Разгневени сърби подпалиха американското посолство в Белград*

Над сградата се издига черен дим
21 фев 2008 21:18,
93
Разгневени сърби подпалиха американското посолство в Белград*
Няколкостотин демонстранти подпалиха огън в американското посолство в Белград. Снимка: АП

Няколкостотин демонстранти подпалиха огън в американското посолство в Белград, след като нахлуха в неговата сграда, за да протестират срещу американската подкрепа за независимостта на Косово, съобщaва Ройтерс.

Посолството по това време бе затворено и полицията не охраняваше сградата.

Вратите на дипломатическата мисия бяха разбити, в сградата пламна огън и прозорците бяха изпочупени.

Над сградата се издига черен дим.

По информация на РИА „Новости” над 300 души са участвали в нападението срещу посолството на САЩ.

По-късно пристигналите полицейски сили използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, за да ги разпръснат.

Една кола пред намиращото се отсреща посолство на Канада бе подпалена.

С камъни бяха замервани и посолствата на Турция и Хърватия.

Счупени са много витрини в центъра на Белград, допълва сръбското радио B 92. 

По информация на сръбското издание "Blic Online" 84 души са потърсили медицинска помощ в Бърза помощ в Белград.

B 92 цитира заместник-директора на спешния медицински център в Белград, според когото "много от ранените са доста пияни".

Сред пострадалите има и 19 полицаи, ранени са един холандски журналист и няколко души от екипа на руската телевизия Russia Today.

По-рано в четвъртък около 150 хиляди души се събраха на демонстрация в центъра на Белград, за да протестират срещу провъзгласяването на независимостта на Косово.

Сръбският премиер Воислав Кощуница, радикалистът Томислав Николич и основните политически лидери, без президента Борис Тадич, бяха на площада пред Скупщината. Демонстрантите развяваха сръбски знамена и скандираха „Косово е сърцето на Сърбия!“.

Някои от участниците в протеста развяваха и знамената на членките на ЕС Испания и Румъния, които не признаха новата държава на косоварите.

 

*Информацията е актуална към 22:50

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
1
 
! Отговори
+ преди 8 години
Ванга: "И сега Русия е велика и винаги ще бъде велика. Помнете: републиките ще се върнат при Русия."
95
3
 
2
 
! Отговори
+ преди 8 години
Ванга: "Уважавайте Русия и не се доверявайте на американците - нищо добро не може да се очаква от тях. Помощ може да дойде само от Русия. Тя е наша майка. Тя ни е помагала и пак ще ни помага"
94
2
 
0
 
! Отговори
trai4o istinata преди 8 години
До Евгенитази новина е от 2008 година...
93
2
 
12
 
! Отговори
Евгени преди 8 години
Значи косоварите могат да се отцепват безнаказано от Сърбия, а тия в Донецк и Луганск не бива да се цепят от Украйна...
92
2
 
0
 
! Отговори
boiko grenske преди 15 години
boiko sam ot bl grad iskam dase 4yia s naikoi ot va6ete xoratelefon za kontakt 0893649483
91
19
 
1
 
! Отговори
bulgarina преди 16 години
Az ne znam koi moze v Bulgaria da mrazi turcite,osven niakakvi paranoici-huligani,koito se chudiat po cial den kakvo da praviat i si izlivat prostotiite po forumite.Toz,koito beshe pisal,che ni triabva Levski,e prav,no zavetat na Levski e-CHISTA I SVIATA REPUBLIKA.NALI TAKA?Iskal e i svoboda za vsiaka narodnost,koiato shte zivee v Bulgaria.Edva li,ako beshe sega s nas,shteshe masovo da izbiva turcite ili da gi goni ot stranata.A kolokoto do Kosovo,zatova sa si vinovni samo i edinstveno sarbite
90
15
 
1
 
! Отговори
Tco03 преди 16 години
Посолствата трябва да бъдат защитени и това е задължение на страната, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана."Тези актове на насилие не водят доникъде и не могат да помогнат на никого", съгласно Виенската конвенция дипломатическите мисии се ползват с имунитет...Сърбия пак ще ги плаща.И не само както са били но много по сигурни...
89
3
 
24
 
! Отговори
thebrainless преди 16 години
Евала на сърбите, само така!!! да бяхме поне малко с техния дух
88
7
 
