Барак Обама е новият президент на САЩ

Маккейн призна поражението си и поздрави победителя
5 ное 2008 04:33,
276
Барак Обама е новият президент на САЩ
"Поздравления, тръгвате в едно от най-великите приключения в живота" - така Джордж Буш поздрави новия президент. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изборът

Как реагира светът

Кандидатът на демократите Барак Обама победи в президентските избори в САЩ, като по този начин стана първият в американската история афроамериканец, спечелил президентската надпревара, съобщи CNN след първите обработени резултати.

По последни данни Обама печели 338 електорални гласа срещу 156 от опонента му - републиканеца Джон Макейн.

„Тази вечер промяната дойде в Америка“, бяха първите думи на новия президент на САЩ. 

Обама допълни, че изборът му е отговор за всички онези, които са се чудели дали САЩ са готови на подобна стъпка.

Джон Маккейн призна поражението си и поздрави съперника си демократ с победата: "За мен беше чест да се обадя на сенатор Барак Обама и да го поздравя за избора му за президент на страната, която и двамата обичаме".

Обама печели в щатите Масачузетс, Илинойс, Кънектикът, Ню Джърси, Мейн, Мериленд, Федерален окръг Колумбия, Мичиган, Минесота, Делауеър, Ню Мексико, Ню Йорк, Пенсилвания, Род Айлънд, Вермонт, Вашингтон, Уисконсин, Ню Хемпшир и Охайо.

Световните информационни агенции обърнаха внимание на победата на демократа Барак Обама в Охайо.

Това е ключов щат - всеки кандидат-републиканец, избран за президент, е печелил гласовете в него.

Джон Маккейн води в щатите Алабама, Джорджия, Луизиана, Северна Дакота, Оклахома, Тенеси, Кентъки, Западна Вирджиния,  Уайоминг и Южна Каролина.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да има мнозинство от най-малко 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия на САЩ.
 
Небивало висока бе активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния.

Освен президент, американците гласуват и за една трета от състава на Сената, както и за Камарата на представителите. Според проучванията демократите и тук ще затвърдят позициите си.

Новият президент на САЩ ще трябва да взема решения за най-важните въпроси, които в момента интересуват американците – икономическата криза, войната в Ирак и Афганистан и реформата на здравната система.

Анализаторът на BBC Джъстин Уеб пък коментира, че резултатът от изборите ще има дълбок ефект върху страната.

„На всички нива Америка ще бъде променена от този резултат... никога вече няма да е същата“, заяви Уеб.

Всичко за изборите в САЩ

 Изборът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
207 1 милион взимаи, аз няма да ти дам храна и петрол вечно срещу хартиики :) А да не споменавам ,че затъването е явно СССР се срина и сега САЩ ще го последва ,нестава вечно да си свръх сила без покритие. Абе 10000 взимали я стига фантазии поне 70% карат форд на 10 години 2-3 ръка изплащат ипотека и ще я изплащат още 20 години ,малко като в фантастика взе да ми я надуваш ,ходи виж ама ен се връщаи мангизофили не ни трябват :)10000 абе ти знаеш ли в България ,че и 20000 се взима ама не се декларира ? Аз на ден съм изкарвал 2 американски заплати -10000 така ,че не ми говори за възможности и митове за трансатлантическата неголандия.Тои невярва ,че Америка се срива горкия мозъчето му неможе да зацепи ,че евреичетата едвам одържат провала на организма от които смучат
214
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ама за това ли ставало дума - Вие сте били върл Костовист, а аз се чудя защо и как ръсите такива "бисери". И се опитвам да Ви обяснявам това-онова, ама както са казали хамалите, то да е х.й, да мау го набиеш, ама то акъл - не ства. Познавам достатъчно костовисти и за мен си остава загадка как така даже ония от тях, които бяха сравнително умни, след като станаха костовисти оглупяха и изпростяха. Ако бях фройдист, щях да напиша цяла студия на тази тема, защото първите и най-запалените му фенки навремето бяха незадоволените парясници, но аз съм антифройдист и привърженик на Марбе-Мюлер-Узнадзе...Е, хайде със здраве и дано Господ се смили над костовистите и им върне малко от разума.
213
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
205, не споря с такива като тебе философи. може да взема, но пак не казваш след колко време служба и за какъв период от време. защото всеки момент може да го очистят и да не вземе нищо. за стартова заплата на редник обаче не е вярно което си написал. може да взема толкова ама след 5 години ако е все още жив
212
0
 
