Шпионски скандал ала Студената война

10 души в САЩ са обвинени в събиране на секретна информация в полза на Русия
29 юни 2010 09:58,
235
Шпионски скандал ала Студената война
Домът на двама от арестуваните в САЩ. Снимка: Getty Images

Арестът в САЩ на група, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, стана топновина в света и предизвика аналогии с времената на Студената война.

10 души са обвинени, че са шпионирали в полза на Москва. Смята се, че са били част от мрежа, в която агентите са живеели като нормални американски граждани. Част от членовете не групата са били двойки от години. 

Обвинени са в конспирация и в това, че са действали като незаконни агенти за чуждо правителство. За това престъпление са предвидени пет години затвор, пише ВВС.

Девет от арестуваните се очаква да бъдат обвинени и в организиране на престъпна група за пране на пари. Присъдата по това обвинение може да бъде 20 години затвор.

Има и единадесети заподозрян, но той не е арестуван и не са му повдигнати обвинения.

Според съобщение от съда те са заподозрени, че са събирали информация по теми, включващи ядрено оръжие, позиции на американската армия, Иран, слухове от Белия дом, промени в ръководството на ЦРУ и за американските политически партии.

Още по темата

Американското правосъдно министерство съобщава, че осем от заподозрените са прекарали „дългогодишна служба под „дълбоко прикритие“ на американска земя“, като са имали обикновени граждански професии, за да не правят впечатление.

Предполага се, че са били обучавани от руските тайни служби да се инфилтрират в политически кръгове и да събират информация, пише в документи, предадени на съда в Ню Йорк.

Повечето американски издания акцентират върху „шпионските детайли” – използване на морзова азбука, невидимо мастило и други трикове, по-известни от детективските филми от времената на студената война. Всички те са описани в обвиненията.

„Не, това не е сюжет от романа на Джон льо Каре, това е реалност. Проникването на руските шпиони в САЩ не е параноя от Студената война”, твърди каналът CBS.

„Обвиненията просто шокират – четири двойки са живели в САЩ, както се твърди, под измислени имена и са шпионирали тайно в полза на Русия в продължение на дълъг период и под дълбоко прикритие, за да доставят информация за ядрено оръжие”, е заключението на тв канала ABC.

ФБР допуска, че е възможно арестуваните „да са вербували източници в политическите кръгове в Америка”.

Голяяяяма тайна

Сериозните американски издания веднага отбелязаха, че ФБР, описвайки завладяващо „шпионски детайли”, не съобщава какви точно „секрети“ са предавали на Русия арестуваните.

На заподозрените не е повдигнато обвинение в шпионаж, отбелязва New York Times.

„Предявени са им обвинения в такива престъпления като липса на регистрация като агенти на чужда държава и пране на пари – по-сериозни обвинения няма”, се казва в сайта на изданието.

Вестникът подчертава, че от публикуваните материали по обвинението не става ясно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им някаква вреда на интересите и сигурността на САЩ.

„Прокуратурата не обвинява групата в получаването на секретна или чувствителна за правителството на САЩ информация”, съобщава Wall Street Journal.

Стъпка „Презареждане”

Много медии отбелязват, че шпионският скандал се разгаря само няколко дни след като президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Дмитрий Медведев, приятелски делиха трапеза в една американска закусвалня, което беше възприето като знак на още по-голямо затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, известно като „Презареждане”.

Засега Външното министерство на Русия отказва коментар по арестите. В Москва събират информацията, която пристига от САЩ, но за момента я смятат за противоречива, съобщава Интерфакс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
13
 
! Отговори
nn преди 13 години
RE:143ПО-СКОРО това е провал на Здравната система на Щатите - наблюдаваме пристъп на ШИЗОФРЕНИЯ, ПАРАНОЯ и СЛАБОУМИЕ(!)
144
3
 
15
 
! Отговори
Нормален преди 13 години
Тия американци съвсем са изперкали! Какъв морз, какво писане с невидимо мастило, кой век живеем, има Интернет!
143
2
 
10
 
! Отговори
Картинка преди 13 години
Според мене американците, някой ги е пратил за зелен хайвер. Иначе ще последва отговор ор Москва - 10 заловени американски шпиони.
142
3
 
