Барак Обама е новият президент на САЩ

Маккейн призна поражението си и поздрави победителя
5 ное 2008 04:33,
276
Барак Обама е новият президент на САЩ
"Поздравления, тръгвате в едно от най-великите приключения в живота" - така Джордж Буш поздрави новия президент. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изборът

Как реагира светът

Кандидатът на демократите Барак Обама победи в президентските избори в САЩ, като по този начин стана първият в американската история афроамериканец, спечелил президентската надпревара, съобщи CNN след първите обработени резултати.

По последни данни Обама печели 338 електорални гласа срещу 156 от опонента му - републиканеца Джон Макейн.

„Тази вечер промяната дойде в Америка“, бяха първите думи на новия президент на САЩ. 

Обама допълни, че изборът му е отговор за всички онези, които са се чудели дали САЩ са готови на подобна стъпка.

Джон Маккейн призна поражението си и поздрави съперника си демократ с победата: "За мен беше чест да се обадя на сенатор Барак Обама и да го поздравя за избора му за президент на страната, която и двамата обичаме".

Обама печели в щатите Масачузетс, Илинойс, Кънектикът, Ню Джърси, Мейн, Мериленд, Федерален окръг Колумбия, Мичиган, Минесота, Делауеър, Ню Мексико, Ню Йорк, Пенсилвания, Род Айлънд, Вермонт, Вашингтон, Уисконсин, Ню Хемпшир и Охайо.

Световните информационни агенции обърнаха внимание на победата на демократа Барак Обама в Охайо.

Това е ключов щат - всеки кандидат-републиканец, избран за президент, е печелил гласовете в него.

Джон Маккейн води в щатите Алабама, Джорджия, Луизиана, Северна Дакота, Оклахома, Тенеси, Кентъки, Западна Вирджиния,  Уайоминг и Южна Каролина.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да има мнозинство от най-малко 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия на САЩ.
 
Небивало висока бе активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния.

Освен президент, американците гласуват и за една трета от състава на Сената, както и за Камарата на представителите. Според проучванията демократите и тук ще затвърдят позициите си.

Новият президент на САЩ ще трябва да взема решения за най-важните въпроси, които в момента интересуват американците – икономическата криза, войната в Ирак и Афганистан и реформата на здравната система.

Анализаторът на BBC Джъстин Уеб пък коментира, че резултатът от изборите ще има дълбок ефект върху страната.

„На всички нива Америка ще бъде променена от този резултат... никога вече няма да е същата“, заяви Уеб.

Всичко за изборите в САЩ

 Изборът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Потвърждава се предното мнение.... *** президент!! :D
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
след примера на САЩ и ОБАМА, ATAKA и GERB ще издигнат Цар Киро за президент след Първанов
193
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък си купих безжична мишка! :)
192
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** президент!!! Айшето първа дама !!! :D
191
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чуждопоклониците отдавна се опитват да си продадът г.ъ.з.а и мисленето.Това не са хора в нормалния смисъл на думата.Жалки комплексари които гледат филмчета и са мързеливи до бога.Тоя 169 писал за ЕВропеиски САЩ ,явно момчето е психически болно ,напомня ми на СССР фанатик които мечтаеше за световен интернационал.Абе таранкольо какво стана с велика ИСландия ? Това ще стана с Америка ... рецесията се задава.
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
линкове и форуми колкото искаш. намираш и питаш. заплатата е около 1300 долара на редник и след данъците остава 1000 долара но не плащаш естествено наем, където живееш в казармата:) а българските студенти май дават половината за наеми освен ако не са специални условия. това е и тези условия за учене се дават за да се направи по-привлекателна службата защото за емигранти и бедни има места само за обикновени редници
189
0
 
0
 
! Отговори
Лостов преди 15 години
Абе те американците не знаят ли, че Батето им закри държавата, защо изобщо гласуват за президент на несъществуваща държава?
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аре да направим някое *** президент да видим дали ще ни се радва цял свят :)Какво всички сте се забили в тая Америка бе?! Какво толкова и обичате? Тя ли ви плаща сметките и данъците?Ощипете се по веднъж и помислете както ще се прави догодина... Америка си е добре, ами ние какво ще правим?!
187
0
 
0
 
! Отговори
palcho преди 15 години
Прав си - думите на разни параноици дето го нападат великите сили не се помнят!
186
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И тъй, мога само да кажа на нискочелите *** лузърчета, които щъкат от време оно из форума - кофти ли ви е, кофти ли ви е? :)))))
185
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да бе ти още малко ще кажеш че за 60 години българският народ е загинал от толкова "много лъжи и убийства":) смях. да ама не според фактите за периода 1944-1989 населението се е увеличило 3 пъти, а за периода на 66 години "демократичното" управление (1878-1944) няма никакво увеличение, даже намалява заради глада и войните и добре че има приток от бежанци от Гърция и Сърбия, че иначе се топи застрашително, както и сега през последните 20 г. на "демокрация"
184
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък много се радвам, че Обама спечели.П.П. Ти, родоотстъпника със скъсаните чорапи, да не ви станат по - скъсани и от нашите в скоро време. С мъжа ми напоследък се бъзикаме дали да не си осиновим бедно американче.
183
0
 