0
 
! Отговори
nabludatel преди 15 години
Егати и рацистите ,които сте бе.Ако има поне един политик в България като Обама,да смени изцяло политиката,да оправи икономиката и здравеопазването пък дори и да е от друг произход бих гласувала за него стига да се отървем от мафийте и корумпираните политици и правосъдие,знае Америка защо избра Обама,а ние знаем ли въобще за кого и за какво гласуваме-грънци знаем,ние знаем само да плюем обиждаме,ребчем се като петли,че сме нещо ,а сме едно нищо с тез разбирания-опомнете се и вижте вие как и за кого ще гласувате ,а не да гласувате напук на някой или ейтака да минат изборите.
211
0
 
0
 
! Отговори
АнонименБГ преди 15 години
Да не би да си против ГЕРБ ?!?!?!?!?!?!?!?!??!ако е така, искам да ми кажеш по-достойна партия.И искаш ли разни станишевци и догановци да ни оправляват?
210
0
 
0
 
! Отговори
Da преди 15 години
Маккейн бил военопленик , баша му бил еди какво си ... аве какво ще избират тоз старец който вече не мисли трезво , той сам каза че ще продължи войната в Авганистан и Ирак и даже ще я подсили .. еми ето и реякцията на Американския нарот , хората не искат война ....
209
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Amerika glasuva za Obama! Chestito! Velika durjava!Pri nas takova nesto ne moje da stane. Ste podprafim buletinite, horata nasila ste gi karame da glasuvat, no ste stane na nasheto! Zatova sme Bulgaria.
208
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
202 остави ги те си мислят ,че богатите квартали по тв са както всички квартали в САЩ.1 САЩ се транспортират с петрол 0крадът го от света2 Живеят в талашитени бунгала3 На кредит са голяма ,част от населението.4 Не изнасят кои знае колко стоки а приемат суровини-Дисбаланс5 Китаи -Япония са им взели всички пазари -ако изобщо нещо произвеждат.6 Водят воина за петрол ,а оттеглят ли се как ще се справят с дефицита потребление-произвотство.7 петрола доставя храни и суровини ,а спрът ли доставките се очаква канибализъм едва ли не 8 Зел карта е най рекламирания продукт - защо ти е да си берач на зелки като тук може да имаш плантация ? които я взимат сами знаят колко се набутват.9 Ние сме в криза в момента ,а тях ги чака дори по дебела криза така ,че края им наближава,не енужно човек да е Ванга да го предвиди.10 повечето от тея които пишат тук са промити мозъци до няма и каде ,те дори се радват ,че *** избран на расиски принцип е избран ,същите дори биха гласували за ДПС защото промитите им малки мозъчета са набити с мантрата "Толеранс " и са готови да гледат цяла вечер *** и всякаква *** в градовете си защото са "Толеранс" а ако някои вземе бухалката е расист и не е човек ,сигурно и евреи и маимнуни ще озбие и ще сложи краи на приказката толеранс .
207
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
Varvi si pii hapchetata amerika nqma da propadne,sigurno sa te pusnali ot nqkoq ludnica.Vuv vsqka normalna durjava ima hora koito karat stari koli i v ispania sam hodil i tam horata karat stari avtomobili citroen i reno ot predi 50 godini.Kolata ne e pokazatel za tova kolko e bogat choveka.V amerika edin kvalificiran rabotnik zima po 10 hilqdi dolara zaplata.Neznam za kakvo propadane govorish no mi se struva che trqbva da potursish dobur psihiatur koito da ti okaje neobhodimoto lechenie
206
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
amerika propada, sled 250 godina ste imam samo bedni i 4erni,xodete amerika i gi wijte kakwi koli karat takiwi neste wijdakli i w balgaria,tolkowa starii stroscheni
205
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В армията на САЩ един обикновен редник взема седмично възнаграждение 1600 долара чиста пара ,бил съм и взе още съм там такаче съм осведомен.
204
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
200 Америка да затъва ние да сме добре като чета коментарите отдоло имам чувството ,че повечето са негрофили,циганолюби ,турци ,монголци и всякакви.Тея немогат да си направят елементарна сметка ,че другите раси и подраси определено са скапани ,но са гледали 1 милион простотии и маймуняците им се струват ,че са хора.
203
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
4etito , obama e mnogo inteligenten
202
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
198, пич аз няма нужда да стъпвам в САЩ. всеки може да провери в Интернет за това което ти казвам. защо мислиш че е толкова розово положението в САЩ. там е експлоатация на емигрантите. единици са тия които успяват и то след доста време на експлоатация. зашо мислиш че в американската армия е по-добре. никой няма да ти даде нещо даром, още повече че там са само наемници за пари, а мнозинството са редници и те плащат с живота си за някаква мизерна надница. офицерските постове са кът и ако пак не си в час да те светна - запазени са само за връзкари като Макейн, на който баща му беше адмирал. ха честита демокрация
201
0
 
