Шпионски скандал ала Студената война

10 души в САЩ са обвинени в събиране на секретна информация в полза на Русия
29 юни 2010 09:58,
235
Шпионски скандал ала Студената война
Домът на двама от арестуваните в САЩ. Снимка: Getty Images

Арестът в САЩ на група, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, стана топновина в света и предизвика аналогии с времената на Студената война.

10 души са обвинени, че са шпионирали в полза на Москва. Смята се, че са били част от мрежа, в която агентите са живеели като нормални американски граждани. Част от членовете не групата са били двойки от години. 

Обвинени са в конспирация и в това, че са действали като незаконни агенти за чуждо правителство. За това престъпление са предвидени пет години затвор, пише ВВС.

Девет от арестуваните се очаква да бъдат обвинени и в организиране на престъпна група за пране на пари. Присъдата по това обвинение може да бъде 20 години затвор.

Има и единадесети заподозрян, но той не е арестуван и не са му повдигнати обвинения.

Според съобщение от съда те са заподозрени, че са събирали информация по теми, включващи ядрено оръжие, позиции на американската армия, Иран, слухове от Белия дом, промени в ръководството на ЦРУ и за американските политически партии.

Още по темата

Американското правосъдно министерство съобщава, че осем от заподозрените са прекарали „дългогодишна служба под „дълбоко прикритие“ на американска земя“, като са имали обикновени граждански професии, за да не правят впечатление.

Предполага се, че са били обучавани от руските тайни служби да се инфилтрират в политически кръгове и да събират информация, пише в документи, предадени на съда в Ню Йорк.

Повечето американски издания акцентират върху „шпионските детайли” – използване на морзова азбука, невидимо мастило и други трикове, по-известни от детективските филми от времената на студената война. Всички те са описани в обвиненията.

„Не, това не е сюжет от романа на Джон льо Каре, това е реалност. Проникването на руските шпиони в САЩ не е параноя от Студената война”, твърди каналът CBS.

„Обвиненията просто шокират – четири двойки са живели в САЩ, както се твърди, под измислени имена и са шпионирали тайно в полза на Русия в продължение на дълъг период и под дълбоко прикритие, за да доставят информация за ядрено оръжие”, е заключението на тв канала ABC.

ФБР допуска, че е възможно арестуваните „да са вербували източници в политическите кръгове в Америка”.

Голяяяяма тайна

Сериозните американски издания веднага отбелязаха, че ФБР, описвайки завладяващо „шпионски детайли”, не съобщава какви точно „секрети“ са предавали на Русия арестуваните.

На заподозрените не е повдигнато обвинение в шпионаж, отбелязва New York Times.

„Предявени са им обвинения в такива престъпления като липса на регистрация като агенти на чужда държава и пране на пари – по-сериозни обвинения няма”, се казва в сайта на изданието.

Вестникът подчертава, че от публикуваните материали по обвинението не става ясно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им някаква вреда на интересите и сигурността на САЩ.

„Прокуратурата не обвинява групата в получаването на секретна или чувствителна за правителството на САЩ информация”, съобщава Wall Street Journal.

Стъпка „Презареждане”

Много медии отбелязват, че шпионският скандал се разгаря само няколко дни след като президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Дмитрий Медведев, приятелски делиха трапеза в една американска закусвалня, което беше възприето като знак на още по-голямо затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, известно като „Презареждане”.

Засега Външното министерство на Русия отказва коментар по арестите. В Москва събират информацията, която пристига от САЩ, но за момента я смятат за противоречива, съобщава Интерфакс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
3
 
! Отговори
Riko преди 13 години
До 126 странджата-ами като те чета, ти май си комунист-явно си опитвал и трите неща-бой, е...е и сръбска музика, или ***-само едното. Има време да наваксаш
124
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 13 години
Е, поне не се преструват на "приятели", а знаеш какво да очакваш, т.е. не прескачат етапа с любовната игра преди да те... , а всичко е по някакви правила :)
123
3
 
2
 
! Отговори
Az :) преди 13 години
Бъркаш.. Аз съм "хитлерист" защото подкрепям идеята на Хитлер за чиста нация! Искам България да си е на българите, Америка на Американците, Русия на Руснаците...
122
5
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Калине, ще те опонирам - има разлика между комунист и ***: - Мангалътразбира само от едно нещо - от бой, докато за комуниста са необходими още двенеща - еб***н и сръбска музика...
121
1
 
