На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску

Нещата днес били по-зле, отколкото при старата система
12 ное 2009 11:54,
183
На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску
Траян Бъсеску е настоящ президент на Румъния, ще се бори за още един мандат. Снимка: БГНЕС

20 години след като Румъния се спаси от комунистическия режим и броени дни преди президентските избори в страната, 12,8% от хората смятат Траян Бъсеску за третия кандидат за президент, близък до стойностите на комунизма и на хората от бившия режим.

Първото място е заето от Корнелиу Вадим Тудор (22,1%), докато Мирча Джоана е на второ място с 19,1%, сочат данните от последното изследване на BCS, цитирано от БГНЕС.

По-голямата част от анкетираните смятат, че днес нещата се развиват по-зле, отколкото при старата система.

Повече от 60% от интервюираните посочват, че политиците са по-корумпирани днес, отколкото са били преди 1989 г., а 58,4% смятат, че общественият строй е бил по-добре устроен по времето на режима на Чаушеску.

Но най-изненадващ е фактът, че 55,8% от анкетираните смятат, че комунистическата диктатура е полагала повече грижи за хората от сегашната политическа система.

35% вярват, че свалянето на бившия режим е било във вреда на страната, а 22% предпочитат завръщане към времената на Чаушеску.

Това са хората, недоволни от сегашната политическа система, хора, които смятат, че политическата класа като цяло е неспособна да се справи с проблемите, с които се сблъсква.

Най-тревожна обаче е тенденцията на посткомунистическото поколение, на младите хора на възраст между 18 и 29 години, 18,5% от които искат завръщане към комунизма, а 25,6% нямат ясно очертано мнение по този проблем.

Изследването на BCS показва още, че за повечето румънци събитията от 1989 г. са забулени в мистерия.

От всички интервюирани 48,4% посочват, че чувстват нуждата да разберат какво се е случило тогава.

40,9% твърдят, че всички държавни ръководители на Румъния след 1989 г. са направили твърде малко, за да разкрият истината за нещата, които са се случили по онова време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аааа,не е лошо при демокрацията,не е лошо.Да помислим сега например,как ще се съберат парите за оня отвлечен младеж от центъра на София посред бял ден.Похитителите пуснаха ли го.Ама Ангел Бончев го пуснаха,вярно без малкия пръст ама жив и здрав де.И отвлечения бизнесмен Киров го пуснаха срещу няколко милиона.Слушах за разбити банки и трезори.Много е хубаво при демокрацията.Имаше няколко бомбени взрива това лято,никого не хванаха.Ей,че хубаво се живей!
161
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 160 преди 14 години
Че отговара не е ли очевиден? Талибаните идват на власт в резултат на руската окупация и изтеглянето на руските войски 1996 г. Това е резултатът от въведената руска демокрация в този район.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз,ти,той,ние,вие,те! Още чакам да ми кажеш кой докара симпатичните талибани. Които после пратиха някои свои хорица със самолет към едни високи кули в един голям град.Ню Йорк май се казваше синко.Та кой ги докара на власт симпатягите? И ти ли си забравил като мен? Ех,амнезия
159
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 156 преди 14 години
Аха, ясно. За всичко е виновна световната конспирация :). Ами хубаво, като в демокрация е лошо, а в комунизъм е гот бегай у С. Корея. Там ще си живейкаш щастливо в комунизъм. Защото тук нямаш никакви шансове някога да го доживееш. Дори и потомците на най-върлите комунисти бягат от това като дявол от тамян. А слава богу и *** с желание за комунистическа диктатура сте ти, Владо Костов (ако не сте един и същ) и още 20 хухавелници.
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да,кой ги постави талибаните наистина? Я кажи? Кой ги докара на власт талибаните? Много хубаво го почна за талибаните,давай,продължавай.Та кой ги докара в Афганистан значи?
157
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 14 години
Ето, и румънците са по-умни от вас! Оценяват, а и имат доблестта да си признаят, че при социализма са живели по-добре. Ех, български комплекси-и-и!... :--0
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
***,има много атентати извършени от ЦРУ и самата американска държава,ама никой не ги разследва и преследва виновните.ЦРУ уби Джон Кенеди,После брат му сенатора Робърт Кенеди,после негърския лидер Мартин Лутър Кинг,после шведския премиер Улоф Палме,а преди него индийския премиер Индира Ганди.Чарли Чаплин е бил с политическо досие в ЦРУ и ФБР,избяга от Щатите и умря в Швейцария.Алберт Айнщайн също е бил следен с досие от американските тайнио служби.За какво говорим.Вършили са същото като Сталин
155
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 153 преди 14 години
Ами припомни си и за малко преди това и за това кой постави на власт талибаните, които определно са най-хубавото нещо като манталитет в света :)
154
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 151 преди 14 години
И престани да повтаряш една и съща гупост, която дори не разбираш и възприемаш по фантазия. В този договор американците искаха да им гарантираме, че няма да предаваме американски военослужещи на трети страни да бъдат съдени там за военни престъпления. И не ми се слушат глупости, как не било така, защото в БГ война няма, следователно няма кой да бъде съден тук за военно престъпление. Не може да бъде съден и в БГ за военно престъпление извършено някъде другаде.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ААА Афганистан ли?Че кой го нападна преди няколко години,че не помня вече?Кой нахлу там и ний пращаме даже войници на помиощ? Коя държава нахлу там,че вече не си спомням? Склероза,кво да се прави.Уж съм още млад,ама
152
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 151 преди 14 години
Абе ти на колко години си? Щото като ти слушам разсъжденията явно си някъде около 11-12.
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като е на страната на нападателите,разрушила ли е беге дори една барака в Америка и Англия? А японците унищожават ВОЕННАТА БАЗА Пърл харбър,а не Ню Йорк,Сан Франциско или ЕлЕй.Едните бомбардират военни цели,другите в края на войната,избиват мирно гражданско население без военна необходимост.Искаха от Петър Стоянов да подпишем договор,че няма да съдим техни войници за извършени от тях престъпления,спомняш ли си го?
150
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 147 преди 14 години
Абе *** именно заради тия атентати в САЩ са създадени оплюваните от теб военни затвори! И там се опитват да се противопоставят на тероризма, а извършителите на атентатите в БГ, които ти казвам бяха произведени в активни борци и бяха разставени в управлението на държавата!
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
HUGO CHAVES DA LAPNE 222222222 GOLEMMI HHHHHUUUUUIIIIAAAAA...
148
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 144 преди 14 години
Ами лесно става, стига да не са те оставили на нивото от 44 г. Имаш висок БВП имащ обществен договор за начина на разпределение на издръжката на Зд. система и въвеждаш определен икономически модел, който само че следва да е оптимизиран и балансиран. Щото ако не е така резултатът го виждаш тука - до 89 г. лошо здравеопазване от 89 до сега пак лошо здравеопазване, но поне с възможност все пак да се спасиш поединично.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какво за убитите в атентатите?Колко души бяха убити в оклахома при атентата от 1996 г? И колко още атентати има там за които не знаем?И стрелби в училищата и тероризъм.
146
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Ето, сам казваш - били са!Ами, и там като тук - като са свършили парите за "безплатни" очила, започнали са да си ги плащат.
145
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 141 преди 14 години
А, сега за световен пацифист ли стана? Ами спомени тогава окупацията на прибалтийските страни, добави потушаването на бунтовете в азиатските републики, добави нахлуване в Унгария и Чехословакия, към това добави нападенията на Авганистан и войните в Кавказ, както и последната в Грузия. Там сигурно не е имало жертви и извръщения.
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво да възприемам бе Петров? Питай англичаните,що мене питаш.Дори очилата бяха безплатни там,преди идването на Тачър и консерваторите.Не го измислям аз това.И комунистите го пишеха,че е вярно.И БиБиСи -Лондон,която слушах редовно цели 10 години преди 1989г казваше,че е истина.Значи е възможно безплатно здравеопазване.Как е ставало питай тях.Те не са комунисти.Апропо и аз не съм бил.и роднините ми също.
143
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 137 преди 14 години
И само да те информирам по онова време се е издавал за София статистически годишник. Имам последния му брой от 1945. В него се е отразявало почти цялата статистика на града, вкл. броя на починалите по раздели и по дати. За периода на бомбандировките над София са загинали от насилствена смърт около 1600 души. Но впечатление прави нещо друго - датите 9 и 10 септември 44, когато броя на починалите от насилствена смърт само за два дни скача на около 2000. Обясненията на този *** факт оставам на те