Арестите по „шпионския скандал” не били планирана операция

Единият от заподозрените искал да избяга от САЩ
30 юни 2010 07:52,
105
Арестите по „шпионския скандал” не били планирана операция
Снимка: Getty Images

Скандалните арести на 10 души, обвинени в шпионаж в полза на Русия, не са били планирани от ФБР и са извършени в резултат на съобщение, че един от заподозрените възнамерява на 27 юни да напусне САЩ, съобщава РИА Новости, като цитира New York Times.

Името на този човек не се назовава, но се отбелязва, че той щял да отпътува не за Русия, а за друга страна. Спецслужбите обаче били сигурни, че този човек иска да избяга от САЩ, и не искали да изпуснат нито него, нито останалите заподозрени, твърдят източници от ФБР пред изданието.

Министерството на правосъдието на САЩ задържа в неделя 10 души, подозирани в шпионаж в полза на Русия. Заплашва ги затвор до 25 години. Групата се състои от 11 души, но 11-ият обвиняем бил задържан в Кипър.

Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви на брифинг, че операцията по задържането на заподозрените е проведена коректно и в момент, определен от правозащитните органи.

Външното министерство на Русия отвърна, че тези граждани не са извършили никакви действия, насочени против интересите на САЩ. Ведомството изхожда от това, че на арестуваните ще бъде осигурено нормално отношение и че американските власти гарантират достъп до тях от страна на руски адвокати.

Още по темата

Москва разчита, че „американската страна ще прояви в дадения случай необходимото внимание, включително изхождайки от характера на последния етап на развитието на руско-американските отношения”.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на визита в Близкия изток, изрази надежди, че Вашингтон ще излезе с обяснение на случая.

От изнесените обвинения не ставало ясно точно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им вреда на сигурността на САЩ. Моментът с „шпионския скандал” в САЩ е „избран с особено изящество”, заяви Лавров във вторник.

Преди няколко дни президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев беше на визита в САЩ, в хода на която проведе преговори с американския си колега Барак Обама.

Робърт Гибс съобщи, че Обама е в течение на събитията, но отбеляза, че Белият дом не е в правото си да дава подробности по разследване, което се провежда от Министерството на правосъдието и ФБР.

Експерти на САЩ и Русия призовават да не се драматизира ситуацията и се надяват, че изясняването на отношенията между спецслужбите няма да засегне политическите интереси между двете супердържави, които се смятат за стратегически партньори по редица въпроси на световната сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
прочетох мнение 39 ,семейство розенберг са доказано виновни и ги съди съд за разлика от тия чиито кости изгниха на Лубянка, относно арабските терористи какво значи това че няма доказателство, а по конкретно ? Всички държави позлват шпиони, това е нормално , но е и нормално който е такъв и работи срещу собствената си държава да знае че го чака санкция.
55
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Уважаемъй таварисшч, опитах се да прочета коментара ти до край, но ми се травмира езика - прасшчай таварисшч, но тук е български сайт...и хората искатсамо достоверна информация...
54
1
 
4
 
! Отговори
стг преди 13 години
относно бълнуванията на Нина, разбира че беше тъпо да се прави показана акция но също така тъпо е да се правят фалишификации и родители които нямат особена нужда да вземат пари за сметка на такива които имат нужда. Отделен въпрос е че да се дават пари на ръка като детски е пълна глупост, има много по добри начини за помощ.
53
1
 
1
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Прочети моето мнение 39 и сам си отговори ако не можеш аз ще ти дообясня.
52
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 13 години
За мътните мозъци всимко е ясно...
51
0
 
3
 
! Отговори
стг преди 13 години
чакай да видим сега, говорим за американски граждани, ако не са свързани с Русия тя какво се меси , ако са значи има нещо
50
2
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Не е тайна, че ЦРУ дърпа конците на български политици, но това скоро ще спре, 20 години извършваха геноцид над нас, българското население намаля от 9 милиона на 6 и половина.
49
1
 
