Шпионски скандал ала Студената война

10 души в САЩ са обвинени в събиране на секретна информация в полза на Русия
29 юни 2010 09:58,
235
Шпионски скандал ала Студената война
Домът на двама от арестуваните в САЩ. Снимка: Getty Images

Арестът в САЩ на група, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, стана топновина в света и предизвика аналогии с времената на Студената война.

10 души са обвинени, че са шпионирали в полза на Москва. Смята се, че са били част от мрежа, в която агентите са живеели като нормални американски граждани. Част от членовете не групата са били двойки от години. 

Обвинени са в конспирация и в това, че са действали като незаконни агенти за чуждо правителство. За това престъпление са предвидени пет години затвор, пише ВВС.

Девет от арестуваните се очаква да бъдат обвинени и в организиране на престъпна група за пране на пари. Присъдата по това обвинение може да бъде 20 години затвор.

Има и единадесети заподозрян, но той не е арестуван и не са му повдигнати обвинения.

Според съобщение от съда те са заподозрени, че са събирали информация по теми, включващи ядрено оръжие, позиции на американската армия, Иран, слухове от Белия дом, промени в ръководството на ЦРУ и за американските политически партии.

Още по темата

Американското правосъдно министерство съобщава, че осем от заподозрените са прекарали „дългогодишна служба под „дълбоко прикритие“ на американска земя“, като са имали обикновени граждански професии, за да не правят впечатление.

Предполага се, че са били обучавани от руските тайни служби да се инфилтрират в политически кръгове и да събират информация, пише в документи, предадени на съда в Ню Йорк.

Повечето американски издания акцентират върху „шпионските детайли” – използване на морзова азбука, невидимо мастило и други трикове, по-известни от детективските филми от времената на студената война. Всички те са описани в обвиненията.

„Не, това не е сюжет от романа на Джон льо Каре, това е реалност. Проникването на руските шпиони в САЩ не е параноя от Студената война”, твърди каналът CBS.

„Обвиненията просто шокират – четири двойки са живели в САЩ, както се твърди, под измислени имена и са шпионирали тайно в полза на Русия в продължение на дълъг период и под дълбоко прикритие, за да доставят информация за ядрено оръжие”, е заключението на тв канала ABC.

ФБР допуска, че е възможно арестуваните „да са вербували източници в политическите кръгове в Америка”.

Голяяяяма тайна

Сериозните американски издания веднага отбелязаха, че ФБР, описвайки завладяващо „шпионски детайли”, не съобщава какви точно „секрети“ са предавали на Русия арестуваните.

На заподозрените не е повдигнато обвинение в шпионаж, отбелязва New York Times.

„Предявени са им обвинения в такива престъпления като липса на регистрация като агенти на чужда държава и пране на пари – по-сериозни обвинения няма”, се казва в сайта на изданието.

Вестникът подчертава, че от публикуваните материали по обвинението не става ясно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им някаква вреда на интересите и сигурността на САЩ.

„Прокуратурата не обвинява групата в получаването на секретна или чувствителна за правителството на САЩ информация”, съобщава Wall Street Journal.

Стъпка „Презареждане”

Много медии отбелязват, че шпионският скандал се разгаря само няколко дни след като президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Дмитрий Медведев, приятелски делиха трапеза в една американска закусвалня, което беше възприето като знак на още по-голямо затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, известно като „Презареждане”.

Засега Външното министерство на Русия отказва коментар по арестите. В Москва събират информацията, която пристига от САЩ, но за момента я смятат за противоречива, съобщава Интерфакс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
патриотизмът е добродетел на злите, и още: когато някои заговори за отчество се готви да убива!
104
1
 
4
 
! Отговори
умен преди 13 години
Да не би американците да нямат тук и в Русия шпиони?По лощото е че нашата красива страна е продадена и ние трябва да вървим на майната си - кой в гробищата,кой по света - на кой къде му видят очите - тъжно и срамно че този път нямаше българи които да я спасят - че почти всички са чуждопоклонници. Сори - УМИРАЙ ТРУДНО!
103
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Хубаво е, че си се понаучил да четеш. Естествено, че съм носил червена връзка - пионерска, а преди това - синя - чавдарска. Въпросът е, че те не са успели да омотаят мозъка ми. Чърчил е казал, че който на младини не е бил социалист (не комунист - моя забележка), няма сърце, който и после е останал такъв - няма акъл. В България не е въпрос даже до акъл. Червените са убедени, че ще грабят вечно. По подражание на съветите в днешна "Русия".
102
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
преди извесно време путинян посети калифорния за да се запознае с иследователски технологии, явно нещо не е доразбрал или му е искало да доразбере по вторият начин та кой го знае как си хапе съветското дупе от яд :)съветските гражданчета да си знаят все по често ще се случват едни борби за несависимот от съветският брат екплоатацията на природни и икономически ресурси от поробените страни е, към края си :)все по често се осъзнават. Украйна Грузия, Прибалтика Киркизия Дегестан:)
101
1
 
