Католическият сексскандал повлече и брата на папата

Георг Рацингер бил свещеник в училище, в което има жертви на насилие
13 мар 2010 16:00,
80
Католическият сексскандал повлече и брата на папата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Георг Рацингер е роден в баварското градче Марктл на Ин. Преди половин век постъпва в семинарията заедно с по-малкия си брат Йозеф.

Впоследствие Йозеф се изкачва в католическата йерархия до най-високото възможно стъпало – става глава на Римокатолическата църква след смъртта на папа Йоан-Павел Втори.

За Георг остава скромната длъжност диригент на църковен хор.

Вече пенсиониран, големият Рацингер се радва на дълголетие (86 г.) и смирен живот. Само че вихрушката „сексуално насилие” в германските католически институции е напът да помете и него.

Разкритията тръгнаха още в началото на февруари от йезуитски колежи. Оказа се, че преподавателите свещеници там насилвали сексуално стотици, дори хиляди студенти, особено през 70-те и 80-те години.

Високопоставени представители на йезуитите в Германия укривали тези престъпни действия десетилетия наред преди пострадалите да съберат смелост и да започнат да говорят.

Сега е в ход мащабно разследване, подготвя се процес, за да се търси отговорност от насилниците.

Правителството на канцлера Меркел пък развърза кесията за финансова компенсация за жертвите.

„Това е само върхът на айсберга”, предупреди директорът на един от злочестите колежи отец Клаус Мертес. И вече е ясно на всички, че отецът е прав.  

Ето че надолу по айсберга се стигна до самия брат на папата.

Бивши негови момчета в известния хор „Регенсбургер Домшпатцен”, както и редица ученици от религиозното училище, към което всъщност е прикрепен хорът, разкриват ужасяващите изстъпления над малолетни, случили се зад стените на божия дом в последните 50-60 години.

Георг Рацингер отрича да е знаел за сексуалното насилие, но признава, че дори той си позволявал да раздава шамари по лицата на непослушните ученици.

„След това винаги съм имал угризения”, жалва се Рацингер и обяснява, че със сигурност е щял да се намеси, ако е знаел за рутинната жестокост на своите колеги свещеници.

В същото време жертвите, разкрили тъмната страна на Германската католическа църква, са категорични, че е невероятно за толкова години служба Рацингер да не е чувал за злодеянията.

„Имаше широкоразпространена система за садистични наказания и сексуална похот както в училището, така и в хора”, се разбира от разказите на пострадали.

Последният скандал логично предизвика реакция от най-високо ниво във Ватикана.

Говорителят на папата Федерико Ломбарди излезе с позиция, че германските църковни власти действат „навременно и решително” в разследването по случая. Папският брат обаче не беше коментиран.

Всъщност това може да се окаже най-тежкият удар по Бенедикт XVI и да разклати сериозно светия му престол.

Докато лично папата излезе сравнително „сух” от скандалите със сексуалното насилие срещу деца от страна на католически свещеници в САЩ и Ирландия, то родната Германия може и да се окаже сериозен удар.

А ако се докаже и вината лично на папския брат, тогава светия отец със сигурност не го очакват тихи и спокойни дни.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Do 46 Уникален коментар,*** можели Папата които е бивш воиник от Вермахта да е евреин.*** къде живееш .Прочети преди да пишеш глупости.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като чета някои от писанията по-долу оставам с убеждението, че някои хора тук приемат педофилията за нещо нормално ?Е тука вече няма как и за това да обвините Бойко, просто си пийте хапчетата или директно отивайте в някоя лудница, преди да сте направили нещо лошо ...
54
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 14 години
dran dran
53
1
 
4
 
! Отговори
поп-без-отклонения преди 14 години
"80% от "фрапиращите" случаи на педофилия са, че някой поп преди 25 години погалил някое дете по *** или го целунал по челото."Тогава немското правителство на Ангела Меркел е съставено от чистокръвни ***, защото са решили да компенсират с крупи суми "жертвите" на поповите целувки. :) Хм, не знаех, че немците са толкова ***. :)
52
0
 
0
 
! Отговори
pave преди 14 години
MNOGO VI E STARA STATIQTA
51
0
 
12
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Педофилите са навсякъде: от училищата, полицията, социалните домове, та чак до политиците дори (спомнете си за Владо Кузов)! За съжаление се срещат и в Църквата! Но не може заради няколко извратени свещеници да осъждате цялата християнска църква и всички християни...!!!
50
0
 
2
 
! Отговори
a преди 14 години
Педофили и *** !
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия попове излязоха големи нерези....на всякаде вече са извесни с тяхната похотливост,абе католици ,християни,имамии други изповедания трябва да се забранят с закон...това е пълна глупост да вярваш в нищото и да заблуждаваш наивните хора....
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Vsqko duhovno lice trqbva da bade za primer na obiknovenite hristiqni,a i za dr.religii,za da ne se dava povod da se huli Gospod,ili carkvata.
47
0
 
3
 
! Отговори
zabravihsinika преди 14 години
1. Не не е разрешена педофилията.2. Мен пък ме отвращават ограничените умове,които мразят неща за които нищо не знаят.3. Следва обилно словоизлияние от моя страна,но само мислено,защото ще получа бан.
46
0
 
4
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Браво бе "жулналисти", вие измислихте нова дума в българския език, зумата е:"напът"
45
0
 
2
 
! Отговори
MAXIM преди 14 години
Политици, Меркел...нормално е да нападат папата Рацингер , който е евреин, те май нацистите не ги обичат много...,а Меркел нали е германка...
44
0
 
2
 
! Отговори
beliver преди 14 години
Въпреки, че цялата религия не е сатанинска и само Бог знае колко благодат ще отнеме при положение, че най-важните неща съществуват.
43
4
 
4
 
! Отговори
beliver преди 14 години
или налагане от друг човек. В случая виждаме последствията от тези грешки. А това са блудство, насилие, извънбрачни деца, изтощени и изхабени хора. В православието има съборност както по времето на апостолите и затова ние считаме него за неподправена вяра. На Запад Папата е считан за непогрешим, той може да решава неща несъществуващи в Завета, да определя неща наопаки от всички др епископи, да определя светци, напук. Липсва Съборност има само една тоталитарна насилническа личност Като Сатаната,
42
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
благодаря ви че споделихте мнението си!:)приятна вечер!
41
0
 
6
 
! Отговори
beliver преди 14 години
Здравейте, "българин" каза православието, т.е. самата религия, а не- заинтересоваността на клириците. Исус е казал "Идете и научете народите", но днешните служители не го спазват това. Неженененето на свещениците е поттикнато от твърдението, че "нежененият се мъчи да угоди Богу", но е казано, че безбрачието е само" за тези на когото е дадено". Т.е. този ангелски дар е само за малцина, на които Бог е дал сили и възможност. Безбрачието в НИКАКЪВ случаи не се обвързва с някаква служба
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мерси!почвам да го тегля
39
2
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
уважаеми,какво значи НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ТАКА?помолих да ми обясните КАК ЩЕ МЕ СПАСИ ПРАВОСЛАВИЕТО!може да ме спаси Христос,може да ме спаси моята Вяра в Бог...как точно православието ще ме спаси?аз не оспорвам вярата ви,а за служителите на църквата аз оставам резервиран.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
наскоро един пич беше казал на близките му като почине - никакви попове да не му мърморят на главата, ами да го заровят бързо и после да вдигнат яка веселба с оркестър ядене и пиене за познати и непознати ...
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледайте филма "Empire of the City" за Ватикана...