Осъдиха афганистански студент на смърт за богохулство

С какво сегашното афганистанско правителство е по-добро от това на талибаните?
24 яну 2008 16:43,
39
Осъдиха афганистански студент на смърт за богохулство
Сайед Первиз Камбаш. Снимка: el Pais

Съд в афганистанския град Балкх осъди студент на смърт за богохулство.

Сайед Первиз Камбаш е само на 23 години и все още е студент по журналистика. Доскоро той си изкарвал хляба като репортер в местния ежедневник „ Jahan-e Now“ (Нов свят).

Това е официалната информация, гордо предоставена от председателя на съда в Балкх Шамсур Рахман.

По неговите думи, присъдата е в съответствие с традиционното ислямско право „Шериат“. Подсъдимият ще има възможност да обжалва смъртната присъда пред още три съдебни инстанции.

Сайед е бил арестуван от афганистанската полиция преди три месеца, поради жалба на негови познати от университета, които го обвиняват, че си е правел шеги с исляма и Корана, както и за публикуването на статия, в която поддържал тезата, че Пророкът Мохамед игнорирал правата на жените.

Това съобщава испанският El Pais.

По мнението на Рахимулла Самандар, президент на Асоциацията на независимите афганистански журналисти, причината за смъртната присъда на младия Сайед всъщност са статиите на неговия брат Ибрахими (също журналист), в които той подлага на силна критика местните органи на властта.

Независимо от причините, които вероятно са "много сериозни", не е за вярване, че в началото на 21 век все още съществуват държави, в които могат да те подложат на гонения и дори да те осъдят на смърт, само заради твоето лично мнение по дадена тема.

За да бъде абсурдът пълен, Хафизулла Халикяр, прокурорът по делото на Сайед, е призовал да бъдат арестувани и осъдени всички журналисти, които защитават обвиняемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mehmedeeeee, kaji shto v turciq oshte pravqt opiti da zabremenqt muj bre. Typi kabrioleti ste, no spokoino imate si 16 miliona kurdi te shte vi polekuvat malko
37
2
 
0
 
! Отговори
bugarin преди 16 години
Kolkoto i da ti se iska da si turchin ne si nai - veroqtno si pomak s promit mozak ili *** s promit mozak, v BULGARIQ turci nqma ima bulgari i samo takiva ako iskash da se narichash turchin vzemi si turski parsport plati si viza za vhod v ES i zapovqdai kato gost.
36
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Abe, v koi vek zhiveiat tia ***?! Kato gi gleda chovek mai ne sa mradnali ot 10 vek...sega ostava da go obviniat i vav veshterstvo i da go izgoriat na klada. Ama to choveshkata prostotia krai niama...za sazhalenie!
35
2
 
