3 месеца затвор! Защото си българка...

Скопие допусна нов скандал в най-неизгодно за тях време
4 авг 2009 07:00,
601
3 месеца затвор! Защото си българка...
Скопие. Снимка: Dnes.bg

 

Въпреки изключително тревожната външнополитическа ситуация, в която се намира Македония заради спора с Гърция, властите в Скопие допуснаха нов скандал, подлагащ на изпитание добрите съседски отношения с България.

В началото на седмицата няколко македонски медии най-после обърнаха внимание на скандалния казус с младата майка Спаска Митрова, която е в скопския затвор Идризово.

А1, една от най-гледаните телевизии в западната ни съседка, представи изчерпателно позицията на председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов:

"България да не премахва визите за македонците и да наложи вето за членството на страната в НАТО и ЕС, тъй като Македония продължава да води антибългарска кампания".

За разлика от А1, която посвети балансиран репортаж на казуса, друга популярна телевизия – Канал 5, изобщо не спомена конкретния повод за реакцията на Каракачанов. Името на Митрова изобщо не фигурираше в материала.

Репортерът на Канал 5 разказа как шефът на ВМРО зове да не се премахват визите за македонските граждани, но нито дума за драмата на 23-годишната майка.

За сметка на това – интервю със Стойко Стойков от ОМО “Илинден – ПИРИН”  за българските "провокации“ и "изнудванията" от страна на София към Скопие.

Казусът накратко

23-годишната Спаска Митрова от Гевгелия има и българско гражданство. Тя е член на Сдружението на българите в Македония "Радко".

По информация на Сдружението на 29 юли в 20.30 часа македонската полиция е отишла в дома й.

Час по-късно 23-годишната майка и дъщеря й (още кърмаче) са отведени в полицейското управление в Гевгелия, а на следващия ден Митрова е закарана в скопския затвор Идризово.

От "Радко" твърдят, че младата жена е "осъдена на затвор, огромна, непосилна за нея парична глоба и отнемане на дъщеричката й в полза на съпруга й сърбин, с когото са в развод", само защото е българка и член на сдружението.

Всичко това, разбира се, е замаскирано в рамките на "справедлив" съдебен процес, категорични са от Сдружението на българите в Македония.

По информация на "Радко" в полицейското управление в Гевгелия Митрова е била дърпана за косата и притискана за врата от две служителки на местните социални служби, за да даде дъщеря си. Полицай с мустаци на име Трайче подтиквал двете социални работнички към насилствените действия, а в стаята присъствали около 18 служители на реда.

Убедени сме, че всичко това е дело на структури, инсталирани от бившите тайни служби, само защото ясно, гласно, гордо и явно декларираме нашата принадлежност към българския народ в Република Македония - твърди майката на 23-годишната Спаска.

Защо Спаска е осъдена на 3 месеца затвор?

Младата жена е съдена по обвинение, че не осигурява легло и условия на бащата да вижда детето в собственото й жилище.

Спаска Митрова не е уведомена по надлежния ред за течащия срещу нея съдебен наказателен процес. Тя не е редовно призована за съдебните заседания, което е съществено процесуално нарушение, нарушаващо човешките и права, и по-конкретно правото и на защита. Нито на първа, нито на втора съдебна инстанция е взето под внимание обстоятелството, че тя се грижи за болното си дете. Не е взето под внимание обстоятелството, че заради българското си самосъзнание е подлагана от съпруга си на системен психически и физически тормоз, за което тя неколкократно е подавала жалби в РПУ – Гевгелия – коментира председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
520
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те ако не ги беше стах нямше така да ни мразят ,но ако се намесим оште повече ще треперят!!!
519
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 14 години
Aбе Каракачновски *** спрете да се мъчите всячески да настройвате двата народа един срещу друг, то е ясно че всичко е политика нали и вие трябва да отчетете дейност гадове мръсни за да си оправдаете заплатите и всичко това е инсценировка
518
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайде има нова статия по темата. Дасе прехвърляме да коментираме там
517
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Iska visa da imame problemi s Turciq,ama nqma ,nqma i da ima ,temeta e savsem druga Turciq si gleda neinite problemi,a Makedoniq e 4ast ot nas ako se nalogi da za6titim na6ionalnite si interisi ,sme gotovi na vsi4ko dori i na voina !Albanci,Surbi ,vsi4ki na Balkanite koito razkla6tat Bulgariq napadat Bulgarski gragdanin ,6te siponese otgovornosta!!!!Vagnoto Bulgariq da e svobodna da ni i pre4at ili provokirat,golemite sili .Spaske ti si Bulgarska Makedonka dargavta trqbva da ti pomogne !!!
516
0
 
0
 
! Отговори
Ха Ха преди 14 години
Интересно, много интересно, какво ще остане от Турският език ако почне да се чисти от чуждици???
515
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 14 години
Добре, нека да се перифразирам - през османското робство са избивани повечето будни българи, а всички останали са потискани. Въпроса е как ние успяваме да се съхраним като нация, а македонците за 40 години така биват претопени от сърбите, че да си мислят, че са абсолютно отделна нация? Може би просто не са претопявани от сърбите, ами има нещо друго там...
514
0
 
0
 
! Отговори
Митко до Alex преди 14 години
Българската интелигенция се заражда след така нареченото Освобождение от турско робство (наричано от Божидар Димитров присъствие). Да се говори за изтребване на българска интелигениця през Османсото робство, да извиняваш, ама е смешно просто.
513
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 14 години
Човеко, ти се излагаш повече от мен със селските си обръщения "ало безмозъчния", "***" и тнт. Какво щеше да ти коства да спестиш тези обръщения? Или избиваш комплекси някакви? И все пак разбра какво имах впредвид, нали?
512
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Albanci predskazano e 4e Turcfiq she se otdeli ot Evropa poradi potop!Taka 4e nqma kak da opravlqvate !!!!!!!!
511
0
 
0
 
! Отговори
За ИСТИНАТА преди 14 години
Баси как ни отклоняват тия *** вниманието от темата с доносниците и най вече с шефа на Дарик - пускат тука някакви битови теми и овчия народ ще се изпотрепе да спори
510
0
 
0
 
! Отговори
до 495 преди 14 години
Ами това че си неграмотен, си е проблем на *** и баща ти - точно френският е най-благозвучният език в света, а турският се нарежда непосредствено след него.
509
0
 
0
 
! Отговори
до 498 преди 14 години
Каква българска интелигенция през Османско робство, бе, ало безмозъчния. Аман от неграмотни *** по форумите. Седни прочети значението на думата интелигенция и тогава се излайгай по форумите.
508
0
 
0
 
! Отговори
до хаха от турчин преди 14 години
ако тръгне българския език да се чисти от турски думи няма да остане много,дори и светен език си нямате а използвате сумати турски думи,можеш ли да отречеш това
507
0
 
0
 
! Отговори
AntiMak преди 14 години
Македонски хакери хакнали сайтът на централната банка на САЩ,искат си златото и гърнето на Александър ВеликиФБР съобщава,че хакери от територията на Република Македония са хакнали сайтът на централната банка на САЩ federalreserve.gov и са оставили съобщение на македонски език:Преведено от македонски:Ние,гордите наследници на Александър Велики се извиняваме за криминалната си проява,но се налага да призовем САЩ да ни върнат незаконно заграбените от жалките варвари от хазната на Александър Македонски всички 10 000 тона злато което сега се пази във форт Нокс и Манхатън .Освен това настояваме да ни върнете и златното гърне на малкият Александър,то е единствената оцеляла вещ която е била лично притежавана от Александър Велики и мястото му не е в сейф,а в центъра на Скопие за поклонение.Ако не приемете сериозно това съобщение знайте,че притежаваме мощ и ресурси и сме готови да воюваме на всички фронтове и с всички средства,и да стигнем до най-високо ниво за да си върнем поне нашата светиня-златното гърне.В отговор ФБР и Федералният резерв поместили такова съобщение под заплахата:Трудно разбрахме българският ви диалект за който твърдите,че е македонски език.Още по-трудно е да разберем с какви ресурси разполагате защото армията ви е въоръжена с подарени танкове,а самолети изобщо нямате.Гърнето което се пази в сейф във форт Нокс наистина е било на Александър Македонски,но не е златно,а глинено и на него пише:Александър,син на татарският цар Филип,*** най-напред в Македония
506
0
 
0
 
! Отговори
Филожка преди 14 години
Турският език наистина е сред най-приятно звучащите и мелодични в света. Това че на дървените българи, тази истина не им се нрави особено си е техен проблем. Апропо българският е сред най-неблагозвучинтие и твърди езици.
505
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Македонците не са виновни - те са жалки безмозъчни твари подаващи сена целенасочената антибългарска кампания провеждана от сърбите.И много ви моля не обиждайте ***,когато ги сравнявате със сърбите -те разбират само от бой,а за сърбите са необходими още две неща - е.бън исръбска музика...и понеже са късопаметни скоро може да станем свидетелина още един американски фоерверк над Београд...
504
0
 
0
 
! Отговори
do AntiMak² преди 14 години
Ти ме изкърти :)
503
0
 
0
 
! Отговори
/ преди 14 години
muahahahahhahahaTva e mnogo jako !
502
0
 
0
 
! Отговори
Ха Ха преди 14 години
Турският има толкова общо с Френският, колкото пингвин от Антарктида с полярна мечка. А за благозвучие нека оставим това на всеки на собственото му ухо. Аз знам немски перфектно. Неприятен за слушане език. Без претенции да е най благозвучен.
501
0
 
0
 
! Отговори
до хаха от турчин преди 14 години
приятно звучащ значи приятно звучащ,на куха лейка трудно би се обяснило какво значи,а и това е доказано не от мен разбира се има си хора за това,разбирам че тази новина ще пораздразни слуха ви но тя не е от вчера