Обявиха военно положение в част от Абхазия

САЩ предупреждават Русия срещу ескалация на конфликта с Грузия
10 авг 2008 17:23,
172
Обявиха военно положение в част от Абхазия
Снимка: БГНЕС

С указ на президента на сепаратистката грузинска република Абхазия Сергей Багапш на част от територията й се въвежда военно положение, предаде Интерфакс.

Военното положение влиза в сила в пет района от 0 часа на 11 август местно време (23 ч. бълг. време).

Освен това, на територията на Абхазия е обявена частична мобилизация на запасняците.

Абхазките сили продължиха и днес въздушните бомбардировки и артилерийския обстрел в района на Кодорското дефиле, който е под контрола на Грузия.

Абхазките части се разгърнаха до река Ингури, на границата с Грузия, в окръг Гали - абхазки район, населен предимно с грузинци.

Малко по-рано днес Белият дом предупреди Русия за риска от сериозни последици, които би имало за отношенията със САЩ продължаването на "опасната и диспропорционална ескалация" от руска страна в конфликта с Грузия, предаде АФП.

Ясно заявихме на руснаците, че ако диспропорционалната и опасна ескалация продължи от руска страна, това ще има сериозно отражение върху американско-руските отношения в дългосрочен план, заяви заместник-съветникът по националната сигурност Джеймс Джефри.

Това според АФП е най-сериозното предупреждение, адресирано към Русия от високопоставен служител на Белия дом от началото на военните действия в Южна Осетия.

САЩ настояват за спиране на руските нападения, прекратяване на огъня, връщане на положението отпреди началото на боевете и подновяване на диалога, каза Джефри в Пекин, където придружава президента Буш.

Според Белия дом руската реакция на изтеглянето на грузинските сили от сепаратистката република Южна Осетия - ако то се потвърди - ще бъде тест за истинските намерения на Москва.

В същото време Русия иска договор с Грузия за неизползване на сила преди всякакви преговори.

Докато Грузия не подпише договор за неизползване на сила по отношение на Южна Осетия, и дума не може да става за започване на преговори. Това заяви на пресконференция в Москва заместник-министърът на външните работи на РФ Григорий Карасин.

Грузия е длъжна да изтегли армията си на линията от 1992 г., както е предвидено в споразуменията от Дагомис, цитира ИТАР-ТАСС изявлението на дипломата.

Необходимо е да бъде подписан договор за неизползване на сила. Нужни са задължения, положени на хартия. Събитията през август показаха, че на думите на грузинското ръководство не може да се вярва, изтъкна Карасин.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
KOMISAR Абе и ти си преди 15 години
Комисар много ми преличаш на онези американци от щата Gorgia и трагнали да тарсят руснаци по улицата защото чули че русия е влязла в Georgia.Ти си сасхтия ***.В момента партизаните се бият против агресията на Грузия,разбра ли ***.
90
0
 
0
 
! Отговори
diplomat преди 15 години
aGRESIATA OT STRANA NA RUSIA NIAMA DA OSTANE BEZNAKAZANA ! AFGANISTAN SHTE IM SE VIDI HAVAISKITE OSTROVI V SRAVNENIE S TOVA , KOETO TUK GI CHAKA !
89
0
 
0
 
! Отговори
psihiatar Еии Тапана преди 15 години
Русия не е там за територията на Грузия а да защити 90% от гражданите които живеят там а те са руски граждани.Русия да се изтегли и да остави Грузинците да избиват руснаци,тази няма да стане.
88
0
 
0
 
! Отговори
KOMISAR преди 15 години
KOI NENORMALNIK KAZA , CHE SASHT I ES NIAMA DA SE NAMESIAT ? MOLIA ? RUSIA SHTE BADE RAZPARDUSHENA OTVSIAKADE I NIAMA DA POMISLI ZA ABHAZIA I OSETIA DOKATO SVIAT SASHTESTVUVA ! TOVA E KAPAN BE BALAMURNACI , KAPAN ! SEGA SHTE VIDITE RUSKI OKUPATORI KAK SE VODI PARTIZANSKA VOINA !
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Грузия прави пълна мобилизация, но това ще срине икономиката и. няма да може да разчита и на внос на оръжие, а в техническо отношение превъзходството на Русия е смазващо. Грузия ще има превзходство само в числен състав, макар че и това не е съвсем сигурно понеже руснаците разполагат с цяла армия близо до границата
86
0
 
0
 
! Отговори
psihiatar преди 15 години
RUSKITE AGRESORI I OKUPATORI , VEDNAGA DA NAPUSNAT GRUZINSKITE TERITORII I DA SI PLATAT PRICHINENITE SHTETI ! WSICHKI RUSKI PODLOGI DA SI IZPIAT HAPCHETATA TUK I DA SPRAT DA SANUVAT ROZOVI SANISHTA OT RODA NA ,,RUSIA POBEDITEL OT TRETA SVETOVNA ,, , ZASHTOTO MOJE DA MINAT NA HORMONALNA TERAPIA !
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
руснаците вече вкараха един десантен полк или около 5-6 батальона от 4000 души в Абхазия. вероятно в Осетия са влезли и 2 пехотни полка и 1 танков батальон. така числеността на руското присъствие нараства до 1 дивизия и показва че войната е няма да е кратка
84
0
 