0
 
! Отговори
Bil Gladen преди 16 години
Една лека статистика: (от тъпата американска Енкарта)афганистан - 32 милиона население, 36 % грамотни.... No comment!Но комент, ама т'ва са си близо 20 милиона неуки мюслюмани - готови камикадзета. И там няма жени, деца - всичко тръгнало към рая. За мъжете ясно - в рая има девици, ама за жените к'во има - *** ли?Оня от 'асковската турция изобщо не ща да го коментирам. musicman му го е казал доста добре и се възхищавам на мненията му. Само че!.... Въпроса с кюрдите не ми беше много ясен, 'щото благодарение на човешкото отношение на турското правителство, те толкова са благодарни, че вероятно разрушителния им поход към Европа (и ЕС) ще мине през анкара и Константинопол (истанбул).P.S. Някои наименования от мнението ми умишлено започват с малка буква.
34
2
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 16 години
съвсем случайно в коя цивилизована държава жената няма правата на мъжа....хайде от там да почнем да видим закона а?
33
2
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
добре де, какво се нервите?осъдили са го, такива са законите там и той го е знаел, когато ги е нарушавал.Вас когато ви глобят за каране в нетрезво състояние, защо не го намирате за нередно? - защото такъв е закона и вие сте го нарушили и сте знаели, че го нарушавате.едно време един български цар избил хиляди хора и техните семейства, понеже не са искали да приемат християнството и са хулили Христос. Аборигенска му работа нали?А това вашето в момента - да давате мнения и съвети на други народи как да си управляват държавите, не е ли аборигенско и елементарно? Що не позвъните на съседа си да го поучите как да си възпитава децата, понеже не приемате подхода му на родител?Пиша това, защото ми е неприятно да гледам как все повече българския народ се лумпенизира от медиите.
32
2
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
има много грамадна разлика Гьош!човек се ражда с идиотизма,докато фанатизма се набива в главиците на невинните мюсолманчета още преди да проходят,та когато.....дадения болен мозък на поредния религиозен водач,му каже "ето ти една шепа пари-за твойте близки,ако в името на Аллах.......направиш еди-ква си поразия,като по тоя начин ще седнеш директно между Аллах и Мохамед!!!"а идиотизма........той се характеризира само с една фраза :"винаги можеш да изкараш един човек от село,но селото от човека - НИКОГА!!!"но което е по-жалкото,че и *** и фанатика Господ-Бог ги обича поравно с нас!!!!!!!! (щото са му собственни деца-независимо дали ще му казваш Аллах,Бог,Буда,Йов....или както щеш-той си е един единствен!!!!!!! различни са само неговите "намесници" на земята!!! а още Кант на времето е казал : всички учения,на книга са хубави и добри - опорочават се когато определен човек почне да го прилага,защото именно тоя човек се отъждествява със самото учение!!!!)така е и с тоя,нашия мехмед-не му се сърдете!!! той не е виновен че е това което е станал!!!!!!!!! в другиго трябва да се търси вината!!!!!! и те,самите мюсолмани ще си я открият (рано или късно) и ще избият с камъни цялата тая шепичка ***,която им е тровила мозъците с векове,само.....след около 50-60 години-когато американците източат петролните им кладенци!!!! щото чак тогава ще питат "къде *** гладния?!?",ще бъдат хем пустиня,хем пущинак!!!жалко само за....още милионите невинни жертви,които ще измрат за това време в атентатите и самоубийствените им акций!!! (но предполагам до няколко години и на това да му се намери колая-ще спрат с приема на емигранти,навсякъде по света,а всички други ще бъдат гледани под лупа! лошо е че целият свят ще се превърне в една полицейщина,но няма как - за да спаси пациента си,хирурга му реже от организма!!!!! това е положението,за жалост
31
2
 
0
 
! Отговори
an преди 16 години
van ot europa,islqmisti prosti...pisna mi ve4e ot vas...nai-dobre naistina da se zali4at ot liceto na zemqta!!!!!moje da zvu4i nehumanno,no az jiveq v germania,sred vsqkvi takiva mirizlivci...i ni6to dobro ne sam vidqla,ni6to!!!!!!tapata vi 'prava'religia.*** off
30
2
 
0
 
! Отговори
Kristina преди 16 години
mama ti deba turska, da umrete si4kite dano iz4adiq adovi!!!
29
2
 