0
 
! Отговори
Прометей преди 16 години
Да се опиташ да разбереш позицията на отсрещната страна и да я приемеш, са две различни неща! Но да отричаш нещо, без да си го разбрал, говори за ограничен светоглед! Хубаво е да направиш извод и да го проповядваш след като си информиран за двете страни на монетата! Остави голямата политика на големите политици! Никой няма да те пита как да управлява света! Само ми кажи някой информирал ли те е за сръбските безчинства в Косово, така както те е информирал за албанските такива ? Захапваш това, което подхранва фалшивия ти патриотизъм и ти промива мозъка! Порови се тук-таме, погледай образователни тв канали, а не само това, което ти сервират сдъвкано!
87
3
 
0
 
! Отговори
Прометей преди 16 години
Скъпи Франк,защо автоматично се поставяш в групата на озлобените и нетолерантните? никъде не казвам, че такива сме всички, а само пишещите обиди за различните от себе си. Затова, че се припознаваш като злобен и нетолерантен, проблем на твоята собствена самооценка. И както виждам, тя е вярна - наслаждаваш се да нападаш и обиждаш без да си вникнал в написаното! И отново - жалко!
86
3
 
10
 
! Отговори
Веселин преди 16 години
Браво на сръбските младежи,крайно време беше някой да покаже на ТЕЗ американците нещо повече от българското подмазване
85
2
 
2
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Ти също не притежаваш чувство за мярка,приятелю Прометей!Нямаш право да обиждаш собствения си народ,като слагаш всички под общ знаменател!Изглежда,съдиш и по собствените ти качества,за да даваш оценка на другите и съвети какво да мислят и как да го направят.За да промениш света,промени първо себе си!Но май и на теб трудно ти се отдава:))Архетип,какво да го правиш!...
84
9
 
1
 
! Отговори
Личо преди 16 години
Хубава работа,ама сръбска!
83
2
 
1
 
! Отговори
asd преди 16 години
''Rxa.. kak moje6 da se nare4e6 bulgarin be pomak aide van ot bulgariq nikoi ne vi iska si4ki vi mrazat kakto mrazqt *** i darjavata nqma da ni se opravi dokato ste vav bulgariq .... dano davi razkarat i 6te se opravi si4ko...az prosto nemoga da si obqsni kato bulgariq e bila pod tursko robstvo 500 godini kak moje sega vie da ste ni vav darjavata 4udno mi e mn !.........VAV MOMENTA NI TRQBVA SAMO EDIN 4OVEK I TOVA E VASIL LEVSKI !
82
2
 
3
 
! Отговори
vladimir преди 16 години
lekicko,ste razberat i na zapada kakvo sa siptarite. primerno v sveicaria gi ima nad 100.000,poneze imat nai malko 5 deca,do 2025 ste gi ima nad 900.000!!! ste praviat i te mitinzi no ste bde ksno
81
4
 
0
 
! Отговори
Прометей преди 16 години
Всеки има право да подкрепя или не дадено нещо. Но да нарича различните от себе си "***" и ред други обидни класификации, означава, че не е наясно как се води борба, за да докажеш правотата си! Срамувам се от мръсния език на пишещите тук! Сред тези "***" има интелигенти, невинни деца, майки, които са като всички други по света. Докато не се научим на истинска толерантност и чувство за справедливост и продължаваме да се мислим за най-великите в света и се давим в злобата си, ще бъдем вечно недоволни и нещастни и все някой друг ще ни е виновен! Иска се изивисен дух, за да се опиташ да застанеш на противната позиция и да мислиш обективно. А виждам, че това не е по нашите сили. Жалко!
80
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mnogo si umen,83,nali???NATO e tam,idiote!!!!!sas kakvo sa im se suprotstave,aaaaaa????AJMO,AJDE,SVI U NAPAD!!!sega na britanskoto poslovstvo!
79
6
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Защо не тръгнат към Косово а чупят и палят в Белград? Или и те са като този дето викал- дръжте ме че ще го убия.
78
2
 
7
 
! Отговори
hexz преди 16 години
КАзват че всички ги е страх от Балканите - и има защо - за това гледат да ни разеединят и да ни направят на пачета за да не може да се обединиме - и докато имам дупедавска политика никога няма да сме братя със сърбите - не ги подкрепихме за нищо - нормално е да не ни обичат - а сега е време да се обединим с тях и да - Балканите са велики и са на славянските народи - майната им на шиптари и турци
77
2
 
7
 
! Отговори
преди 16 години
Ей браво!!!Ние ако не можем да направим това с нашите ***, те поне го направиха :)