2
 
! Отговори
dynamo преди 13 години
Не се тревожи, всичко ми е наред, напълно съм съгласен с теб по въпроса за войната, наистина си прав, че не е спирала, но съм далеч от теориите за "господари на света и т.н.". Просто има икономически само и единствено причини за всеки един военен или какъвто и да било конфликт в световната политика, пък бил той Световна война, I или II-ра, да не говорим за т.нар. Студена, от която не сме излизали - само е на етапи, но пък тя се доблира с теории за т.нар. Технотронна война, та панимайш ли...;)
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Странджата- Англия, Франция и др. ако са искали са можели да ни освободят и те ,НО ТОЧНО ТАМ Е ПРОБЛЕМЪТ,ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ИСКАЛ НАРОДА МУ ДА УМИРА НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ ЗАРАД ЧУЖД НАРОД И ЧУЖДА ЗЕМЯ ИЛИ НА *** ЕЗИК ДА ТИ ГО КАЖА "ЗА ТОЗ ДЕ ДУХА". НО РУСИЯ ГО Е НАПРАВИЛА. НИЕ НЕ МОЖЕХМЕ ДА СЕ ОСВОБОДИМ САМИ, Т. ОСВЕН НЕДОВОЛНИ Е ИМАЛО И МНОГО ДОВОЛНИ ОТ ТУРСКАТА ПОЛИТИКА и т.н и т.н
119
2
 
3
 
! Отговори
ikk преди 13 години
Голямата грешка на 'баш' комунистите е че решиха да го правят с ОВЦЕ.За да стане този строй трябват хора в истинския смисъл на думата. Като се огледаш наоколо - само ***, а кажете как да стане?
118
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Ясно, не можеш да кажеш нищо. Щом се позоваваш на часовете по история, значи, изглежда, си полуграмотен. Не съм бягал от тях, но там повечето неща, които ни учеха, бяха лъжи и глупости. Класова история. А да ме наричаш комунист, освен, че е смешно, си е точно по комунистически. Пътувай.
117
2
 
2
 
! Отговори
nn преди 13 години
RE 114Откакто сме в 'свободния' пазар по прозападната идеология има ли такова нещо като "ПРИЯТЕЛИ"?ВСИЧКО е ИНТЕРЕСИ и "БИЗНЕС" Ти какви илюзии имаш?Нас малките страни ни 'ОПРАВЯ' който ни докопа :)
116
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
амбицията на съветските дограми е да експлоатират, не случайно по улиците им се разхождат повече азиятци от колкото руснаци.. те горките отдавна са малцинство вождовете ленин и сталин се погрижиха, а червените кратуни тук взаимстваха опита ... в резултат *** набира скорост, но всеки знае.. че разлика между комунист и *** няма.
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Странджа, право думаш, само,че 1828-29 пак има Руско-Турска война. Комшиите използват най-подходящия момент. Пък и не са били в центъра на империята като нас.
114
2
 
1
 
! Отговори
Ачо преди 13 години
До 110/българин-ами малко си бягъл от часовете по история, но простено да ти е. Комунистите така и не проумяхте че път към светлото ви бъдеще няма.
113
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Не знам, Slav ли си, Sclav или Slave, но не съм комунистическо отроче. Кое те кара да мислиш так? От друга страна, щом ме наричаш такова, изглежда ти си.
112
1
 
2
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Някой да е чул в последните 10-20 години някъде да е хванат български шпионин...няма и да чуете...не ,че са най-добрите просто са двойни агенти....това е стряскащото...а това ,че са хванали Руски шпионин..имат хващат
111
1
 
3
 
! Отговори
fire преди 13 години
Е, голямата новина! Те винаги са се шпионирали и ще се шпионират.
110
5
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
Руснаците не са ничии приятели. Когато се преструват на такива, винаги имат задни мисли. Те са със самочувствието, че са наследници на Източната римска империя и болната им амбиция е да "възстановят" тази си позиция. С всички средства. Твърде високо самочувствие и за съжаление голям ресурс да тероризират всичките си съседи и всеки друг, до който успеят да се докопат. Нас ни коткат по стратегически причини, иначе нямаше да ни изнудват така с газа. С приятели така не се прави.
109
1
 
9
 
! Отговори
MayDay преди 13 години
Не сме се освободили 500 години просто защото тук винаги е имало нагаждачи и страхливци, които винаги се дупят на властта без значение коя е тя! Раковски е ходил и е палил оборите по селата, за да стават мишките. Никой не е посрещнал Ботев на Козлудуйския бряг! Не е живял и 30 години, а негови стихове са на челно място в Сорбоната! Жалко, че няма в момента един истински българин, който да поведе овцете към собственото им спасение!
108
4
 
2
 
! Отговори
Slav преди 13 години
До българин-явно и ти си комунистическо отроче. Вълкът козината си мени, но нрава не сменя
107
1
 
3
 
! Отговори
Eurosecurity преди 13 години
Какво направиха на Доган (Меди Доганов) след като след 1990 г. предаде списък на всички наши разузнавачи на турското разузнаване (контраразузнаване). И това ако не е национално предателство - здраве му кажи. А после - тези били дупедавци, онези били и т.н. България си отива поради всеобхватно предателство отвътре.
106
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Чел съм и чета доста история. Не ме обиждай като казваш, че говоря глупости, мога да ти затъкна устата с кофа ***, но сега не искам. Кое точно от казаното от мен е простотия? Кое?