Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими

Анализатори очакват увеличаване на напрежението между Запада и Русия
26 авг 2008 14:45, Красимир Ангелов
148
Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими
Снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за признаване на двете сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

„Подписах указ, с който Руската федерация признава независимостта на Южна Осетия и независимостта на Абхазия“, заяви Медведев в телевизионно обръщение.

Решението идва ден след като горната камера на руския парламент призова Медведев да обяви независимостта на двете области.

След решението анализатори очакват нова вълна на противопоставяне по линията НАТО – Русия.

По-рано през деня руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че неговата страна планира да отложи посещения на високопоставени представители на НАТО и да прекрати съвместни военни учения с Алианса.

Рогозин каза още, че ще бъде целесъобразно да бъде прекратено сътрудничеството с НАТО във всички съвместни мироопазващи операции „за най-малко шест месеца“, но подчерта, че засега Русия ще продължи да сътрудничи с Алианса в Афганистан.

Същевременно говорителят на дипломатическото ведомство на Франция Ерик Шевалие обяви, че признаването на двете области "е достойно за съжаление".

Dnes.bg припомня, че в момента Франция председателства Европейския съюз.

Британското правителство също „отхвърли категорично“ признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди „суверенитета“ на Грузия върху двете сепаратистки области.

Правителството в Грузия обяви, че признаването на Абхазия и Южна Осетия от Москва няма „никаква юридическа стойност“ и ще има „тежки политически последици“ за Русия.

Независимо от международните реакции, в двете области вече започнаха празненствата.

Изстрели с автомати, разливане на шампанско и сълзи от радост белязаха речта на руския президент.

Всичко за кризата в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
: ) a nashite oficialni vlasti kakvo misljat po sluchaja?
6
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Такава могъща страна да си избива комплексите на гърба на нещастния малък грузински народ. Разочарован съм от тази демонстрация на мускули. Далеч е от представите ми за благородната, силна Русия.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кои ли ще са следващите признаващи, Куба, Венецуела, ...?
4
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 15 години
кво стана там? да бяха признали и Чечня за независима с такава лекота, или поне да кажат открито - "прзинаваме Осетия и Абхазия за независими, щото така Грузия отслабва, а за нас това е добре дошло. не дадохме независимост на Чечня, щото не ни изнася." то не че не го знаем и без да го казват, ама аман от лицемерие и двойни стандарти.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дебела е ама ако не е нато и тука ще си размахат руските паспарти ама ще разместят р-то и т-то
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Американски боен кораб е в пристанището Поти - даже бил въоръжен с ракети "Томахоук" на борда - а американците казват че доставял хуманитарна помощ на Грузия :-)Американски генерал каза по CNN, че САЩ не смятали да влизат във война с Русия.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Работата става дебела! И както винаги, ние сме на страната да губещите - т.е. North atlantic terorist organization - NATO