Да живеят новините за македонския език! Дори и 6 месеца по-късно

"Нова Македония" се сети за новина от български вестник от януари 2008
31 юли 2008 19:20,
48
Да живеят новините за македонския език! Дори и 6 месеца по-късно
Проф. Дина Станишева. Снимка: БГНЕС

„Майката на Станишев била гонена заради македонския език!“, съобщава в гръмко заглавие македонският вестник „Нова Македония“.

От изключителна важност е да отбележим датата, на която излиза материалът за Дина Станишева в най-стария всекидневник в югозападната ни съседка- 31 юли 2008 година, четвъртък.

В материала се цитира интервю с майката на Станишев пред българския всекидневник „Класа“:

Аз пожертвах една част от живота си и е ясно, че тя е унищожена от тази история. Всичко остава по старому...Това е минало през живота на петима души, които са били унищожени чрез тази история, с която се казва, че някой не е патриот, защото признава македонския език. Ето, сега македонският език е признат, казва Дина Станишева.

„Нова Македония“ пише, че тя е професор по славистика, по произход е рускиня, докато бащата на Станишев- Димитър, е роден в Македония.

„Димитър Станишев е роден в село Щука, Струмишко, където семейството му се е преселило от кукушкото село Моравци. По-късно той става висш функционер в Българската комунистическа партия и достига до позицията секретар на Централния комитет. През 1979 година Станишева се оказва в групата от няколко работещи в Българската академия на науките, които били преместени от работните си места от страна на българския диктатор Тодор Живков заради предателство към нацията.“, пише „Нова Македония“.

Дотук добре, но справка в архива ни показа, че цитираното интервю на Станишева (от което е взета и „новината“ на „Нова Македония“) е публикувано във вестник „Класа“ на 17 януари 2008.

Изказването на проф. Станишева е по повод награждаването й с почетен знак от БАН на 16 януари.

Повтаряме, всичко това се е случило и е отразено в българската преса през януари тази година.

Но така цитирано, изказването на проф. Станишева, е непълно. Ето въпросът към нея и отговорът й:

- Но ето сега ви се дава някакво признание...

- Аз пожертвах една част от живота си и е ясно, че тя е унищожена от тази история. Всичко остава по старому...Това е минало през живота на петима души, които са били унищожени чрез тази история, с която се казва, че някой не е патриот, защото признава македонския език. Ето, сега македонският език е признат. А той не го признава – просто проф. Леков, според нашата научна традиция, пише, че има две-три македонски форми в праславянския език. Аз преподавах праславянски език в университета. Той съществуваше. Българският език не е нещо, което е произлязло като цвете. Има форми, които живеят.

Какво е накарало македонските ни колеги половин година по-късно да обявят изказването на майката на Сергей Станишев за новина и чак в жарките летни месеци да си спомнят за него, остава загадка. И отново историята ще замълчи по въпроса?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Мерси, че ви има вас и вашите кометари да ви се посмеем начело с номер 17 последван от 2-3 "умни" сънародника :) #26 Македония е съвсем реална държава всъщност и вече няма нищо общо с България половината са гърци половината сърби по-голямата част от българите са били избити или изгонени А че македонците 95% са като коне с капаци е отделен въпрос нека си вярват че Александър Македонски Цезар и етц. етц. е бил тяхен човек :)
27
0
 
0
 
! Отговори
Натали преди 15 години
Отговорът е ясен:"Напекла ги е жегата" скъпите македонци.
26
0
 