1
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Разбрах, че имало майки, които дори и не са получили парите, но трябва да ги връщат. но поне показахте истинското си лице, вие герберите, все пак мерси. Не съм комунистка, нито социалистка, нито лява, нито дясна. Аз съм за интересите на родината ми, а те определено не съвпадат с политиката на Герб, защо не направиш справка колко дечица чакат за лечение в чужбина и колко пари отиват в Афганистан?
48
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
...ето сега стана ясно, че болниците, които сляпо защитавате без да се интересувате колко са полезни и ефективни са присвоили половин милиард долара потънали в незнайните и дълбоки комунистически джобове......Демагогия, демагогия и пак демагогия, но тя хваща дикиш само пред вашите червени бабички и то не всички...
47
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Уважаемый г.Странджата, кто Вам дал право писать такие глупости, о каком геноциде Вы говорите? Вы что работаете на ЦРУ? Откуда у Вас такие данные? Пожалуста будьте по внимательны в изрожениях, иначе создаетса впечатление, что Вы глупый человек. Сейчас каждый человек читает в интернете все новости. И ненадо заблуждать людей глупой пропагандой.
46
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Няма никакъв спор, че комуноидите са царе на демагогията - защитаваш майките,въпреки, че си наясто, че между тях има и бизнес дами, които са злоупотребявали по комунистически навик и са ощетявали държавата. Демагогствате и защитавате склерозиралите тюфлеци - професори - заслужено пенсионирании, които паразитстваха на гърба на държавата без да извършат и едно полезно дело. Не случайно риториката и демагогията бяха основни предмети във вашата Алма матер - АОНСУ...
45
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
И кукловодите на г,рб от ЦРУ ми се струва, че искат да накара нас, българските жени, да ни е страх да раждаме и ставаме майки. С тази геноцидна политика към нас. Ако не съм права нека някой ме опровергае, но така си мисля все повече и повече.
44
0
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Всеки човек, който носи сърце, няма да провежда специализирана полицеска операция срещу българските майки, напротив, аз дори бих изтеглила контингента, а парите харчени за война бих ги дала на тях и за лечение на болни дечица, но....липсва съвест, обич към народа, в частност майките и децата и родината като цяло.
43
0
 
4
 
! Отговори
до странджата преди 13 години
ей БРЪМБЪР магистрален! Ти със твоите *** изказване, знаеш ли нещо друго да пишеш? Нали знаеш, че освен до л...а на друго място не може да ходиш.
42
0
 
5
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Тези от ФБР то със какво ги хранят? Я дайте режима и храната ,че нашите в агенцията са много затъпели и не могат и един шпионин да хванат сума ти и време.Много са добри от ФБР то по десет наведнъж ги хващат.Че и руски шпиони, бахму мамата.В Америка явно руснаците направо са ги изкъртили от шпионство.
41
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Коментирай тогава защо твоите любимци посегнаха на майките, проведоха операция "майките", а увеличиха контингента в Афганистан. Кое е по-важно, българските майки или да пазим интересите на САЩ? Май твоите любимци избраха второто, а това е предателство към родината.
40
1
 
4
 
! Отговори
липсва фантазия преди 13 години
Актуалното обвинение срещу "шпионите" е, че са "нерегистрирани представители на едно чуждестранно правителство". Явно липсва фантазия във фабриката за лъжи на ФБР.
39
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Защо мислиш, че съм рускиня? Защото не се поддавам на пропагандата на хамерите и мога да разсъждавам ли? Ти си с промит мозък от екшъните, ти си жертва на пропагандата, в която бяха наляти милиарди долари.
38
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Голямото противопоставяне в света започна след революцията 1917 год., когатополиткомисарите решиха, че могат да болшевизират света. С цената на многожертви /човешки и материални/, които дръпнаха човешкият прогрес много назад- демократичната общност успя да се отърве от комунистическата чума, но агонията и все още продължава...
37
1
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Хей мутант, кажи да татко ти да се стерилизира, за да не зачева повече такива отпадъци като теб!