Откриха овъглено тяло в US-посолството в Белград

150 хил. протестираха срещу независимостта на Косово, ранени са 100 души
22 фев 2008 08:41,
58
Откриха овъглено тяло в US-посолството в Белград
Снимка: БГНЕС

Сръбски демонстранти, противопоставящи се на независимостта на Косово, подпалиха американското посолство в Белград. Протестиращите нахлуха в сградата в късните часове, когато в нея не е имало дипломатически служители.

Снощи в центъра на Белград се състоя грандиозен многохиляден митинг, на който присъстваха около 150 хиляди души, събрали се да протестират срещу едностранното обявяване на независимостта на Косово, на 17 февруари.

На демонстрацията, организирана от сръбското правителство, емоционална реч произнесе премиерът Воислав Кощуница. „Има ли друга нация на света, от която искат да се откаже от своята идентичност, да се откаже от своите братя в Косово“, обърна се той към събралите се.

„Никой в Сърбия никога няма да получи право да се съгласи с това“, подчерта Кощуница. На митинга говориха още и известният режисьор Емир Кустурица, известни спортисти и политици.

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович заяви, че "това е един от най-тежките моменти в сръбската история, че със сърцето си винаги е с Косово и че сръбският народ е готов да защити това, което е негово".

Голяма група младежи, участваща в многохилядния протестен митинг, успя обаче да пробие полицейския кордон в района, където са разположени сградите на чуждите мисии.

Те подпалиха помещения на консулския отдел на американското посолство, в които по това време не е имало служители и не са се охранявали от сръбската полиция.

По-късно пожарът бе овладян, а редът - възстановен от специалните полицейски части за борба с масовите безредици.

часове след палежа от сградата на американската мисия бе извадено овъглено тяло.

В момента се уточнява самоличността му. Посолството на САЩ обяви, че никой от неговите служители не е пострадал.

При сблъсъците има пострадали сред младежите и полицията.

От белградските болници съобщиха за около 100 ранени.

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди нападението на разярената тълпа срещу сградата на американското посолство в Белград.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана определи като тотално неприемливо насилието в Белград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Минувач преди 16 години
Изпий си хапчетата бе човече!!! Какви американци виждаш. Аз като се огледам доста повече руснаци виждам тука. И си се чувстват като у дома си. Наглеци
36
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди нападението на разярената тълпа срещу сградата на американското посолство в Белград. NECHUVANATA NAGLOST.VECHE POCHVAM DA GI RAZBIRAM I ARABITE.NQMA PO ZLO NA SVETA OT USA.Vsichkite voini sa provokirani ot samte tqh.Te prechat na MIRA na planetata
35
0
 
3
 
! Отговори
norm преди 16 години
Агресята ми е чужда,не одобрявам ставащото в Белград,но уважавам сърбите,защото са нация,имат идеали,около които се обединяват.За разлика от нас,които сме не само без идеали но и безидейни.
34
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"26 да прав си, политиците им са много по-добри от родните, докараха им 3 воини!"Да,а нашите политици съсипаха държавата без една ракета да е паднала (опс,една падна в Горна Баня,съжалявам).Въпреки 3-те войни и размирици имат по-голямо производство от България.За разлика от нас те не разчитат на подаянието на ЕС,затова и не бързат много да влизат.
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
преди ни караха да мразим американците, а сега това го правят те самите!!!!разбиването на балканите на никому неизвестни нации, или по -точно новосформиращи се такива е търсене на влияние на "демократите " на света-американците.като им се воюва да се трепят там между севера и юга.оставете балканите сами да се оправят със сепаратиските групи ,които вие поддържате!!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Мръсни американски буклуци! Кво правите тук и по целия свят?!Идете си във вашата страна НИКОЙ не ви иска НИКЪДЕ!!!Смърт на Америка и всеки един нахален долен американец!!!Иначе не вярвам умрелия да е бил там вчера, тва е операция на тайните служби и НИКОЙ не може да ме убеди в противното!*** гадна, долна и подла американска гад ей!Да живее България на три морета, да живее Русия!
31
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
26 да прав си, политиците им са много по-добри от родните, докараха им 3 воини! и сърбите били готин народ- ясно е че не си минавал калотина! защо не поразпиташ хървати, черногорци или македонци какво милят за сърбите?
30
0
 