0
 
! Отговори
Гьош преди 16 години
Има ли разлика между ИДИОТИЗЪМ и ФАНАТИЗЪМ?
28
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
*** простотията!!!
27
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Tova e nai mrysnoto pleme na sveta.Tva po gadno givotno ot musulmanina nema.Samo smyrt sejat
26
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ei zaradi aborigenskiqt si nachin na jivot i mislene ISLQMSKITE strani trqbva da se zalichat ot zemqta.
25
2
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
само така мехмед(чо) от Хасковска Турция!!!!! много си ми готин като се разпенявиш покрай устата!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))ама.....що ли ми се чини че всички вие (П О Ч Т И 20 000 000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!),дето сте се пръснали по цяла Европа,като как ще я завладеете?????като.....затворите европейските тоалетни (където работите) и не им давате да се облекчат ли?!? или като откажете да им асфалтирате повече пътищата и улиците ли?!? или като спрете да им миете прозорците?!? (щото бая съм пообиколил и Европата,и Азия,и Африка,та стигнах чак и до любимите ти,още по-глупави и от теб едноклетъчни американци!!!!!)ааааааа,може би ще ги превземете като спрете да ги храните с дюнерите!!!!!! :))))))))а ти случайно четеш ли си това което го пишеш???"evropa se upravlqva ot amerikanci kato politika" и веднага в следващия момент "amerikancite ni podarjat izklu4itelno mnogo, za da oslabim silna evropa"????!!!!!! в крайна сметка Европа от американци ли се управляв,или пък на тия американци Европата им боде в очите със силното си евро???виж в едно си прав!!!!!!! "nie 6te badem bacila"!!!!! не само че ще бъдете,вие сте си и в момента бацил!!!!!!!!!! (НО НЕ КАТО ЕТНОС ОТ ПО-БЕДНИ И НЕДОРАЗВИТИ ДЪРЖАВА,А С ПАГУБНИТЕ ЗА ВСИЧКИ-И ЗА НАС И ЗА САМИТЕ ВАС,ПОЛИТИКАТА НА ВЪРХОВНИТЕ ВИ РЕЛИГИОЗНИ ВОДАЧИ!!!!!)жалко само за тоя прекрасен и прекалено умен човек Кемал Ататюрк,че ви извади от вековната изостаналост,като направи от Турция светска държава,но тия фанатици които сте си ги избрали да ви управляват,ще съумеят много бързо да ви върнат......поне със 700-800 години назад!!!!! (за справка,попрочети какво представляваше Иран под управлението на шаха Реза Пахлави и кво представлява сега след идването на аятолах Хомейни та чак до Ахмеднаби!!!!)а вие знаеш ли кога ще влезете в ЕС?????? ТОЧНО ЗАРАДИ ТИЯ КЮРДИ С КОИТО НИ ПЛАШИШ!!!!! (и с тая управляваща върхушка)и вместо да плашиш гаргите,би било по-добре да четеш повече история и да говориш по-малко щото много прозирка през теб!!! щото ако вземат та се съюзят именно тия кюрди с АРМЕНЦИТЕ (!!!) тя ще стане.........!!! (прочети поемата "Арменци" на Пею Яворов!!!) и това което се разиграва в ивицата Газа и Голанските възвишения,ще ти се сторят като.......партия шах,между начинаещи!!!!!!!!много съм ти благодарен,за определението "smotlo" (дори и с печатната грешка,щото се изписва "смотльо"-но простено ти е! все пак нали не си българин........пък и въобще за зомби е своеобразно постижение не само да пише,а и да си служи с такива технологий на цивилизацията като къмпютър!!!):)))))))) и да ти кажа,не знаех че Далай Лама е председател на спортно дружество,или ректор на Хималайте :))))))) но щом ти казваш-вече ще знам!!!!! (между впрочем след като е УЧЕНИЕ вие,фанатиците и него ли не признавате??? щото братята ти-талибаните,взривиха най-голямата скална фигура на Буда,почти 60 метра и устояла на времето като се е запазила повече от 3700 години,н
24
2
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
не ми говорет за тези ***. това ислямистите за мен не са хора. това са някаркъв трети вид същества
23
2
 
0
 
! Отговори
mehmed_Haskovo_turci преди 16 години
Vie ste slqpi, ne vijdate li 4e evropa se upravlqva ot amerikanci kato politika i ot turci kato grajdansko ob6testvo, amerikancite ni podarjat izklu4itelno mnogo, za da oslabim silna evropa.Edin vid, nie 6te badem bacila koito 6te napravi evropa slaba.., no sredniq evropeec o6te ne go e razbral..no mu stava qsno , 4e ot den na den nie imame pove4e prava i po malko zadaljeniq. V mnogo golemi ruski gradove, ve4e imame hramove i dori imame specialna bolbica samo za misulmani v moskva! V germaniq sme 10-15miliona, v angliq sme2-3milona, v franciq sme 5miliona, v holandiq sme mnogo, belgiq..i tn.. skoro 6te poorim evropa.i 6te si vavedem na6i si zakoni, koito 6te se spazvat! kato vlezem v evrosaiuza, samo da vi ipratim 1000000kiurdi, i da vidite kvo stava! 6te ima haus i kravoprolitiq! 6toto kiurdite sa po zle i ot divi izgladnqli zverove! Alaha da bdi nad vsi4ki! i Budizma ne e religiq smotlo! a u4enie!
22
2
 
