Руснаците са гросмайстори, а САЩ – покерджии

Поведението на Русия в конфликта с Грузия бе логично и правилно, смята френски политолог
28 авг 2008 11:48, Красимир Ангелов
181
Руснаците са гросмайстори, а САЩ – покерджии
Снимка: БГНЕС

Русия изигра партия шах на Кавказ и поведението й е съвсем логично, заяви за „Российская газета“ известният френски политолог и историк Еманюел Тод.

Той определи решението на руския президент Дмитрий Медведев да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия като единственото възможно и напълно логично.

“Виждам някакъв абсурд в позицията на Запада -  съвсем наскоро западните страни, нарушавайки международните споразумения признаха идентичните права на Косово, а сега се възмущават от това, че други народи при други не по-малко сложни обстоятелства се опитват да реализират своето право да живеят така, както искат”, коментира Тод.

Според него събитията в Кавказ ясно са показали, че идва край на американския монопол, а Русия реално се завръща в качеството на мощен противовес в международните дела.

“В момента на Запад много раздухват призрака на Русия като някаква кръвожадна мечка, възнамеряваща да възстанови съветската империя. А тя е добър играч на шах, който се е сблъскал с играч на покер, какъвто е САЩ", обрисува художествено сблъсъка французина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Kolega... преди 15 години
Oj... tiq Franse-ta dori i za ANALizatori ne stavat... To maj obache Rusiq blufna Naakashvili i toj se varza... Koj e Poker-jiqta v sluchaja... Kolkoto do Gross Majstora maj shte se okaje nekoj Republikanski senator ot USA... ;))) III-WW don't want to come, don't want to come...Kolkoto do Fransetata, da si smenqt smehnika za prezidenyt...egati to tolkova vazmojnosti da mu dadesh za iziqva i toj da se izlaga taka... a i pokraj nego ciala France... smeshnik... ;)))
39
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Да не сте очаквали, че тая държава ще лиже нечий г ъ з ? Според мен те много добре са си пресметнали какво ще спечелят и какво ще загубят. Откакто Елцин си замина, руските политици станаха пример за това как се поддържат национални интереси. Ние само може да продължаваме в подръжаването на западния лай и да се чудим до година къде избягаха руските туристи.
38
1
 
2
 
! Отговори
joo преди 15 години
си майката ***, да не забравяме защо се появи на картата държава наречена БГ.
37
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Като видите, че някой повтаря глупостите за "двойните стандарти" на Запада, значи яде от ръката на Путин... Никакъв двоен стандарт няма. Косово - 2 милиона човека територия с инфраструктура, ЮО - 40 000 човека в някоко планински прохода... Да не говорим, че пък Абхазия изобщо не беше закачана, напротив, оттам руснаците удариха в гръб. В ЮО не е имало никакво прочистване, там имаше редовна армия, а в Косово Милошевич действаше и с башибозук. Всеки може да си пише глупости по вестниците, не значи, че е истина.
36
1
 
2
 
! Отговори
Милец преди 15 години
Ти луд ли си ве!? Защо реши, че ще стреснат Русия, че и помощи ще й пращаме? Не си в ред. Дано Русия не реши да се "повреди" кранчето, че тогава ще я видми европа какъв курнас ще е.
35
1
 