1
 
! Отговори
Ameno преди 16 години
Гледам някой много са подразнени от това, което казах. Съжалявам пичове, ама не ме *** за вашите "Bulgaria uber alle" или подобни националистически глупости. Сърбия винаги е била по-напред във всяко отношение след 44 година. На онзи *** дето разправя как в Сърбия спирали колите по селата ще му припомня, че У НАС чуждестранните коли ги ограбваха не по селата, а директно на международните магистрали. Така че трай да не се излагаш! Тези, които направиха Югославия сега си я делят. Само да не ви припомням на всички историци, че замисълът е бил и България да е част от Велико-балканска държава. Слава Богу не е. Иначе сега спокойно можехме да си се разпаднем на Княжество България и Източна Румелия (например).Айде останете си със здраве и без толкова агресия по повад на някой, когото не сте разбрали какво е искал да каже.....
29
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Абе, тия не мислят какво вършат! Като нищо пак ще си докарат бомбардировки! Ама то затова се иска първо да мислиш, а послед да действаш, а не обратното...
28
0
 
1
 
! Отговори
to4i преди 16 години
Абсолютна подкрепа на твоето изказване. А към всички дето плюят сърбите толкова много, защото не се върнат малко по-назад в историята и да ми просветят, защото аз навярно нещо съм изперкала и не помня, кои по-точно са албанците че не ми е ясно? Коя е тая държава Албания и къде в историческите карти се появява за първи път?
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
sme6nik si goliam:)))ve4e si zabravio SIK i VIS kvo sa pravili na magistralite sas 4ujdenci????
26
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"Както винаги *** русофилски(и сърбофилски) чувства.Дръжте се за оная работа на Путин и Кощуница и шъ съ оправите на кукуво лято!"Е гати промитите мозъци имало...значи за теб Русия е само Путин така ли?И за Сърбия-Кощуница...никой друг не живее там,а?Отиди и прочети малко история и помисли не е ли странно съвпадението национално бедствие-политика срещу съседите ни?Браво на Сърбите-това се казва народ.А и политиците са им много по-добри от нашите-и опозицията се обедини с каузата.Тук ако беше станало нещо такова щяха да почнат взаимни обвинения,театър....
25
0
 
1
 
! Отговори
anonim преди 16 години
абе хора, много изказваниа от простовати хора!!!Викате срещу сърбите а не виждате безоочливота наглост на щатите.Народ сходен на нашия(съседи) се бори за това което му принадлежи.Питам ви така ли ще говорите ако наше Кърджали тръгне да се отцепва и да исака автономия?
24
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Тава че Македония губим и излаза на Бяло море не ни са виновни нито сърбите нито гърците а нашите политици и по специално Фердинанд. Тока че научете историята.
23
0
 
1
 
! Отговори
Rolling Stones преди 16 години
"...И след 2-рата голяма война е така.Всъщност големите катастрофи на България винаги са идвали когато сме били срещу съседите си (и Русия)...."Както винаги *** русофилски(и сърбофилски) чувства.Дръжте се за оная работа на Путин и Кощуница и шъ съ оправите на кукуво лято!
22
0
 
1
 
! Отговори
varg vikernes преди 16 години
показаха на целият свят как трябва да се действа.да го духат америка да го духат обединените нации,да го духат евреите.на сапунтака се действа срещу световният империализъм.разрушете чуждите корпорации които ви ограбват
21
0
 
1
 
! Отговори
Jugo преди 16 години
surbite sa napulno pravi....lo6oto e 4e na6ite politici pak se namazaha na filiqta na G W Bu666 :(
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Някои много лесно забравят историята,еййй.Сърбите били облагодетелствани след WW1.Ами и ние можеше да бъдем ако не бяхме на грешната страна.И след 2-рата голяма война е така.Всъщност големите катастрофи на България винаги са идвали когато сме били срещу съседите си (и Русия).Но много промити мозъци не могат да го разберат това.Който не помни историята е обречен да повтори грешките от миналото.Много лесно забравяте кой бомбандира София през 40-те - бяхме във война както със САЩ,така и с Русия но само едните пускаха бомбите над София.И сега лижем на убийците на десетки българи загинали под срутените сгради на София.
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
УУУ ГОЛЯМА СМЕЛОСТ, ГОЛЯМА РАБОТА, КАКВО ИМ СЕ РАДВАТЕ НА ТЕЯ!!! ПО НОВИНИТЕ КАЗАХА, ЧЕ РАЗБИВАЛИ МАГАЗИНИ И КРАДИЛИ КАТО ЛУДИ, НА ТАКЪВ НАРОД ЛИ СЕ КЕФИТЕ, ЧЕ СИ СЪСИПВАТА СОБСТВЕНАТА ДЪРЖАВА!СМЕШНИЦИ!
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Сърбите никога не са били по-добре от нас и няма и да бъдат. Бил съм там и съм видял много неща. Като минаваш през селата тия идват на тумби, спират колата ти и ти вземат парите. Ако не спреш, рискуваш куршум в тила. Това е Сърбия.