0
 
! Отговори
Черен Маимун с катун преди 15 години
Черен Маимун с катун
200
0
 
0
 
! Отговори
БГ Расист преди 15 години
Това което се случи на изборите - да се избере черен за президент, на страна която има 74% -бяло население, това ще спомогне на *** да завземат страната във всички сфери и белите постепенно ще изчезнат! Не се учудвам ако се проведе системата на Апартейд както в Южна Африка, но само че върху белите братя там. Но с победата на Обама, все повече хора в САЩ ще мразят ***.
199
0
 
0
 
! Отговори
Izo преди 15 години
Великият Нов Черен Баща влезе е Белия Дом. Честита Баба Марта !
198
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
"МАЙ" даже не си стъпвал там :) и май си бил военен тук :)
197
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Здравейте!Съгласен съм с Вас, но за жалост исхода според мен не е ГЕРБ а ДСБ!Вглеждайки се в политическият живот днес макар и бегло виждам че често ГЕРБ си сътрудничи с БСП и ДПС..коалира се с ВМРО...???Липсва ясна визия по много възлови въпроси..липсват и каразматични личности...липсват и практици с опит...костов колкото и да го плюем единствен успя в онзи труден период на инфлация и рецесия да стабилизира страната..въведе се борда и нещата заработиха..може би не със скоростта която искахме...От друга страна трябва да ни е ясно че той не бе диктатор, а в екипа му имаше и хора които му подляха вода...мистър 10%..Бакърджиев...Но въпреки че някои смятат и го наричат *** , той се раздаде и начерта пътя...даде зелен сфетофар да бъдем приети в Европа..След това комарджията обра лаврите че сме приети в европа..червените барони днес доизядоха парите от хазната която се напълни по негово време..Б.Б. е противоречива личност...за някои дами е чаровник..за други е мъжкар...Но връзката му с мутрите , а не толкова с полицията лично мен ме притеснява!Не ме притеснява и произхода на парите му...но питам какво реално прави за страната не само за София...реални инвестиции в инфраструктурата на столицата и реални решения..НЯМА!Погледни дали се проектират надлези и детелини за да се избегнат задръстванията по кръстовищата..виж колко гъсто се строи..изчезват градинки и паркове...няма реално в столицата един шик квартал както е на Запади последно козметичен ремонт на бул .Кл. Охридски за милиони и то само на част от него..работи се сутрин от 9 до 15ч???Питам се какъв е контрола..качеството..цената...Там където съм живял се строеше ДЕНОНОЩНО на смени и за месец се завършваше..С приятелски поздрав
196
0
 
0
 
! Отговори
1000$ преди 15 години
Какво са 1000 долара ? Вие случаино явно не сте наясно ,че един мазач -*** може да вземе до 2000 долара ТУК и то не за друго ,а защото някои мислят ,че келпира е в далечното.Няма какво да говоря на всичко дето се Американчее ,те отдавна са се отказали от всичко Българско.Тялото се освобождава от токсините ,така и ние се освободихме от изметта .А и *** прости чуждопоклоници давете се в океана ако искате.А до всички по надоло ,не говорете с някои дето точи лиги за чуждото ,ако един човек се откаже от собственото за което да се бори тои просто е загубил себе си.183 Сърбия на клинтън говори ли ти нещо ? Е повярваи може следващия удар да е отново на Балканите.