0
 
! Отговори
Alexander Ivanov zay преди 15 години
nomer 17 maleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee napravo me utepaaa toqqqq.. .hihihih a be bratle fani nameri nekoe po visoko meesto taka primerno pove4e ot 10 - 15 etaja is e metni ot tammm 4ee ian4e moje da ojivee6 ot po nisko>!!!1 hahahahah we weeeeeee maiko mmilaaaa..... cc11c1 ti gi utrqpaaaa .... xaxaxa smao smeeh .. dobre4e ste vie <makednciite> in4ee do sa da behme umreli ot skuka u balgaria... s makedonski ezik v kavi4ki razbira se i tam makedonizam... a bee smehh. . I SA NAI QKOTO... VA6ATAAAA IKUSTVENO SAZDADENA DARJAVA . . . ooo gospodii tva me kefi ma to4no tva e za makedoniq a ne za balgairaaa hihihihi we wewe leeeee ti me otepaa brato otepaa meee!!! xaxaxaxa
25
0
 
0
 
! Отговори
n0name преди 15 години
amaa chakaite be,za kakva Makedoniq govorite i sporite vsichki .. ??? Nqma Makedoniq - ima Zapadna Bulgariq !!!!!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
atakist преди 15 години
тая стара чанта е твърдяла ,че има македонски език...еми да.има и трънски диалект..и тракийски диалект...и северняшки диалект...а 17 да го духа
23
0
 
0
 
! Отговори
paro преди 15 години
Според мен в близките години тъй наречената бюром ще бъде разделена между България, албания и гърция. За съжаление от обичани в България македонците се превърнаха в най-големите смешници за българите. Преди тук се казваше що е маке все е юнак, а сега по-*** от тях няма в европа.
22
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
За какво говориш... к'ви пет лева? Я си легни пък като изтрезнееш ела пак. Болна ти е оная работа, овца култивирана...
21
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
А ти собствено какво си...?
20
0
 
0
 
! Отговори
Авитохол Дуло преди 15 години
Аспарух и Кубер сигурно се обръщат в гробовете, като слушат еднокръвни братя така да се ръфат едни други!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя крадец и бок*лук от Ямбол ... Гонзо ли е монзо ли е ... тая мъжка ку*р*ва дето е все плътно до Болен Лидеров е най-добро доказателство за това доколко морала и честта са важни за болен и за атака. Пълни *** и популисти - това е Атака и Болен.Само Бойко !!!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дО 17 :Е човече,незнам но след 20 госини вие ще бъдете история,вие сте създадени изклуствено,от България, за съжаление!!
17
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се напъвайте излишно ***.Скоро вашата искуствено създадена държава от Русия ще бъде разделена между Македония ,Турция,Гърция и Румъния.Амин
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
като гледам майка му...май по ми иде да го псувам на баща
15
0
 
0
 
! Отговори
иво преди 15 години
по- удачно беше, въпросния македонски вестник да направи една статийка за бащата на сегашния председател на НС на р. България- Георги Пирински, поне той е изявен македонист.
14
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 15 години
MAIKATA NA STANISEF- REPRESIRANA OT TODOR JIVKOV!!!! EVROPA LI, VASTA MAMA KAVALDJII. STALIN ZA VAS.. DARJAVATA,OT REPRESIRANI KOMUNISTI,NE MOJEM DA SI VZEMEM VAZDUH....
13
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 15 години
С тази новина македончината доказаха, че руският език е диалект на македонският, а Магаданският институт е филиал на Македонскската академия на науките и ***.
12
0
 
0
 
! Отговори
nikola преди 15 години
Той съществуваше. Българският език не е нещо, което е произлязло като цвете. Има форми, които живеят
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
След тази снимка ще смеете ли да псувате на майка?!
10
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Абе съседите пак се изложиха като кифладжии. То бива бива излагация , ама чак толкова. Мазохисти ли са тия бе?
9
0
 
1
 
! Отговори
X преди 15 години
Майка му е руска еврейка, както знаем Христос също има майка еврейка, но пък и Юда също е еврейн... Доколкото знам един руснак е написал македонския език и някои диалектни форми са станали норма, за да може да се провали влизането на България в югославсата федерация още по времето на Георги Димитров. За разлика от шопския диалект разбирам доста добре "македонския".