Превръща ли се бурката в политическо оръжие

Дания и Франция готвят забрана на облеклото
24 яну 2010 13:26,
136
Превръща ли се бурката в политическо оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Религиозният мир в Европа отново е поставен на изпитание. След като швейцарският референдум за минаретата разбуни сериозно духовете в края на миналата година, началото на тази не остава по-назад.

Точно два дни след навлизането в 2010 година сомалийски радикален ислямист, въоръжен с нож и брадва, нахлу в дома на датския карикатурист Курт Вестергаард. Проливането на кръв се размина като по чудо.

Причина за нападението (разбира се) се оказаха скандалните рисунки на Вестергаард отпреди пет години, в които мюсюлманският пророк Мохамед беше изобразен с бомба във форма на тюрбан на главата си. Още тогава карикатурата предизвика цунами от гняв  в ислямския свят – кървави протести, призиви за джихад, атентат пред датското посолство в Пакистан. И ето, че омразата е все така силна вече пета година.

Отговорът на Дания... Не минаха и три седмици след опита за убийство на Вестергаард и премиерът Ларс Льоке Расмусен заяви, че женски ислямски облекла, които покриват цялото тяло и лицето като бурките (с мрежа пред очите) и никабите (с процеп пред очите), нямат място в скандинавската страна.

Още по темата
16 авг 2009 08:24
327

„Тези облекла символизират схващане за жената и човечеството, на което фундаментално се противопоставяме и с което искаме да се борим в датското общество”, обяви Расмусен.

Въпреки че категорично не може да се твърди, че „скачането” срещу бурките е политическа реакция на посегателството срещу датски карикатурист, на пръв поглед изглежда точно така. В Дания живеят около 100 хиляди жени мюсюлманки, или 1,9 % от населението на страната (5,5 милиона души). Доклад на Копенхагенския университет сочи, че от тях едва 0,15 на сто са тези, които носят силно консервативните „забулващи” дрехи като бурка или никаб. Става въпрос за около 100 жени! В цяла Дания.

Но се оказва, че правителството е готово да влезе в сериозна юридическа битка и дори да заобиколи конституцията, само и само да забрани на тези 100 жени да носят определен тип облекло. Това облекло може да се определи като дискриминиращо спрямо нежния пол, но то ли е най-големият проблем на Дания?

Или властите отправят послание, че страната има готовност за твърдо противопоставяне на радикалния ислямизъм? Лошото е, че това послание много лесно, опасно лесно, може да бъде изтълкувано като атака срещу ислямската религия като цяло. И пак протести, и пак атентати...

Освен всичко друго датската „офанзива” идва в момент, когато Франция е в очакване на доклад на парламентарна комисия за въвеждането на забрана за носене на бурки. Франция е страната с най-многобройно мюсюлманско население в Европа.

Още през 2004 годината френските власти приложиха закон за религиозните символи в обществените училища, който забрани носенето на ислямски забрадки, индийски тюрбани, еврейски шапки и големи християнски кръстове.  

Негодувание имаше, дори двама френски журналисти бяха отвлечени в Ирак с искане за отмяна на закона. Голямата картина обаче показа, че обществото, дори и значителна част от мюсюлманското съсловие, одобрява мерките за религиозна толерантност в учебните заведения.

По отношение на бурките става въпрос за тотална забрана. „На френската улица всеки е свободен”, коментира министърът на имиграцията, интеграцията и националната идентичност Ерик Бесон. Според него намесата в това равновесие е рисковано.

В същото време обаче лично президентът Никола Саркози зае категоричната позиция, че бурките „не са добре дошли” във Франция. „Никой не трябва да се чувства опозорен”, заяви Саркози, определяйки жените, носещи това облекло, като „затворнички зад мрежа, отрязани от всякакъв социален живот и лишени от идентичност”.

Междувременно от самата партия на Саркози дойде доста интересно изказване. Парламентарният лидер на Съюза за народно движение Жан Франсоа Копе изтъкна, че забраната за носене на ислямски символи е част от мерките за защита на Франция от екстремисти.

Според критици на идеята за махане на бурките именно въпросните крайни ислямисти ще са най-облагодетелствани от предвиждания нов закон. Защото така ще влязат в любимата им роля на онеправдани, дори „жертви”, които трябва да се борят за свободата и правата си. На всяка цена!

А иначе по данни на френското министерство на вътрешните работи напълно покрити в страната ходят точно 367 жени...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За какво турцизиране говорите? Нима турците си предлагат на сила сериалите? Шепа българи ги купуват, пласират ги, печелят пари от вашия рейтинг (вкл. от излъчваните рекалми по време на епизода) и после излезе ли новина свързана с турците- те са ви виновни. Щом има търсене.... Само не казвайте, че ги гледат турците в БГ, защото те са ги изгледали преди години по сателита.
53
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 14 години
Каква толерантност ? Ние сме си толерантни, а това че когато стане въпрос за алах мухамед или къвто е там и мюсолманите веднага почват да взривяват згради и т.н. ?? Ходи им говори за толерантност на тях :) защото като гледам няма европеец или християнин който да е извършил терористичен акт заради религията !!!! прав ли съм ?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хора,забравете религиите ! Върнете си ВЯРАТА !
51
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 14 години
vie mnogo po vredniste zaştoto sı *** svoi mayki i sestri mrısnitsi ot vas po vredni nyama v sveta.
50
0
 
1
 
! Отговори
симеон преди 14 години
у нас се появи проблем с турцизирането - сериали и новини . Де го Воленчо дето щеще да ги маха от екрана?
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Братя българи, виждам като цяло сте злобни и ограничени, лишени от всякакво чувство за толернатност и разбиране за другите. И разбирам, че по този начин оцелявате в мизерна България. Злобата, агресията, неприязънта са вашата храна (то всъщност с тази заплата май само това можете да си позволите). Ако повече се усмихвате, може и да се оттървете от тази болест!
48
0
 
1
 
! Отговори
R.HeSS преди 14 години
Всикчи мюсли в масов гроб !
47
0
 
1
 
! Отговори
1212 преди 14 години
ВИНОВНИ СА ТЕЗИ КОИТО СА ИЗМИСЛИЛИ РЕЛИГИЙИТЕ НЯМА РЕЛИГИЯ НЯМА ПРОБЛЕМ
46
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 14 години
щом са толко религиозни и против всичко светско какво правят в извън страната си, забранено им е да работят, а само се множат като зайци, на коя страна му е нужен подобен народ
45
0
 
1
 
! Отговори
Пада им се !!! преди 14 години
Не може да прилагаш демокрацията на принципа на час по лъжичка ... Или си демократичен и признаваш правата на хората с други религии или си тоталитарен ! Средно положение - няма !
44
0
 
1
 
! Отговори
aAaAa преди 14 години
40. ти определено не познаваш нито едното нито другото ...за тва по-добре си трай, че ставаш смешен. Колкото до исляма той би трябвало да бъде забранен щото най-малкото е нехуманен - по-скоро тва е тип фанатична секта поставяща редица ограничения, отнемане на свободи, отнемане на живот. От друга страна обаче тук в българия мюсюлмани и турци се наричат 50-70% от *** /зависи колко е изгодно/ , а те дори са по-вредни
43
0
 
1
 
! Отговори
След "А" и преди 14 години
Когато се правиш на много демократичен пред света и приемаш мюсюлмани поголовно не може после да им отнемаш правата, защото си прекалил и не си си правил сметка за бъдещето ! Франчулята и останалите западноевропейци трябва да кажат "Б" след като вече са казали "А" !!! Ха, да ги видим сега какви демократи са !!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Франция е най-великата страна в света,но най голямата й грешка бе,че прие толкова много мюлсюлмани....нека й щом се прави на толкова толерантна сега да страда от собственото си невежество.Със мъка и скръб го казвам,защото нося Франция в сърцето си,но тази Европейска конституция ще е погуби.НЕКА ВСИЧКИ КАЖЕМ ''ДА'' НА ЕВРОПА,НО ''НЕЕЕЕ'' НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ.ДОЛУ ФАШИСТКИЯ ИСЛЯМ БРАТЯ ХРИСТИЯНИ
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
каква наглост какъв гьон сюратлък проявяват тезимангали като емигранти в чужди държави----представете си какво ни чака нас българите-----като имате в предвид ,че *** имат българия за своя родина и турска провинция ----все повече и повече започваме да разбирами че атака с волен сидеров са прави,че докато се усетим българия ще бъде ислямизирана навеки!!! волен сидеров президент това е нашето спасение!!!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти не си с всичкия си. Ислямът и християнството са еднакво вредни за света. Даже християнството е много по-агресивна религия.
39
0
 
1
 
! Отговори
сълза и смях преди 14 години
.... ами .... аз какво да добавя ..... съгласен съм със всичко написано .... но да видим откъде идва проблема .... защо ги крият тия "ценни" женици ..... ами те като са дошли и като са видели красивите жени на Европа .... решили са ... да не се излагат и си скрили грозните женици ....т'ва е истината .... я нареди някоя мазна ханъма до една руса скандинавка или до някоя стройна унгарка или до любимите на всички Български гларуси чехкини .... мислете ....мислете ... гимнастика за мозъка =}
38
0
 
1
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Във нашите манастири не допускат жени с къси поли или разголен бюст. Във Ватикана любезно карат такива жени да си къпят наметка сза еднократно ползване. Не съм чул досега някой да се възпротиви на тези правила. забуленото лице е идеална форма за самоубийствени атентати. С малко упражнения и подплънки всеки терорист може да се промъкне навсякъде. датчаните са прави.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
umii si gaza 4e,zamiris
36
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
35 - говориш тотални глупости - вероятно от невежество - НИКЪДЕ в Коранът не е заложена враждебност към християнството, дори напротив.
35
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Много е просто - щом такива религиозни фанатици мюсюлмани са дошли в християнският свят, ще играят по нашите правила - ако не - да си ходят в техните държави - кой ги е довел насила в Дания и Франция и Швейцария? В строго мюсюлманските държави (Турция не е от тях) защо задължават християнките, отишли на посещение да спазват техните ограничения?