0
 
! Отговори
някой си преди 16 години
Смъртни присъди заслужават съдиите на студента, а не той самия...Егати неандерталското мислене се корени още в някои страни.
21
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Toq Mehmed e golqm ***.Hi4 go nqma.Takiva kato tebe Mehmede ne zaslujavat da vlizat vav evropeiskiq saiuz,kamoli da sa vode6ta naciq.Sme6en si.Ti si edin izostanal 4ovek i nikoi ne go interesuvat tvoite vijdaniq!!!
20
2
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
абе мошморок "мехмед(чо) от Хасковска Турция",ти наистина си невероятно...........НЕЩО!!!!! (няма съществуваща дума за това кво представляваш!!!!)ти си абсолютен кон с капаци!!! (и не само ти,а целият ви ФАНАТИЗИРАН от УМСТВЕННО БОЛНАТА ви религия в ислямския свят!!!!!!!!!!!)вземи и Будизма,и Юдаизма,и Шинтоизма,и Католицизма,и Християнството - и ми кажи в коя от всички съществуващи религий по света,се проповядва убийството на човека от друг човек???? в коя от тях се толерира и възхвалява за това че си отнел нечий човешки живот......само за това че той е съгласен с религиозните убеждения на болшинството????? (или пък се е помайтапил с.....нещо си за тая религия!!!)в коя от всички ДРУГИ,съществуващи религий проповядват,че ако дадеш живота си (като избиеш колкото можеш повече "неверници",в самоубийствена акция),ще идеш директно в Рая????в коя (останала) страна по света,с изброените религий,САМАТА РЕЛИГИЯ е тая която ще ти каже ти ставаш ли за тоя свят или трябва да те изтрият от него?????........имам още куп въпростчета,но ква е ползата да ти ги задавам?!? твоя мозък до толкова е промит че ти си зомбиран до.....безпаметност!!!!!!а аз съм повече от сигурен,че и самия Ислям,нито толерира убийството,самоубийството и всяка друга форма на отнемане на човешки живот,но......просто имамите ви са тия които имат достъп до първия,оригиналния Коран-писан от пророка ви Мохамед и Н И К О Й(!!!!) от вас,правоверните,нито го е виждал,нито пък някога ще го види!!!!!!!!! щото така им е по-лесно на същите тия имами да ви манипулират и да си правят с вас квото си поискат!!!!!!!!!!!пък ти......продължавай да възхваляваш това на което те е учил ходжата ти и имамът ти и продължавай да си мислиш че е ТОЧНО така както ти го поднася!!!!!!!!!лично аз НИКОГА няма да се подложа сляпо......на квато и да е религия,просто щото съм Ч О В Е К!!!!!!!! а твойте писаници (които ги чета не от вчера по форума!!!!),ме навеждат само на една мисъл - ти си едно завършено,фанатизирано зомби!!!!!!!!!! и колкото и да риташ и да се мъчиш но човек от теб НЕ СТАВА!!!!!осакатен си за цял живот!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
2
 
0
 
! Отговори
Шчекн Итрч преди 16 години
Не преиначавай истината по типично *** начин. В Германия ако отречеш холокоста влизаш бе з съд и присъда в затвора. В съвременният свят по-голям аналог за геноцид няма. Дори тези *** от Афганистан ще го съдят и ще има право на обжалване. Но при еврейчетата празно няма - директно влизаш в панделата. А че е нямало холокост е истина. Поне не в тези размери както се опитват да манипулират целия свят. Виждал съм таблици в които самите евреи през годините са отчитали жертвите си, като непосредствено след войната са отчели само 500 000 жертви. Сега вече са 6 000 000. Доказано е ,че чисто технически концлагерите са нямали възможност да изгорят толкова много жертви за периода от създаването си до края на войната. Но те *** обичат да бъдат съжалявани и да са вечно онеправдани, да просят за хорското съжаление... За мен те са много по-голямо зло от останалите във средновековието араби...