На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску

Нещата днес били по-зле, отколкото при старата система
12 ное 2009 11:54,
183
На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску
Траян Бъсеску е настоящ президент на Румъния, ще се бори за още един мандат. Снимка: БГНЕС

20 години след като Румъния се спаси от комунистическия режим и броени дни преди президентските избори в страната, 12,8% от хората смятат Траян Бъсеску за третия кандидат за президент, близък до стойностите на комунизма и на хората от бившия режим.

Първото място е заето от Корнелиу Вадим Тудор (22,1%), докато Мирча Джоана е на второ място с 19,1%, сочат данните от последното изследване на BCS, цитирано от БГНЕС.

По-голямата част от анкетираните смятат, че днес нещата се развиват по-зле, отколкото при старата система.

Повече от 60% от интервюираните посочват, че политиците са по-корумпирани днес, отколкото са били преди 1989 г., а 58,4% смятат, че общественият строй е бил по-добре устроен по времето на режима на Чаушеску.

Но най-изненадващ е фактът, че 55,8% от анкетираните смятат, че комунистическата диктатура е полагала повече грижи за хората от сегашната политическа система.

35% вярват, че свалянето на бившия режим е било във вреда на страната, а 22% предпочитат завръщане към времената на Чаушеску.

Това са хората, недоволни от сегашната политическа система, хора, които смятат, че политическата класа като цяло е неспособна да се справи с проблемите, с които се сблъсква.

Най-тревожна обаче е тенденцията на посткомунистическото поколение, на младите хора на възраст между 18 и 29 години, 18,5% от които искат завръщане към комунизма, а 25,6% нямат ясно очертано мнение по този проблем.

Изследването на BCS показва още, че за повечето румънци събитията от 1989 г. са забулени в мистерия.

От всички интервюирани 48,4% посочват, че чувстват нуждата да разберат какво се е случило тогава.

40,9% твърдят, че всички държавни ръководители на Румъния след 1989 г. са направили твърде малко, за да разкрият истината за нещата, които са се случили по онова време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щпм бне са дошли значи са нямали тия 300 марки тикет>Пткъде знаеп,че не са бягали при нас и откъде си сигурен,че не са ги застрелвали в гръб или връщали от границата.А какво ги е чакало след това видяхме от концлагера Гуантанамо и Абу Гариб.Видяхме как се водят хора вързану на каишка като кучета.Как се използва симулирано удавяне и други по-жестоко мъчения.Виждал съм снимка от списание лайф,на виетнако дете залято с ***(US бомба),да гори като жива факла.Ама човешки права,какво да правиш!
121
0
 
0
 
! Отговори
someone преди 14 години
Странно ми е, че говорите за комунизма и "демокрацията" като за 2 отделни епохи. Нима не осъзнавате, че у нас промените бяха козметични, повърхностни, строго контролирани от Партията и предварително очертани от функционерите й за десетилетия напред? За разлика от румънците, ние дори не се опитахме да започнем начисто - нашата прехвалена нежна революция ни остави в ръцете на същата върхушка, само дето през изминалите 20 години ни спретнаха няколко мексикански вълни на грабителство.
120
0
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 14 години
До #118. Я сега да видим кой крал и кой не. Кой национализира всичко в държавата? Кой взе апартаментите на хората и ги парти на село или в концлагер? Кой смени парите, за да открадне всичко от хората? Но много показателна беше репликата от "хайка за вълци": Аз вече няма да рабоят, аз ще ставам комунист. Ти май не си излизал от БГ до сега. По-добре недей, че ще ни излагаш. Комунистите с крадено имущество ти подържаха изкуствения стандарт 45 години.
119
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Нещо не ти схванах инпродукционалната мисъл :). Не разбрах гадните капиталисти от теб ли са откраднали милионите, щото така излиза. А ако са от своите, нещо отговора ти не се връзва, т.е. що "ограбваните" като балъци са си дремели я в Германия (ФРГ), я в Франция или Щатите, а не са взели да емигрират тук. Все 300 марки за one way ticket са можели да посъберат
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е как да емигрират насам добрите капиталисти,като тук ще си загубят крадените милиони?Да не са луди?Говориш глупости.И после трябваше да бачкат,ама не тъй с компютъра и писалката,ами малко да се поизпотят.Без тия техни тарикатлъци.С крадените милиони всеки знай да ходи където си ще.С какъв "труд" и зор трябва да "изработиш" 20 милиона долара за да ги дадеш на руснаците и те изстрелят в космоса за седмица,а? Това пари спечелени с честен труд ли са?Честните капиталисти,тия честни мошеници.
117
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 14 години
*** да им обясним кво стана - нали гледахме по талавизията - ЦРУ прожектираше филм по талавизията - тва стана :)
116
0
 
0
 
! Отговори
Йово преди 14 години
Аба тогава имаше здравна и образователна система бесплатно, имаше работа фуул, нямаше тия бандити като сега, вчрно че се 4акаше за ТВ по 2 месеца, но да незабравяме че през 50-60години и в САЩ, са чакали за ТВ, коли и мебели с месеци (говоря за обикновения американец) същото през 80-те беше и тук, ама няккои излъба тапанарите и те хоп щели да гоним САЩ, глупости.
115
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Чудя се има ли смисъл изобщо да ти отговарям?! Не знам 70 г. какви дънки е имало, знам че 80 ги нямаше. Не знам и какви хубави дрехи е имало, защото си спомням като някой в класа се появи с "вносни дрешки" какъв терор падаше после в къщи щото и другите искаха. А за телевизорите сам си отговори, защото тук просто бяха сглобявани - евтина работна ръка. После японците се ориентираха към Сингапур, Малайзия, а сега Китай
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аре стига с тъпите провокации.Комунизъм се сменя с капитализъм по мирен път без кръв и насилие.Всички го видяхме с очите си.Ама я да си спомним обратното как стана,с реки от кръв,отрязани глави срещу парична награда и пр.Толкоз за "хуманната","човеколюбивата"демокрация
113
0
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 14 години
До #104. Не обичам да използвам обидни думи, но ти си тиква. Сравняваш различни периоди от развитието на една държава с такава лекота. За бетонните бункреи на комунизма, какво да кажа .. мъчно ми е да си представя че сме имали архитекти през тези 45 години. Я ми кажи сега невероятното ни производство защо никой не го разви след комунизма? Защото беше много качествено?
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сега можехме да изнасяме телевизори,вместо да внасяме от Турция.Тя беше много по-назад от нас,а сега при демокрацията останахме далеч зад нея.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Още като момче в 1970-72 г носех(ме) дънки.Тогава ги наричахме каубойски панталони.НИКОЙ Не ги ценеше чак толкова,Преди да разберат,че на запад модата е такава.Чак след това взеха да ги търсят.Като в приказката за жабата и златните подкови.Хубави якета през 1983-88г имаше колкото щеш и не бяха скъпи.А телевизори бяхме започнали да правим след 1982=1983г с белгийски и японски кинескопи,***.С отлично качество. Да с японски кинескопи,ама и янките купуваха японско щото нямаха и те
110
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Ами трудно и с отвръщение. Но какво да ти обяснявам. Достатъчно е да ми отговориш на простия въпрос - защо тук като беше толкова хубаво се градяха берлински стени, телени граници и не ни пускаха носа да си покажем навън, а ако случайно намериш начин ебаваха майката на роднините ти, а тия лошите капиталисти можеха да си ходят където поискат. И до колкото си спомням нямаше наплив да емигрират насам (с изключение на единични случаи на хора с психически отклонения).
109
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Ами да беше се разходил миналия месец до НДК. Там на моста имаше изложение София преди и сега или нещо от този род и щеше да видиш. Известна част от тези сгради седят и до днес, други са разрушени през войната и на тяхно място загрозяват пейзажа разни сталинки, а трети са съборени от любимия ти режим, за да построи грозните чудеса на комунистическата архитектура. За твоя град не знам, но за София построените стойностни неща са доста малко, а за цената им изобщо не ми се мисли
108
0
 
0
 
! Отговори
Sir John преди 14 години
Ако случайно сам си вярваш на глупостите, които пишеш, би ли отговорил на въпроса как си оцелял, след като, не е имало храна, дрехи, вода, светлина, въздух и вода, а за по издръжливите и много бой.
107
0
 
0
 
! Отговори
s преди 14 години
Големи сте професори.Комунизма не рухна защото хората така искаха а рухна защото БКПистите така се бяха нагушили че нямаше как да си харчат парите без да бъдат линчувчни от народа и затова хоп от комунизъм на демокрация.Я се огледаите кои са богаташите правилно синове и внуци на бивши *** и доносници.
106
0
 
0
 
! Отговори
Комунист преди 14 години
Комунизма ще се завърне триумфално в целия свят през следващите 10 години защото е доказано по- добрия строй. Капитализма е обречен, а всичко "дясно" или ще се преквалифицира или отива под ножа.
105
0
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 14 години
До #102. Прав си, всички са с едни и същи дрехи, защото нямаше други. И навсякъде се чувстваш удома си, защото имаше същите мебели, часовници, телвизор. Идилия. Това ви липсва. Някой да ви храни и облича, като малките деца сте, някой трябва да се грижи за вас. Наркотици нямало навремето. А защо целия народ беше като надрусан 45 години? Защо никой не излезе да каже, абе аз защо чакам 10години за кола? Абе аз защо не мога да отда до Гърция? Абе аз защо махам като *** на портрети по манифестации?
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Я ми покажи снимки от градовете ни преди 1944г.Че аз съм от голям беге град.Има запазени снимки на центъра и на нищо не прилича в сравнение със сега.А крайните квартали бяха с колиби и кирпич без ток,вода и канализация.Е гати успешното развитие на България преди 1944г.Колко от стадионите ни са от тогава,колко от спортните зали,колко от сградите на самите общини дори?Такава мизерна обстановка беше в началото на 60-те,че думи нямам.Имахме останали от "демократичното управление" не градове,а гета.
103
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Как са облечени бе ***?! Че да си купиш дънки, маратонки и хубаво яки трябваш да пазаруваш долари на черно по 4 лв. и това ти струваше поне хилядарка. Да не говорим за уредба, видео или телевизор - дето руските ти струваха по 1000 лв. и се чащаше по месец. А това да отидеш в някоя нормална държава - пълен абсурд. Въпреки, че като те слушам няма да се очудя ако си бивш партиен секретар, който е получавал тия неща на готово и за това ти липсва комунизма.