Олимпиада на силите за сигурност

"Никаква сила не може да спре олимпийския пламък", твърди Пекин, тибетският въпрос продължава да поляризира
8 апр 2008 09:36,
Олимпиада на силите за сигурност
Полицейска олимпиада в Пекин. Снимка: rsf.org

Организационният комитет на Олимпийските игри в Пекин заяви, че "никаква сила" не може да спре олимпийския пламък, въпреки инцидентите в Париж и Лондон.

"Пътят на олимпийския пламък ще продължи с подкрепата на хората по целия свят", каза говорителят на организаторите Сун Вейде.

Олимпийският огън отпътува от Париж за Сан Франциско. По време на обиколката на олимпийския факел в Париж защитници на тибетската кауза принудиха организаторите да прекъснат щафетата преди края й.

Президентът на Френския олимпийски комитет Анри Серандур заяви, че демонстрантите всъщност са "са атакували символа на олимпийския дух".

"Съжалявам и изпитвам много болка", каза Серандур от Пекин по частния френски тв канал "Франс 2", че "това, което трябваше да бъде послание за мир се превърна в манифестация, по време на която имаше изстъпления. Демонстрантите направиха основна грешка: пламъкът е универсален символ, символ на олимпийския дух, а не китайски символ".

Френският министър на здравето и спорта Розлин Башло заяви, че заложник на защитниците на тибетската кауза е станал олимпийския дух.

"Без съмнение може да се съжалява, че олимпийският пламък и олимпийският дух са взети за заложници по време на тази манифестация", каза министър Башло пред журналисти на стадиона Шарлети, където пристигна пламъкът във френската столица.

В Сан Франциско трима защитници на тибетската кауза се изкачиха по стоманените въжета на "Голдън Гейт" и издигнаха на моста тибетското знаме и лозунг: "Един свят, една мечта, свободен Тибет".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание