Откриха меламин и в други продукти в Китай

Освен в сухото мляко отровното вещество е било открито в напитки, сладоледи и млечни продукти
18 сеп 2008 15:53,
4
Откриха меламин и в други продукти в Китай
Снимка: БГНЕС

Китайските санитарни власти в Хонконг съобщиха днес, че е открит химикалът меламин в напитки, сладоледи и млечни продукти, произвеждани от китайска фирма, предаде АФП.


Този опасен химикал беше открит в мляко на прах и доведе до смъртта на четири деца. Центърът за безопасност на храните в Хонконг е открил меламин в 8 от общо 30 продукта на китайския гигант "Или" и настоя концернът да прекрати продажбите и да изтегли изнесеното в Хонконг.

"Настоятелно призоваваме населението да не консумира продуктите с марка "Или", заяви ръководителката на центъра Констанс Чан. В случая със заразеното мляко се намеси Световната здравна организация, която заяви, че китайските власти трябва да установят защо са били нужни месеци, докато избухне скандалът с опасното мляко.

СЗО признава, че китайското правителство е реагирало бързо след разкриването на случаите на отравяне на деца, но нейният представител в Пекин Ханс Трьодсон заяви, че Китай трябва да обясни как е станало така, че механизмите за контрол на качеството не са открили нищо.

Отровното мляко причини смъртта на 4 бебета, като първото от тях почина още през май, а скандалът стана публично достояние едва миналата седмица. Други над 6200 деца се разболяха след консумация на това мляко и развиха бъбречна недостатъчност.

43% от акциите на китайския производител на въпросното мляко "Санлу" в провинция Хъбей са собственост на новозеландската компания "Фронтера".

 Правителството в Уелингтън обвини местните власти в тази провинция, че са се опитали да потулят скандала.

"Или" беше сред официалните спонсори на Олимпиадата и една от общо 22-те китайски фирми, санкционирани от властите в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
До колкото знам тази марка "Или"има продукти и на нашия пазар и то от доста време. Например кафе и то доста скъпо и се води луксозно.
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
да пратят безплатно от това мляко за нашия парламент
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Там въздухът не желая дя дишам,камо ли някаква храна да пробвам.