САЩ губят лидерството си в НАТО?

„НАТО, такъв какъвто го познаваме, прекрати своето съществуване“, заяви грузинският лидер Михаил Саакашвили
4 апр 2008 17:07,
11
САЩ губят лидерството си в НАТО?
Буш и Меркел са с различни виждания за НАТО. Снимка: petroleumworld.com

Позицията на Москва не е единственият фактор за отказа да се започне процедурата за присъединяване на Киев и Тбилиси към Алианса.

В Букурещ се решаваше дали САЩ ще запазят мястото си на едноличен лидер в НАТО и по какъв път занапред ще се развива Организацията на северноатлантическия договор, коментира анализатор за „РБК Дейли“.

Срещата на НАТО, която приключва днес в Букурещ, отложи разглеждането на въпроса за присъединяването на Украйна и Грузия към Плана за действие за членство (ПДЧ) на Алианса до декември тази година. 

Европейските страни се пребориха за това решение, въпреки директния натиск на Белия дом. Европейските страни изтласкват Вашингтон от позицията на едноличен лидер в НАТО. Положението на САЩ в НАТО още повече ще се усложни, след завръщането през декември на Франция във военните структури на Алианса. Официалната вечеря в сряда, на която лидерите от НАТО обсъждаха въпроса за присъединяването на Украйна и Грузия, бе удължена с два часа повече от предвиденото, отбелязва "РБК Дейли".

Между американския президент и германския канцлер се е водела най-острата дискусия, твърди за „РБК Дейли“ източник от щаб-квартирата на Алианса.

Към Ангела Меркел, която по думите на източника на „РБК Дейли“ изключително рязко е критикувала Джордж Буш за „обещанията на Киев и Тбилиси, дадени от името на всички членове на Алианса“, са се присъединили френският президент Никола Саркози и лидерите на Испания, Италия и страните от Бенелюкс.

В крайна сметка решението за ПДЧ е било отложено за декември. Въпреки уверенията на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, че „вратите на алианса остават отворени“, лидерите на неприетите страни не могат да скрият разочарованието си.

„НАТО, такъв какъвто го познаваме, прекрати своето съществуване“, заяви грузинският лидер Михаил Саакашвили, предполагайки, че „в Кремъл новината за решението на алианса е посрещната с "победоносен рев“.

Руската позиция, която последователно се противопоставя на разширяването на НАТО на Изток, бе важен, но не единствен фактор, накарал европейските членове на алианса да откажат на Киев и Тбилиси.

„Въпросът е много по-дълбок и сериозен. В Букурещ се решаваше дали САЩ ще запазят мястото си на едноличен лидер в НАТО и по какъв път занапред ще се развива Алианса“, заяви за „РБК Дейли“ професорът от Харвардския университет Крайтър Сайдерсинк.

Вашингтон настоява НАТО да се запази като инструмент за борба с глобалния тероризъм, смята експертът.

„Администрацията на Буш смята, че ако Алиансът се е справил с комунизма, той ще може да се противопостави и на глобалния ислямизъм“, отбеляза професор Сайдерсинк.

САЩ искат да запазят възможността да изпращат натовска войска във всяка точка на света, където според тях, възникне подобна заплаха. От своя страна, държавите от Западна Европа се стремят да преобразят НАТО в регионален отбранителен съюз, защитаващ интересите на Европа.

Участието на европейски войски в операцията в Афганистан, която е в интерес на САЩ, бе грешка, която в Париж и Берлин не желаят да повтарят.

„Америка постепенно е изтласквана от позицията на едноличен лидер в НАТО“, смята Сайдерсинк.

Във Вашингтон осъзнават това и се стремят да включат в Алианса колкото е възможно повече страни от Източна Европа, лоялни на САЩ.

Именно с това може да се обясни стремежа на Буш да издейства по-бързото присъединяване на Украйна и Грузия, както и отказа на Франция и Германия.

