ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач

Предоставяме пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз
1 сеп 2008 18:17,
68
ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач
Меркел държи да запазим отношенията с Русия, Англия се сърди заради Грузия. Сникма: БГНЕС

По няколко основни точки се споразумяха държавите-членки на ЕС по време на извънредната среща в Брюксел, на която се обсъждат отношенията на съюза с Русия и положението в Грузия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана обяви, че Съюзът ще изпрати наблюдаващи в страната до края на октомври.

Тяхната роля ще бъде да помогнат за изработване на по-задълбочен план за подобряване на отношенията между двете държави.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС не трябва да прекъсва диалога с Русия, макар някои от страните членки да са настроени доста крайно, като Англия например.

„Заради действията на Русия ние трябва да прекратим преговорите по ново споразумение за партньорство и сътрудничество“, заяви в Лондон говорител на британския премиер Гордън Браун.

Други страни-членки са настроени по-умерено. Полша смята, че срещата ЕС-Русия, запланувана за ноември, трябва да се отложи.

Междувременно ЕС трябва да либерализира отношенията си с Грузия, както и да изпрати там свои мироопазващи сили, се казва още в полското изявление.

Руското външно министерство също изяви съгласие в буферната зона между Грузия и сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия да бъде осигурено международно полицейско присъствие под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ЕС.

Руският вътрешен министър също потвърди желанието на Русия за дипломатично разрешаване на конфликта.

"Не сме заинтересовани 20 години след падането на Берлинската стена да се градят нови стени между Русия и Европа и сме убедени, че тук Германия е съгласна с нас.

Трябва да е абсолютно ясно, че широкото икономическо сътрудничество и сътрудничеството в политиката за сигурност могат да се развиват само на равноправна основа, че е необходимо да отчитат и нашите интереси", посочва Лавров в интервю за немския „Ханделсблат“.

Междувременно стана ясно, че България е готова да предостави пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз.

Такава готовност е изразил премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с грузинския колега Владимир Гургенидзе в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей с.м.о.таняк - недей да тиражираш лъжливи писания! Не знам ченге ли си или форумен провокатор, но това което пишеш не е вярно!
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Споразумението за изграждането на газопровода "Южен поток" e подписано на 23 юни 2007 г. в Рим между руския "Газпром" и италианската компания "Ени" в присъствието на енергийните министри на Русия и Италия. На 18 януари 2008 г. България и Русия подписват междуправителствено споразумение за сътрудничество при изграждането на газопровода през територията на България. Компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на българска територия, ще се регистрира в България и ще е с 50% национално участие.Параметрите на проектаПрогнозната стойност на газопровода варира в диапазона 7-10 млрд. EUR. Oчакванията на експертите са през тази тръба по дъното на Черно море да се транспортират около 31 млрд. куб. м природен газ годишно. Трасето ще тръгва от руското крайбрежие - село Изобильное, вероятно до Галата, където Melrose Resources разработва находището, за да не се правят нови трасета. След това по северната или по южната дъга ще се влиза на сръбска или на гръцка територия.Очаква се проектът да приключи за по-малко от три години след одобрението на ЕС. Той ще се финансира, притежава и управлява съвместно от "Газпром" и "Ени", а на транзитните страни ще бъдат предложени миноритарни дялове. Проучвателните работи и строителството ще се извършат от "Сайпем" /поделение на "Ени"/. Подводната част ще бъде дълга 900 км и ще стига до две хиляди метра дълбочина. Очаква се България да печели от транзитни такси между 250 и 400 млн. USD годишно. "
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
43 виждам че си доста наивен, проекта Син поток загина днес с решението на ЕС, всички пари които Италия мислеше да влага в проекта Син поток заминавот към Либия. Явно Берлускони е решил, че крал Кадафи е доста по надежден от царь Путин.
44
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Не се опитвай да му обясняваш - той е невменяем.Обясняваш му ясно,че съотношението на стандартът на живот САЩ - Русия е 30 към 1,то пак си знае неговото - Русия,та Русия.Казваш му,че всички поголовно бягат от Русия и се спасяват,а Щатите не могат да си опазят границите от емигранти,..то пакси знае неговото...- Русия та Русия...
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прочете ли какво е написал номер 40 (без това за странджата)?Ако не си го прочети и после пиши свободни съчинения!
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Надявам се че си млад и ще поживееш още 4-5 години, тогава Путин ще завърти кранчето на газта ама никой в ЕС няма да разбере че го е врътнал. Русия с последните си изцепки си направи икономическо харакири за доста години напред. Руските националисти подведоха царь Путин към самоубийствени действия.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
baj_fuj, явно изобщо не познаваш американската действителност, там всяка година фалират десетина съмнителни банки, за сметка на това се появяват нови. Така чедаправиш от това капитални изводи е доста груба грешка.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво - тук има един о.л.и.г.о.ф.р.е.н - Странджата който си мисли че Русия щяла най-много да пострада като спре кранчето с газта за Европа :-) Германия е зависима от руската газ - както и други Европейски държави, а Италия е основна страна по договора за пренос до нея на руска газ през България - където има заложени милиарди долари, и италианците нямат намерение да се отмятат от това заради прищевките на американците и англичаните спрямо Русия!
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти си написал:------------------------мога да ти посоча много хора без грам образование,които са приказно богати.И в Русия,и сащ,и в България! Има и много хора с "по две висши",а не могат да вържат двата края.И сащ,и в Русия,и в България.--------------------------Обаче не виждам написаното от тебе да е отговор на въпроса ми. Моят въпрос беше простичък и доволно конкретен. Може би не си го разбрал, случва се, затова ще го повторя:посочи ми къде в САЩ /щат, град, село, паланка/ човек с висше или без висше или без каквото и да е образование изобщо получава не 120, а да кажем 3 х 120 долара на месец.Ако пък си забравил повода за този въпрос - ще ти припомня и него - поводът е, че един висшист руснак си казва в прав текст, че живеейки в "богата и велика" Русия, взема 120 долара заплата, а бензина му струва толкова, колкото и на един американец.Да се надявам ли, че сега вече няма да се объркаш? :-)
38
0
 
