябвало да бъдат освобождавани по такъв празничен начин. Снимка: Булфото

Либия остро разкритикува днес помилването на медицинските сестри и на палестинския лекар, които се завърнаха в София във вторник, и го заклейми като „незаконна процедура” на властите на България, съобщи АФП.

„Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат закарани на място, където да изтърпят наказанието си, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин.”

Това заяви либийският министър на външните работи Абдел Рахман Шалкам на пресконференция в Триполи.

София „наруши законните процедури по отношение на естрадицията, предвидени от международното право и от споразумението за правна взаимопомощ, подписано между двете страни” през 1984 г., посочи от своя страна премиерът Багдади Махмуди.

„Ние следвахме законната процедура, България ни предаде”, каза Махмуди.

Според него, френският президент Никола Саркози, който взе голямо участие със съпругата си Сесилия в разрешаването на случая, е изразил пред него „недоволството си” във връзка с начина, по който са били освободени шестимата медици.

Либийският премиер Багдади Махмуди съобщи, че Либия е внесла меморандум в Арабската лига за приемане на общо решение срещу София на съвещание на представителите на страните-членки на лигата в понеделник.

Триполи сезира и Африканския съвет и Организацията Ислямска конференция, отбеляза той.

Либийският министър на външните работи Шалкам обвини европейските страни, че са политизирали случая с българските медици.

Той изтъкна, че те „са се обединили зад престъпниците (...) преди да приветстват тяхното освобождаване”.

Шалкам съобщи за „силен европейски натиск”, упражнен върху страната му и разкритикува хуманитарните и международните организации, които, вместо да критикуват освобождаването на „тези престъпници”, са „приветствали и аплодирали мярката”.

По-рано днес властите в Либия обявиха, че Чехия, Катар и България са внесли средства в международния фонд за семействата на заразените със СПИН либийски деца.

Нашето външно министерство обаче отрече информацията.

България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН.

Това каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в коментар на новината. 

Цанчев припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази".

До този момент обаче решение за опрощаване на дълга не е взето и България не е превеждала средства във фонда, каза той.

Вчера Либия призова Арабската лига да свика извънредно заседание на арабските министри на външните работи, за да вземе единно официално решение за скъсване на дипломатическите отношения с България и замразяване на финансовите и икономическите отношения с нея.

Ден преди това Либия връчи официална протестна нота, в която се казва, че с незабавното помилване на медиците ни България е нарушила двустранния договор.

Семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца пък се обявиха срещу "незачитането на българския президент по отношение на международното право и кръвта на заразените деца" и казаха, че искат ареста на медиците и палестинския лекар, за да могат да излежат остатъка от присъдата си.

Те поискаха официално либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата да бъдат арестувани. Освен това те искат Либия да скъса дипломатическите си отношения с България и да експулсира всички граждани и български компании, които работят на територията й. 

По-късно главният прокурор на България Борис Велчев коментира, че няма абсолютно никакви пречки за помилването на българските медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 16 години
Една антибългарска статия...Дойде май време и хората, които толкова обичат България да пишат за това колко са отвратени от състоянието на българското общество и на страната като цяло.За моето объркано поколение, което се пръсна по света е много трудна тази дискусия, защото граничи с решението никога повече да не се върнем в България а мен лично това ще ме боли много. Искам, обаче, да излея това, което чувствам защото повече не мога да търпя да не го споделя.От 7 години живея извън България. Дойдох в Америка за да правя магистратура. Израстнах по митингите в София и през 90-те години когато имаше Рок-енд-рол и гръндж и по-нормални хора и надежда. Винаги съм обичал страната си и съм се гордял от това, че съм Българин. За това ми беше доста трудно първите години в Америка, защото малко по малко започнах да разбирам, как някои неща за България и Българите са истина, някои са си пълни лъжи и измислици на БГ-преса и историци.Да речем - в България четяхме всеки ден как шашваме света с разни неща, как българите успяват, как ни ценят, колко сме гениални. И аз го вярвах и мислех и защитавах. И аз говорех за Джон Атанасов, за девети век, за киселото мляко, песента в космоса, българските програмисти, математици и щангисти. Много ми беше интересно да се срещам с нови хора от всякакви държави. Колкото повече го правех, толкова повече разбирах, че българите с нищо не сме по-добри от другите източноевропейци или западноевропейци или американци.Разбрах, че всяка нация има с какво да се гордее и (повечето имат повече от нас), че ние с нищо чак толкова не блестим. Не само това - човек като поживее малко в чужбина разбира, че както в България така и сред българите тук 90% за нищо не стават, защото ги мързи да гледат.Да, има 2%, които са на световно ниво, има 8%, които си вършат работата, но 90% са като котва на шията. Ще кажем, да ама то навсякъде е така... да... и в Америка, и в Германия има *** хора, но пък си вършат работата и не гледат само да те преметнат, и не мислят, че заслужават да им се плаща без да имат някакъв принос. Това разбира се не пречи на тези 90% (в България и Америка) да критикуват хората тук и да говорят, как били ***, дебели, как не работели и за нищо не ставали. Освен това тези критики са от хора, които живеят в паралелна вселена и не си общуват с хората тук а само гледат да си купят вестник "Шок" от българския културен център и да прочетат какво става с "гениалният" Слави Трифонов, или да отидат да се наядат с шкембе чорба в родната, съмнително изглеждаща чалга кръчма...Да бяхме направили ние нещо по-добре от тях, та да критикуваме. А ние сме от една бедна и объркана страна, дето нищо градивно не е направено от много време. Та за 7 години разбрах, че сме просто обикновени хора от една малка и бедна балканска държава и, че на никой не му пука за нас било в Америка, било в Европа. Имаме някакъв тип талант, но и толкова фира, че не е истина.С нищо не сме по-добри от румънци, поляци,
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
абе докога ще ни занимавате с тия евтини ***, цял свят разбра какви са, а вие ги направихте национлни герои
13
0
 
