Разширяването на НАТО е проблем за Русия

Русия желае да си сътрудничи с НАТО, но Алиансът не може да гарантира сигурността си за чужда сметка
4 апр 2008 17:24,
4
Разширяването на НАТО е проблем за Русия
Путин иска отстъпки от НАТО. Снимка: panchjanya.com

Руският президент Владимир Путин заяви пред ръководителите на НАТО, че Русия иска по-добро сътрудничество с Алианса, но повтори възраженията на Москва срещу разширяването на организацията, съобщи източник от руската делегация, цитиран от Ройтерс.

„Той посочи редица области, в които Русия и НАТО могат да си сътрудничат“, каза още източникът, като допълни, че „разширяването на НАТО е проблем за Русия“. Освен това Путин е заявил, че е готов да върне Русия в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, но срещу отстъпки от страните от Алианса.

Освен това Путин обвини ръководителите на НАТО за желанието им да разширят Алианса на изток, без да се съобразяват с интересите на Русия.

НАТО не може да гарантира сигурността си за сметка на сигурността на другите“, подчерта Путин. Той поискал от ръководителите на организацията и най-вече от американския президент Джордж Буш да извадят Иран от изолацията.

„Никой не може да си помисли сериозно, че Иран ще се осмели да нападне САЩ. Вместо да притискаме Иран, ще бъде много по-разумно да обмислим заедно как да помогнем на страната да стане по-предвидима и прозрачна“, заяви Путин.

Освен това президентът обвини някои държави от НАТО, че са очернили Русия, без да държат сметка за приноса й за края на Студената война.

„Някои хора искат да очернят Русия, дори започнаха да говорят за империалистки амбиции“, каза руският президент.

Той подчерта, че страната му се е оттеглила мирно от Източна Европа след краха на СССР и „естествено, е очаквала нещо в замяна. То обаче не дойде“, завърши Путин.

От страна на НАТО, Генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер си призна, че разговорите с Путин, макар и водени в позитивна атмосфера, не са довели до никакъв съществен пробив в противоречията между Русия и Алианса.

„Разговорите бяха положителни. Но не мога да кажа, че сме постигнали съществен пробив“, заяви Схефер след 90-минутна среща в Букурещ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Русия е очаквала и още очакава да не бъде нападната,да не бъде обграждана от ракети,Русия очаква да и се заплаща лиценз за производството на АК,очаквала е да не продадем ракетите на американците...щото това са кюрвенски номера... Ти за пари ли си помисли,а?
2
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Той подчерта, че страната му се е оттеглила мирно от Източна Европа след краха на СССР и естествено, е очаквала нещо в замяна. То обаче не дойде, завърши Путин. Какво си очаквал не разбрах,да ти върнем вашите ***,дето бяхме принудени да купуваме тогава,щото нямахме избор,а?
1
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Този още ли е президент,нали скоро имаха избори,доколкото знам ,Медведев ги спечели?Или още не е стъпил в длъжност!?