0
 
! Отговори
baj_Fyj преди 15 години
Споко,странжда! Защо всички ги е страх да не би руснаците да врътнат кранчето??? Много ясно-защото не знаят за великото творение на мозъчето ти! Хи-хи-хи! Сам си открий грешката в разсъдженията(то това разсъждения ли са???)! Писна ми да те дресирам!
37
0
 
0
 
! Отговори
baj_Fyj преди 15 години
Номер 30 ти го написа. "...в САЩ беше регистриран поредния банков фалит от началото на годината..." За деветия банков фалит иде реч.
36
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Знаете ли кой ще пострада най-много ,ако Русия затвори кранчето-самата Русия - тя други приходи освен кранчето няма...
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"СТРАНДЖАТА" - знаем че мразиш руснаците, но няма да е зле да пишеш по темата, а не да ни занимаваш с идиотщините си!
34
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Пример ви давам за деформация и изкривено мислене:- Как реагираха руснаците във "Велика" Русия,когато научиха,че жената на московския кмет Лужков,си е купила вила за 250 млн.евро на френската Ривиера.- Внимавайте добре сега - Не са поискали комисията Кушлев да сенамеси/те нямат такава комисия/,а са поискали да се увеличицензурата в Русия...
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Знаеше се че ЕС няма да наложи санкций на Русия защото от Газпром казаха че са готови да спрат на момента кранчето с газта за Европа! Затова Германия, Италия и Франция се обявиха против санкцийте, докато верните слуги на САЩ - Англия - се напъваха безрезултатно да налагат санкций на Русия. Но кривата физиономия на Гордън Браун се изкриви още повече, след като разбра че няма да може да наложи мечтаните от него санкций на Русия... :-)
32
0
 
0
 
! Отговори
baj_Fyj преди 15 години
"trqbva da poeme6 tova koeto e fakt" - koe е факт? КОЕ? За *** комунизма ще живее вечно...Както преди,така и сега,комунизма си живее в празните кратуни на ***!До 26-мога да ти посоча много хора без грам образование,които са приказно богати.И в Русия,и сащ,и в България! Има и много хора с "по две висши",а не могат да вържат двата края.И сащ,и в Русия,и в България.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Ako rusnacite iskat da bankrutirat USA shte tryabva samo da pochnat da prodavat nefta v euro ili rubli "Интересно обаче защо ама никак не го правят - нито сега, нито вчера, нито миналата година... Не продават нефта и газта в евро, а в долари /Русия да продава нещо срещу рубли е екзотика, прекалено голяма дори за мисълта на абсолютния икономически профан/.Може би е заради големите им и любвеобвилни славянски сърца или тука се проявява задъчната същност на мистериозната славянска душа... кой знае :-)
30
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
imam rodnini v Ukraina i Rusiya posledno kazaha che parnoto i gazta sa nyakvi stotinki,zimata tam v hodovete na blokovete parnoto lumka na 6.A tva che nyakuv vishist tam s 3000 rubli edvam kretul e kude nyama bedni hora mi kaji samo v Shveicariya i Norvegiya sigurno.Osven tova Rusiya nyama nikakuv vunshen dulg za sravnenie USA ima okolo 14 triliona dulg a spored nezavisimi ikonomisti daje stigal do 100 triliona,neznam moje i da e tolkova.Ako rusnacite iskat da bankrutirat USA shte tryabva samo da pochnat da prodavat nefta v euro ili rubli i togava dolara moje i pod levche da padne.Sadam go napravi toya nomer i vednaga go napadnaha,vuprosa e dali USA shte povleche celia svyat s ikonomicheskiya si upaduk.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами в същата статия, където висшиста пише, че се мъчи да свързва двата края с 3041 рубли заплата, което е малко над 120 долара на месец, в същата статия той споменава и за цената на горивата. По-конкретно човека казва, че цената на литър бензин в Русия е приблизително колкото е цената на литър бензин в САЩ. Ето цитата:"кто-нибудь у нас задумывался, почему российский гражданин должен покупать литр бензина по цене, по которой покупает и американец, хотя курс рубль доллар не 1:1. "Превод: някой замислял ли се е защо руския гражданин трябва да купува бензина на цена, на която го купува и американеца, макар че курса рубла - долар не е 1:1.Сега аз имам въпрос към тебе - посочи ми къде в САЩ /щат, град, село, паланка/ човек с висше или без висше или без каквото и да е образование изобщо получава не 120, а да кажем 3 х 120 долара на месец.
28
0
 
0
 
! Отговори
anon преди 15 години
trqbva da poeme6 tova koeto e fakt,a ne tova koeto iska6 ti da stane..dano me razbere6.do 23: prav si..превозните средства ще се движат "над земята" i tova mn po-barzo.a ti 26 mai vseo6te si ima6 komunizma v kyrvta 4e tolko nalaga6 na rusiq