0
 
! Отговори
идиотчета преди 15 години
Идиотчета -чуждопоклоници.Тая *** от кения или които и да е немогат да спасят затъващата вече америка.Света ше се промени скоро неможе вечно да се подържа дисбаланс в икономиката ,а на 169 бих му казал,че икономическото ни дередже е такова не защото не работим и сме расисти (ако толкова харесваш *** и други етноси попълваи си зелената карта и се разкараи) а защото тея които спечелиха студената воина няма да позволят да се вдигнем от калта.Я да припомня кое наше предприятие и завод бяха взети реално от голям инвенститор никое дори бяха сринати и то не от глупост а нарочно.Докато някои лъже-българи си взеха стотинките срещу договорчета ,че ще ни докарат още повече до просещка тояга вие си хванахте чукалата и си се наслаждавахте на безгрижие в САЩ е всичко свърши вече.Кризата ще се засилва и света ще се променя дръстично ,а америка когато изпадне в икономическа криза повярваи ми 169 такъв расизъм ще видиш ,че ще се хванеш сам за главата.Всъшност какво се радвате Обама ще изтегли воиските от Ирак ,а каде ще ги прати ? Не се ли сещате ,че САЩ постояно воюват ,а този път няма да нападат някои голям враг ,а някои дребосък.Може много да съжеляваме ,след време но едва ли някои ще помни думите ми.
182
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
А бе *** чуждолизци, като сме толкова лоши българите, що не вземете да се издуханете нанякъде! Аман от такива като вас, дето духат на поредния самозабравил се олял се мераклия за световна власт - като се започне от Турция, мине се през Германия и СССР и сега се стигне до САЩ. Така е - и тук, и на Волга протобългарите са се поомесили с разни изостанали племена и са позагубили, но само отчасти, най-великото си качество - не просто отричане, а активно и пасивно противопоставяне на рабството и злото, от където и да идват.Ама дрънкайте си - то като ми пееш пенке ле, кой ли ми те слуша. Шой, келепира, за който тайно си мечтаете, само с дрънкане няма да го заслужите.
181
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Можеш ли да ми пратиш линк, където пише, че всеки законен имигрант може да постъпи в армията, че му плащат 1000 $ на месец и че го пукат от наряди ? Всеки студент, който е отишъл на бригада изкарва по около 1000$ на месец, кой балама ще отиде за същите пари пушечно месо ? Струва ми се, че говориш на изуст. Пак ти казвам там армията не се събира от кол и въже, там е престижно да си в армията. Например, ако завършиш средно образование там и нямаш пари за колеж, можеш да постъпиш в армията и да служиш 2 години, след което тя ти поема разходите за колеж или университет, като обаче те ангажира с по-нататъчен договор за определени години да работиш за тях. С други думи армията им е доста добър работодател ако ти се работи такова нещо и всичко се урежда с договори и съответните премии освободени от данъци при преподписване. Но не се влиза лесно !
180
0
 
0
 
! Отговори
Мнение2 преди 15 години
Интересен е също и факта с неговата кандидатура: 1. не просто ЧЕРЕН, а смесен 2. не просто християнин, а наполовина мюсулманин 3. либерално и соц. насочен към по-бедните, нито индустриалец, нито богат бизнесмен Като че ли куклата нарочно е подбрана да отговаря на дадените критерии, за да привлече гласовете на определени маси (и не на последно място АПЛОДИСМЕНТИТЕ на целия свят, като започнем от Кения и стигнем до мюсулманите по света) - има една приказка Прекалено хубаво, за да е истина!...
179
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
32. - 08:24 - иб. съединени негърски щатиОт: и ловец съм и рибар съмсамо да припомня на тези дето се радват на Обама, че скоро визите за САЩ няма да паднат докато той управлява ..."Барак Обама също поддръжа проекта за промени във визовия режим, но няма яснота дали това включва и България. Обама е информиран за проблемите на България с организираната престъпност и корупцията, което се смята за пречка за отпадане на визите."---------Евала, подкрепям го, не може всякакви изро*ди, ловци и рибари да мърсят Щатите. Аз имам виза и уважавам тази велика държава.И аз бях за Маккейн, но щом хората са решили да е Обама... Самият Маккейн го поздрави, а тук некакви субекти с дупки по чорапите седнали да одумват човека заради черната му кожа :))Абе, аланкоолу, дедо ти навремето като е доил овци по цел ден, татко ти като като тичал след кравите с едно парче хлеб в торбата, с какъв акъл си седнал и ти да даваш мнение коя религия и кой цвет е по-по-най? Киртак смотан...
178
0
 
0
 
! Отговори
Мнение преди 15 години
НЯКОЙ въобще задава ли си въпроса КОЙ всъщност е Барак Обама? Най-страшното е, че се избра човек, за който почти нищо не се знае. Проблемът е, че такъв човек е много лесно да въде манипулиран и купен от други хора, за разлика от МакКейн, чиято биография е пределно прозрачна, доказал патриотизма и добрите си чуства като ветеран във Виетнам. Моето лично мнение е, че и двата кандидата бяха един дол дренки и нормалните хора отново ще духат супата.
177
0
 
0
 
! Отговори
Лостов преди 15 години
Ако беше напълнил още малко гушката, щеше да е жив Иван Костов - черен с *** джуки. Ние имаме горчив опит с такива управляващи, да му мислят американците сега (и не само те, ами целия свят).
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде честито! Купихте ли си вече килимче и компас?