Присъединяването на Франция ще съдейства за усилването на позициите на европейските страни в НАТО. Президентът Никола Саркози обеща в сряда, че Франция ще се завърне в НАТО не по-късно от декември тази година.

Франция напусна военните структури на НАТО през 1966 г. по инициатива на Шарл дьо Гол, който мотивира тази стъпка с „необходимостта да се бори с американския хегемонизъм в Европа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 16 години
По какво се различават(или по какво си приличат) Великата френска, Великата октомврийска и Великата криминална революции???
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Причтелю,в Афганистан не влязоха войски на НАТО,а на Коалицията! НАТО се включва в урегулирането,след основните бойни действия.За Ирак ситуацията е същата-САЩ,Великобритания и разни подлизурковци,като Албания,Тонга,България,Фиджи,Хондурас,Никарагуа и други смешници. Ако тези подлизурковци не бяха влезли в състава на Коалицията,САЩ щяха да са сами и не знам как щяха да се чувстават. Пример - Франция,Гърция,Исландия и Испания са били членове само на политическия съвет.Понастоящем,само само Гърция и Исландия са извън военния съвет,Гърция заради Кипър,а Исландия няма въоръжени сили.Така,че без Подлизурковците,НАТО би се разпаднал.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А защо не САЩ и ЕС едно цяло.Това е много по-вероятно отколкото Русия в ЕС. Нито една западно европейска държава няма да допусне такава бедна и корумпирана държава като Русия в ЕС.А САЩ са друго напълно е възможно едно наддържавно обединение между ЕС и САЩ с обща армия.Както виждате връзките са задълбочават - "Открито небе", свободни пътувания; студенти между двата континента; общ език - английския;
7
0
 
0
 
! Отговори
джей преди 16 години
номер 4 не съм съгласен с това за гласуването, братко.. защо когато САЩ казаха искаме войници в Афганистан всички пратиха там войски въпреки че не бяха съгласни? Защо не се опънаха както направиха с Ирак? Казват твърдо "н(и)е" и проблема е решен американците отиват сами и други нуждаещи се от пари нации ги подкрепят (абсолютно същия сценарий като с Ирак) А номер 3 е абсолютно прав. Ако САЩ трябва да предаде лидерството то те ще напуснат съюза а ако това наистина стане НАТО ще позачезне..п.п. Скъпи приятелю ***, моля спри да ми триеш мненията, никого не накърнявам с тях, упражнявам правото си да се изкажа ;)
6
0
 
0
 
! Отговори
KASHAPO преди 16 години
Bushonite, Shushonite i Shompulite da si idyt u Shoedinenite Shtatni i da shi ishberyt preshidentabe pishem rashbirash li na sh sho mi ishvadiha eda shyba
5
0
 
0
 
! Отговори
yanki преди 16 години
Бушмените да напуснат Европа !!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Американците не са ***! Ама за тебе нищо няма да казвам. Дори и в НАТО се гласува,забрави ли? НАТО има военен и политически съвет,две различни структури. Защо ли ти обяснявам,има си гугъл,уикипедия и какво ли не.
3
0
 
0
 
! Отговори
дупничанин преди 16 години
Хи,хиии...САЩ представлява над 90% от военния капацитет на НАТО. Всички останали 10% и тия 10% искат да яхнат 90те%. Смях :-)))))). Тия американци верно трябва да са доста *** ако се съгласят. ;-)
2
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 16 години
Има един полезен ход и САЩ са з цайт-нот!Русия в ЕС и сформиране на Въоражени Сили на Европейския Съюз/Европейска Армия/ и т.н.Европа става могъща и икономически независима и братята -увисват прикрепени към$ Това е . Близко бъдеще
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
НАТО вече да не е американска? Е, в такъв случай това може и да се превърне в полезна организация... Но не разбрах как НАТО се е справил с комунизма. Всъщност социалистическите строеве се сринаха под теглото на собствената си утопия и с немалката помощ на наливаните от европейските държави пари за тази цел. Всъщност и НАТО, и САЩ нямат НИКАКВА заслуга за това.