1
 
! Отговори
Elitsa преди 16 години
Браво "Берг", добра работа свърши да повишаваш посещаемостта на този смешен сайт триполипост. Като гледам как целия е пълен със свободни рекламни площи си представям колко е аворитетен!!! хахаха Не им се вързвайте хора, това е чиста пропаганда. Сайтът е гола вода и се вижда само информация за процеса срещу българите и чат пат още нещо за цвят. Пълна простотия :))))) Сайта на всеки регионален малък вестник има 100 пъти повече рекламодатели. ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ДНЕС.БГ. Тъй като информация за Либия кой знае каква няма, защо не направите едно собствено разследване за нивото на хигиена и традициите на либийците, снимков материал - как изглежда масовия либиец - спретнат, немърлив. Ниво на образованост и така нататък? Мисля, че ще е интересно за всички читатели.
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
da i e obkra4ila kraka na edin rezniak, a pa posle vika 4e ia bili iznzsilvali - mi to kato ti pla6tat tova ne e iznzsilvane, ma Krisi, horata mu vikat PROSTITUCIA pak tvoiata e i po jelanie pri tova sobstveno
11
0
 
1
 
! Отговори
hasan преди 16 години
According to BBC, a self-confessed Bulgarian human trafficker in the resort city of Varna showed off toddlers with a selling price of 60,000 euros (£40,000) each. The BBC sting was stopped before any children were actually sold. Now if this can happen to Bulgarian children in Bulgaria itself, one would think that it would much easier for five Bulgarian nurses working in children hospital in the city of Benghazi to infect 438 children with HIV.
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
а бе въпроса не е в това че Кристияна *** е по бански, а че се е разечкнала сред разни смръдливи мустакити либийци, като първата селска руспия
9
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Не обръщайте толкова внимание на глупостите на Кадафи, но следете какво прави!
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
eeee ti sas taja snimka si dosta goljam fantazior AZ JA VIDJAH EMI NA PLAGA E PO BANSKI EI KAKVO OT TVA NA MORETO SEGA E PALNO SAS GOLI GENI SPORED TEB TAPANAR
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ей либийци, вие не знаете, че това е българия и всичко е възможно - нормалните хора да живеят зле, а мутрите и престъпниците ги пускат да се разходжат по улиците, дори им подаряват и апартаменти
6
0
 
1
 
! Отговори
KOMYNIST преди 16 години
nestiga 4e im platihme milioni i pak iskat da zatvor deeba i geyovete she gi *** v pederasit mrasni,ako sega be6e NRB libiq shte6e da lazi pod moshta na socialisma iVar6avskiq dogovor i celiq socialisti4eski svqt,prosto na na6iq turski prezident mu lipsva kuraj,taka e kato na vlast sa DPS upravlqvat fesove sre6tu koito LEVSKI i BOTEV sa dali jivota a sega ni upravlqvat ako mojeha da vidqt shtqha da se obarnat v groba jalko 4e bg narod e pottiskan ot fesovete mqstoto im e v turciq ne tuk!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
vasko преди 16 години
kade tazi snimka prochutata be nashiq che neshto nikade ne figurira
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ей инфантилен резак млъквай! Каквото и да получиха в България тези хора го изстрадаха! Ти нямаш ли снимки в компания като се забавляваш. Да си чувал за монтаж, а либийско псе.
3
0
 
1
 
! Отговори
БЕРГ преди 16 години
ЩЕ ВИДИТЕ ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА НИ И ПРЕЗИДЕНТЪТ Я ОПЛЕСКАХА ЯКО-ГОЛЯМ ГАФ.ВИЖТЕ -***.TRIPOLIPOST.COM.....ГЕРОИНЯТА НИ КРИСТИЯНА ВЪЛЧЕВА-мед.сестра на снимка.....ГОЛА,В МОМЕНТ НА ОРГИЯ С ЛИБИЙСКИ МЪЖЕ------ОТВРАТИТЕЛНО.....
2
0
 
1
 
! Отговори
DONCHEV преди 16 години
КАВО СЕ УДИВЛИАВАТ ЛИБИЦИТЕ , НОРМАЛНО Е В БЪЛГАРИЯ КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ ЛАКЕИ ДЪРЖЪТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА СВОБОДА ЗА ДА РАБОТИАТ ЗА ТЯХ ! А СЕГА ГИ ИЗКОНСУМИРЖАТ ЗА ПРОПАГАНДА !
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Мое ли да не бъдем занимавани с това какво някакви *** са казали? С цел задържане на читателите на dnes.bg, като такива.