1
 
! Отговори
Ачо преди 13 години
До 88 българин-попрочети малко история, иначе се излагаш с глупостите си. Патриотизъм на гол тумбак не става
100
1
 
4
 
! Отговори
ПИТАЩ ??? преди 13 години
Защо повечето от вас се шашкат толкова ??? Шпиони е имало, има и ще има !!! Колкото и да се говори за мир и т.н. - друго е да си знаеш какво готви комшията! Русофили или не, комунисти или новоизлюпени американци - я се събудете вече - студената война никога няма да се прекрати - ТОВА Е ВЪПРОС НА ЧЕСТ !!! А защо никой от вас не обръща внимание, че АМЕРИКАНЦИТЕ с техните технологии И СТРАХ ДА НЕ ИМ СЕ РАЗКРИЯТ КИРЛИВИТЕ "РИЗКИ" - ВЕЧЕ НАД МЕСЕЦ ИМ СЕ ЗАГУБИ ЕДИН СТУДЕНТ В "СВЕТАЯ СВЕТИХ" ТУК У НАС
99
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
Идеята ми е, да не се водим по акъла на която и да е страна, това е много трудно, така е, но никой не е казал,че ще е лесно. Идеята е да се разглеждат всички предложения и да се избират на основата на разума, логиката а не на базата на пристрастията и дрбнавостта!
98
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 13 години
Разбрахме, какво мислиш и колко ти харесват руснаците. Разбрахме също, че не знаещ, че "славяни" е измислено понятие, което от поне век най-добре обслужва руснаците и сърбите. Кажи обаче, защо руснаците са ти така близки. (Аз нямам нищо против руските хора, те са се намъчили повече и от нас).
97
2
 
2
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
И да - сърбите ще са първите, които ще се опитат да забият нож в гърба ни, както са го правили неведнъж в миналото. И друго - има някаква сила в славянските народи, някаква особена способност да асимилират народите - примери - и България и Русия носят имената на племена, съюзници със славяните, но и двете страни говорят славянски език, а не ние езика на прабългарите, а руснаците на варягите, това е едно от най-малките основания, да подкрепям славянствотот в целият свят!
96
1
 
1
 
! Отговори
Sin преди 13 години
До българин-като те чета май и ти си носил червената си връзка по пътя към комунизъма-идиотизъма.
95
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Уважаема другарко, ако Русия е искала можеше да ни освободи много по-рано- нали уж са ни "братушки", но тя просто е изчакала когато нещата стават необратими и ясни. Тъй както Гърция, Сърбия и Румъния се освободиха и ние щяхме да се освободим, но тогава свободата ни щеше да бъде по-сладка и по-ценна, а ние по-независими...
94
1
 
1
 
! Отговори
Rad преди 13 години
До MayDay: Ами вярно е, борби е имало но 500 години не са ни стигнали да се освободим.
93
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да хванат руснаците американските шпиони - ама не им стиска.
92
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
чист комунист си ..ти обичаш си дпс-ту не случайно ги направихте турци:)
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И как точно имат "обикновени граждански професии" а пък се "инфилтрират в политическите кръгове"? Водопрожодчикът Джим, който ходи в Пентагона да шпионира ядрената програма?
90
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Мисля, че добре знам български. Мисля също, че твоят е доста беден. И преди съм чел глупостите ти във форума. Sin е поне петият ти ник. А *** щеще да бъдеш, ако не беше жалък. По-точно, не е ясно, дали си смешен, та чак - жалък или обратното. Хайде сега, тичай да се отчетеш в ДС, което вече не съществувало, та да не те оставят гладен тая седмица.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
86, голяма и независима България не е влизала в сметките на никого, не само на руснаците, ами и на целия Запад. Самото ни Освобождение си е на политическа основа.
88
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
И още нещо - ако трябва да избирам - бих избрал Русия, не само защото са ни освободили - да така е, някои от вас ще кажат че са искали и да ни поробят, не знам, всеки може да мисли каквото иска, за мен е важносто сега че не нося фес, не се казвам Мюмюн и не ми е правен сюнет. А и за ради друго - така или иначе, това е най-близкият ни славянски народ, нито сърби, нто кайто и да е друг, не ни е толкова близък, нищо че е отдалечен географски.
87
1
 
2
 
! Отговори
се преди 13 години
Хванаха тези ами другите.Както Русия така и почти всяка страна има шпиони това е нормално.
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
84, никога няма да стане това. Българина е *** 1000 кучета ,2000 мнения, ако видиш кадърен и амбициозен човек, ще има поне 5-*** ***, които ще го дърпат надолу. На затова сме на този хал. Жалко само ,че страната ни е толкова красива.