0
 
! Отговори
Bachvarov преди 15 години
Америка да не се меси,когато Америка бомбандира Сарбия,Русия не се намеси,сега и Америка да гледа отстрани.А Саакашвили ще се Наакашвили.Никои няма да го остави да избива руски граждани.
83
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
AMERIKANSKO/IZRAELSKO ORAJIE- SRESHTU RUSKO. Hora, mnenia, nastroenia, obiasnenia, niamat nikakvo znachenie. Gruzia kupi mnogo orajie ot Izrael i Amerika, veroiatno ne za da go prevarne v muzeien eksponat...Pomislete malko! Kakva mirotvoritelna cel moje da se ochakva ot Russia pri sazdalata se situacia..? Lipsata na razum v politicheskite sili na Gruzia, se zaplashta v tezi dni. Neka tova da bade dobar urok i za Balgaria. Kogo obichame ili ne obichame, niama nikakvo znachenie. PONIAKOGA SE NALAGA, DORI SPRAVEDLIVOSTTA DA DAVA PAT NA RAZUMA.
82
0
 
0
 
! Отговори
Димпав преди 15 години
Приятели, ето ви един сценарии за това което най-вероятно ще стане- Китай набирайки мощ ще сблъска интересите си с САЩ и ще я нападне. Ще има на разположение 500-милионна армия сред които и японци и корейци. Тъй като това не е Ирак или Югославия - жертвите от двете страни ще са повече от -та световна война. Да, това ще бъде третата. Русия отначало ще пази неутралитет, докато се омаломощят двете страни. Бялата раса ще претърпи огромни загуби, най-накрая, когато Русия се определи срещу Китай, много трудно бялата раса ще победи. Тогава Русия ще застане начело, но няма да бъде като САЩ - световен жандарм, а ще бъде люлката, в която ще се роди Шестата раса.
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
youtube.com отпред, за Миг-47 четох, правят ги частите универсални, просто еди коя си част е 5-то поколение и т.н. За сега двигател ит.н. е 5-то, около 80% е готов
80
0
 
0
 
! Отговори
lokki преди 15 години
МиГ-35 е самолет от поколение 4++ по руската класификация , при извънземните бойни възможности на Ф-22 Raptor ,самолет от поколение 5, превъзходството на последния във въздушен бой би трябвало да е 10 към 1 , реално според мен това е 2 към 1 , което означава че Raptor има два пъти по-голям шанс за въздушна победа . Но все пак отново казвам че качествата на самолета като единица не са определящи .
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прав си за Су-47, но за Миг нямат пари. Миг не е с 'обърнати' криле. Доколкото сващам, ще е на базата на 35. Ще потъся точно статията, ...
78
0
 
0
 
! Отговори
lokki преди 15 години
пич повярвай ми , такова нещо като МиГ-47 няма , съществува самолет с обозначение Су-47 Беркут , който представлява самолет с обърнат профил на крилото и намалена отржателна повъхност използван главно за авио-изложения . предполага се че върху неговата основа ще бъде създаден бъдещия самолет 5-то поколение на Русия
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
73, пичове заради бензина и газта Русия е събрала вече над 600 млрд. долара валутни резерви. Русия е трета по богатство след Китай и Япония като вероятно след 1-2 г. може да изпревари Япония и да стане втора. всички тия лесни и бързи кинти руснаците трябва да ги инвестират някъде за да им носят лихви. БНБ също инвестира част от портфейла си в американски ценни книжа с нисък риск но се вижда сега че този риск никак не е малък. основните кредитори на Америка обаче са арабите, Китай, Русия и Япония и те понасят най-големи загуби от кризата
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 72.Виж нормално е всяка голяма страна на налива много пари в армията си. Мога да ти кажа кои са първите пет държави влагащи най-много пари там:1-САЩ2-Русия3-Китай4-Франция5-Япония , която има армия само да се брани но не и да напада.Недей да подценяват и Германия че тя реално може да повлече доста симпатизиращи и добре въоражени държави
75
0
 
0
 
! Отговори
lokki преди 15 години
предполагам че имаш предвид СУ-47 , както може би ще се нарича серийния вариянт на руския изтребител от 5-то поколение. Вярно е че част от разработката му е финансирана от Индия , но става въпрос за самолет който ще се след 10 години , а и качествата на самия самолет не са най -определящото за налаганетп на превъзходство във въздуха . Индийските ВВС в момента купуват МИГ-35 , чудесна машина за летене , но едва ли би противодействала успешно на Ф-22 в една модерна война
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
американската икономика, корпорации дори домакинства са един балон, който вече издиша със страшна сила, Енрон е олицетворение на американската икономика :) da ... amerikan4eta ... lo6 kusmet a ? :)))))
73
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
говорите някакви тотални глупости :)колко е целия пазар, който коментирате? нива, капитализация, обезпеченост?защо мислите, че русия участва в него със 100 милиарда долара?колко е целия бюджет на руската федерация?колко е целия бюджет на съединените щати?въобще имате ли представа за какви пари говорите?
72
0
 
0
 
! Отговори
lokki преди 15 години
до 64Германия , Англия и Франция просто ги забрави . Вярно е че в момента Китай не са в кондиция да се превърнат в гоминираща нация във света , но са на път да доминират в световната икономика , а съдейки по вниманието което отделят на армията си явно целта им не е само това