11
 
! Отговори
ramstein преди 13 години
тия американци от избиване на комплекси и параноя ще си затрият държавата. Вместо да си насочат усилията да си строят по здрави къщи от колибите в които живеят и които фърчат при всяко торнадо, глей с какви работи се занимават :)
141
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
Вярно е, за тукашните спорове. Но, пепел ти на устата за силозите и ядрената готовност. Не вярвам де, сега, тия години. Всичко хубаво, нека "великите" се надлъгват, не да се бият.
140
3
 
11
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ШПИОНОМАНИЯ ТРЕСЕ ЧИЧО САМ....СЕГА КОГАТО СПЪТНИЦИ НАБЛЮДАВАТВСЕКИ КВАДРАТЕН МЕТЪР ОТ ПЛАНЕТАТА...ТОВА Е АБСУРД....НЕЩО ДРУГО ЩЕ СЕ СЛУЧИ...ЕВРЕИТЕ СА ЦАРЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ...
139
10
 
1
 
! Отговори
иде реч преди 13 години
става дума за ПРОВАЛ на руското разузнаване
138
4
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Извод:Глобализация му е майката - сбор от индивидуалности, иначе все ще има някой да ти го..... подържавному.
137
3
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ам разходи се .. по големите градове на федерацията . или по гледай малко репортажи ..пък тогава ми опунирай!
136
2
 
1
 
! Отговори
до 137 преди 13 години
По-лесно е да копира и "залепи", от колкото да се ползува мозък. Пък и няма да е толкова "гръмка" статията.:) Да са живи и здрави всички ***!!!
135
2
 
2
 
! Отговори
dynamo преди 13 години
напълно в духа на майтапа, но иначе сериозно, идеята пък на мен ми беше, че можем само да теоретизираме, но истината е че буквално шепа хора знаят какво се случва в действителност и колко фундаментално е това събитие по-горе в новината, а може просто да е прах в очите. Но е факт, че други подобни преди години в един друг етап водеха до повишена бойна готовност - не другаде, а в ... ядрените силози на т.нар. Велики сили! За това споровете тук с местен характер са гръмовно смешни! ;)
134
3
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
За пране на пари, става ли дума?
133
2
 
15
 
! Отговори
някой преди 13 години
Направих си труда да прочета официалното изявление на ФБР.Нищо общо със заглавието на статията и бомбастичните епитети.Студена война - дрън-дрън!Пише, че са заловили десетина ***, които са се опивали да шпионират без да искат официално разрешение (оказва се че имат право на такова!).Предстои вината им да бъде доказвана в съда, дотогава се смятат за невинни.Просто са заподозрени и това е. Не е установено да са изнесли държавни тайни, а просто ги подозират че са се опитвали да шпионират.
132
3
 
5
 
! Отговори
Diko преди 13 години
До 120 Калин-абсолютни простотии пишеш-щом руснаците били малцинство, представям си ти какво си тогава
131
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
И руснаците не са го направили за "тоз', дет' духа", а за контрол над проливите, само че, явно чувствата им към нас не са били толкова силни, че да ни помогнат до край, а са се съгласили на Берлинския договор, т.е. жертвали са постигнатото с кръв от своите войници на масата на преговорите, като са предали и своите и нас.
130
2
 
2
 
! Отговори
nn преди 13 години
RE:128Не!Това дето ни говорят 'гостите' (западни или източни) е въпрос на наша интерпретация!От двайсет години вождовете ни спряха да се мляскат публично като любовници...Сега откъдето и да се подкарат разговорите се иде реч за ПАРИ.Няма го вече приятелството и 'дружествените' отношения :)
129
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се че ще ги разкрият, нали у нас е публична тайна кои политици са "приятели" на русия. Хич не ги бива и за друга работа не стават.
128
6
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ам какво да ти кажа.. на такива като тебе все им се въртят главите!
127
2
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Не се съмнявам, че си наред, това за динамото беще, естествено, метафора. Като казвам "господари на света" не визирам множеството теории, а имено много силни икономически интереси. За технотронната война съм съгласен, без да ме питаш на руски, дали схващам. Но, мисилта ми беше, че икономическите интереси, които въртят света, в същност са израз на визията на малко на брой, но много силни (от векове) хора, които искат светът да им слугува (чувстват се господари) и успяват, чрез политика.
126
3
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
да те светна на няколко исторически факта, които удобно се подминават от функционерите на коминтерна .. историци и прочие !Хабсбургската империя не веднъж е воювала с отоманската империя .. именно заради някакви славянски простотии бг тънеше под отомански мрак, най вече културен!