2
 
! Отговори
Мислещ европеец преди 15 години
Абе може да е много известен тоя политолог, ама аз не го познавам.Не ме бива много на шах, ама най-добрият гросмайстор на Русия - Гари Каспаров може да матира Путин, защото съвсем не е на мнение че агресията на Русия е оправдана и смислена. Напротив - в неговия сайт се изказват мнения, че най-голямата заплаха за Русия не е нито НАТО нито грузинската армия, а самата руска армия която е деморализирана и се изпраща на самоубийствени мисии от безразсъдни политици. За да се уверите - вижте .kasparov.ruДо номер 14: Много си прав. И Русия както и САЩ си провеждат своя геополитика, но ние сме пионки на тяхната дъска и лесно могат да ни жертват. Това че САЩ проявяват агресия не означава автоматично че Русия е по-миролюбива. Но за съжаление преобладава последното мнение.
34
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
най-вече бърка в твоя джоб, г*лупако.
33
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Реално погледнато никой ле не разбира какво става? Русия реши да се направи на велика и го направи с тая смешна война. Европа и САЩ искат да размахат пръсти уж да скръцнат със зъби на Русия да не се прави на велика. Русия пък им показа с последното изявление на Медведев ,че могат да си скърцат колкото си искат със зъби но от това най-много да си счупят зъбите но нищо повече не могат да постигнат. Да се надяваме ,че Великите сили ще се разберат. Защото завъртят ли се големите колела и малките лагерчета се разпарчетяват. Тоест ще отнесем малките и слаби държави.
32
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е най-независимата от никого държава в света! Ядрено оръжие, природни богатства и към това една силно зависима от нея Европа. С действията си в Грузия тя става абсолютен енергиен монополист и бърка право в джоба на САЩ. Затова е цялата работа, какво сте тръгнали да разсъждавате за свободата на албанци, грузинци, иракчани и т.н. А че Русия постъпи правилно (от нейна гл точка) е така, защото до какво могат да доведат действията и? Европа е мъртва без руските енергийни ресурси. Това че има планове да се ограничи зависимостта и от Русия е добре, но все още сме далеч от този момент. Ще спрем да внасяме от Русия? Че тя нищо не произвежда така или иначе. Или може би ще нападнем страна, която не зачита човешкия живот и същевременно притежава ядрено оръжие? Светът е с вързани ръце точно в този момент и Русия се възползва от ситуацията.
31
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Tozi politolog izrazqva nastroeniqta na pove4eto hora v germaniq, Franciq, Belgiq, Britaniq i vaob6te "stara" evtopa. Izto4na Ewropa e na po-razli4no mnenie 0 Pol6a, Ungariq, 4ehiq, no iugoizto4na v liceto na Balgariq i Sarbiq, na Harvatiq i Rumaniq, a dori i na Turciq sa sy6tite kato na stara Evropa - i kolkoto i da e stranno tozi fakt stava povod da ni nari4at retroigradni *** na koito trqbvalo da im se smeni 4ipat. Evropa iska 2-i centar na sila v sveta za da si vazvarne svobodata
30
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
До N 8 на кой е майка русия на тебе акоти е майка на мене не.До N 1 "безгръбначните европейци" , ами ти какъв си ако не си европеец марш в сибир. Аман от защитници на Русия и на САЩ. Ние сме българи и европейци все пак и трябва да знаем че съюзниците ни са в европа.
29
1
 
2
 
! Отговори
az bre az преди 15 години
Алооо 25-тиЩо го вориш глупости бе?Какво ще сттане на срещата на Евросъюза?Ще кажат ЛОШО Русия!Пък Русия ще каже: АМи за вас лошо щото нефта и газта поскъпват дааа :)
28
1
 
2
 
! Отговори
Барак преди 15 години
Освен това по CNN току що съобщиха, че нато се разпада, Русия създава СССР, а Лондон се кандидатира за членство в него. Путин мислил какво да им иска за да ги приемат.
27
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Гоце стига си плямпал глупости!
26
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
да,а царя ще ни "оправи"за 800 дни
25
1
 
2
 
! Отговори
Гоце преди 15 години
Това не е Франция, а френски историк! Саркози е бесен на руснцаите и на първи септември Русия ще го яде големият след срещата на ЕС. Пияната петролна мафия ще има да скляпа, и тепърва ще осъзнае в какъв филм се е вкарала. Жалко за обикновените руснаци. Догодина ще събираме помощи да им пращаме.
24
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Китай и още няколко азиатски държави са подкрепили действията на Русия - току що по CNN.
23
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Поздравлвния! А за "непромитите мозъци" на западноевропейците-и Меркел и Саркози бях единодушни в изказванията си, които не се различават от тези на останалите европейски държави и САЩ!Някой да ми каже -освен Русия друг да е признал двете джуджета? Чу се за Чавес,но то от него какво друго ,освен екстравагантност?!
22
1
 
2
 
! Отговори
който и да е преди 15 години
Не се радвайте толкова много на напъните на Русия!А ном.11 е прав - французите винаги са се правили на интересни, те не могат да преживеят обстоятелството, че вече не са световна сила - спомнете си само, че единствено те приеха, насърчаваха и изпратиха с адмирации аятолах Хомейни... А сега се чудят, какво да правят с ислямистите.Хей, СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ! НЕ МИСЛЕТЕ СЪС СИ!!!
21
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Нима трябва да лъжеш за да си по-убедителен? 60% са Осетенците в Южна Осетия . Преи да се излагаш чети.