Ходорковски започна гладна стачка

Стачката на руския петролен магнат е в подкрепа на негов бивш сътрудник
1 фев 2008 15:42,
14
Ходорковски започна гладна стачка
Mихаил Ходорковски. Снимка: insudok.nl

Осъденият на осем години затвор руски петролен магнат Михаил Ходорковски започна гладна стачка.

В писмено становище, което беше прочетено от неговия адвокат Юрий Шмид по радио „Ехото на Москва“, Ходорковски съобщава „за началото на гладната стачка“.

С действията си Михаил Ходорковски цели да обърне вниманието на руската общественост върху тежката ситуация на неговия близък сътрудник и бивш вицепрезидент на петролния концерн „Юкос“ Василий Алексанян.

Алексанян, който е болен от СПИН, също е арестуван в Москва и по данни на неговите близки и приятели страда поради липсата на адекватно медицинско обслужване.

В своето заявление Ходорковски обвини руските власти, че не се грижат за Алексанян, защото искат да го накарат да направи признания.

„Аз съм конфронтиран с една невъзможна морална дилема: от една страна да призная престъпления, които никога не са били извършвани, за да спася живота на един човек, като същевременно разруша съдбата на други невинни хора, които ще бъдат сметнати за мои съучастници“.

Бившият шеф на петролния концерн „Юкос“ Ходорковски беше арестуван през 2003 г. по обвинения в измама и укриване на данъци, а през 2005 г. беше осъден на осем години лишаване от свобода, които в момента излежава в един от сибирските затвори.

След скандал за неплатени данъци целият концерн „Юкос“ беше разбит, а през 2006 г. беше обявена неговата ликвидация.

Редица наблюдатели са на мнение, че мотивите за осъждането на Ходорковски са политически. По този начин Кремъл подчерта още веднъж своята ръководна роля в руския енергиен сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 16 години
"Кремъл подчерта още веднъж своята ръководна роля в руския енергиен сектор" - логично и правилно... а не шепа т.н. евреи /юдео-хазари/ да държат всички богатства на Русия.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Няма да умре гладен
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Da mre 4ifutina kradliv!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Както винаги Днес.БГ а много зле с информацията, ама като го казвам, вземете си поука малко, не продължавайте да се излагата, защото вече няма на къде, стигнали сте дъното.1-во - Ходорковски започна този вид протест преди 4 дни, а именно - без храна и ВОДА
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
С КОГОТО СИ БЪРКАХА ПО ДУПКИТЕ И ПУТИН ПРЕЦАКА .КОГАТО СТАНА ПРЕЗИДЕНТ.НЕ Е ЕДИНИЧЕН СЛУЧАЙ.
8
0
 
0
 
! Отговори
slon преди 16 години
Браво бе!Кефи се че човекът е в затвора само защото е богат!Какво като е невинен и са го затворили по политически причини?!Нали е богат-заслужава всичко!И 70кв. са ти много!Една скотска дупка ти е напълно достатъчна,N5!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ami haide izkaji se po temata de, vmesto da se pravi6 na interesen ... koeto ne si .
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Bu6 dali e po-hubav ? ;)"Пробвай! Аз не знам - не си падам по мъже...А и това не е по темата !
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Като видя нещо такова че богаташ е загазил... много се кефя! Дано и тука в БГ да стане така - богатите и имотните да влязат в затвора, че ми писна да им гледам колите и къщите, пък аз да живея в панелка 70кв.м. Богатите в затвора, днес в Русия, скоро и в България - дай Боже!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В Русия нищо не се е променило от болшевиките насам. Там все още властва КГБ и неудобните на власта ги командироват в Сибир.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Bu6 dali e po-hubav ? ;)
2
0
 
0
 
! Отговори
сталин преди 16 години
ПУТИН ГО ВКАРА В ЗАТВОРА ЗА ДА ГО ОГРАБИ ! И НЕ САМО НЕГО ! ТИЯ 40 000 000 000 ДОЛАРА ДА НЕ ГИ Е ПОЛУЧЛ ОТ НАСЛЕДСТВО КЕГЕБИСТА ОТКАЧЕН ! ПУТИН ТРЯБВА ДА ГО ВКАРАТ В ЗАТВОРА С ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ! МАНДАТИТЕ МУ СА ОСЕЯНИ С ТРУПОВЕ И МАРОДЕРСТВА !
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mi kato se protivopostavia na Putin taka e ...