Резултатите от газовите преговори – по-скоро неясни?

Руски медии твърдят, че няма яснота за договореното в България
19 юли 2010 11:11,
17
Резултатите от газовите преговори – по-скоро неясни?
Снимка: БГНЕС

България и Русия подписаха в събота „пътна карта“ за изграждане на газопровода „Южен поток“, а също и протокол за доставки на руски газ в България, който според българското правителство ще доведе до по-ниски цени на синьото гориво за крайните потребители.

Ясно е, че българската и руската страна са се договорили да отпаднат посредниците при продажбата на газ. Липсват обаче много други подробности, като например с колко точно ще се понижат цените за България. В този дух са и коментарите по преговорите в руски и украински издания.

Енергийният министър на Русия Сергей Шматко обеща, че от юни 2011 г. ще има директни контакти между „Газпром“ и „Булгаргаз“ и няма да останат никакви посредници.

Още по темата
17 юли 2010 17:24
248
Според Шматко има и договореност България да получава газа на преференциални цени, което ще намали крайната цена за българските потребители, пише московското бизнес издание „Ведомости“.

Министърът не уточни за какви преференции става дума. Съветничката му Ирина Йосипова пренасочи въпросите към „Газпром“. А представителите на концерна ги оставиха без отговор, допълва руският всекидневник.

„Газпром“ не разкрива цените, обобщава той.

Тези дни българският премиер Бойко Борисов каза, че газът излиза на България едва ли не двойно по-скъпо, отколкото на Германия. А първият руски вицепремиер Виктор Зубков – че цената на границата е 339 долара за 100 кубични метра (което, общо взето, е средноевропейското ценово равнище на „Газпром“), припомня „Ведомости“.

Яснотата е малко и около „Южен поток“, продължава „Ведомости“. С позоваване на български медии изданието отново цитира Борисов, който обещава създаване на съвместно предприятие за българската отсечка до февруари 2011 г. Цитиран е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че българската отсечка се очаква да струва 835 милиона долара.

Строителният график остава неизвестен, но според Интерфакс в проекта „Южен поток“ ще бъдат задействани и днешните мощности на България – 17 милиарда кубически метра. Това означава, че новите газопроводи ще могат да транспортират 46 милиарда куб. м годишно, отбелязва „Ведомости“.

Проектната мощност на отсечката до България по дъното на Черно море остава същата – до 63 милиарда куб. м, заявила според вестника съветничката на министър Шматко Ирина Йосипова.

Резултатът от газовите преговори в България е задоволителен за всички, заяви вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев. Той обобщи резултата от преговорите за „пътна карта“ на газопровода „Южен поток“ и за доставките на синьо гориво, информира на сайта си радио „Ехото на Москва“.

„След преговорите България получи допълнителни предимства. Още от 1 юли например газът ще започне да идва в страната на по-ниски цени от предвидените в действащите договори“, казал представителят на „Газпром“.

По думите на Медведев, цитирани от ИТАР-ТАСС, в момента няма конкуренция на пазара за нови газопроводи. Изчисления на експерти показват, че в най-близките години потреблението на газ в Европа ще нарасне и капацитетът на всички газопроводи – „Северен поток“, „Южен поток“ и „Набуко“, а също и на останалите източници на газ, няма да е достатъчен, за да задоволи търсенето изцяло, добавя „Ехото на Москва“.

Проучване на Европейския център за международна икономическа политика (ECIPE) констатира, че България и Латвия са държавите, най-зависими от руската компания „Газпром“, съобщава украинският сайт korrespondent.net.

Най-малко уязвими за евентуални спирания на доставките от компанията според експертите са Португалия и Холандия.

Руският монополист стои зад повечето неотдавнашни прекъсвания на газовите доставки за ЕС, припомня сайтът.

„Повечето пазари в Централна и Източна Европа са заключени в здрави едностранни отношения с „Газпром“, и то не само като единствен доставчик на газ, но и като инвеститор на вътрешните пазари, а също и чрез дългосрочни договори за газови доставки. Всички стимули на местните газови пазари са изместени така, че да е изгодно на „Газпром“, твърдят експертите от Европейския център за международна икономическа политика според
korrespondent.net.

„С цел да намали зависимостта от „Газпром“ българското министерство на икономиката заяви в петък, 16 юли, че подкрепя плановете за добив на шистов газ в България от американските компании Chevron и Integrity Towers Inc., добавя украинският сайт.

Още новини от секция Икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗА къФ *** ли ни е таз скъпа газ............на таз цена дали газ/дали ток все таз е за отопление........а за колите да са живи и здрави Кълвача и Ефира от Стара Загора, че ни научиха да караме на пропан / пропан и пр.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mislq 4e Borisov trqbva da podade ostavka i da bade zamenen ot Dqnkov, koito e nai-sposobniq i neopetneniq ot vsi4ki v pravitelstvoto, ne trqbva da se zabravq sa6to, 4e nikoga ne e bil i gotov da si dava jivota za Todor Jivkov. Borisov go izprati da se unijava pred Parvanov, ignorira negovite re6eniq kato finansov ministar... Vsi4ko tova slu4aino? Samo pod rakovodstvoto na Dqnkov mojehme da raz4itame na uspehi pri pregovorite s rusnacite! 50% ot tranzita prez balgarska zemq za Rusiq... ***!!!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Прозрачност" по газовите договори няма,това е основният проблем.В мътна вода посредници риба ловят с голи ръце.А шараните вЕрват и пляскат...все по към дъното.
13
1
 
8
 
! Отговори
мхм преди 13 години
1-во цената на границата не е 339 долара за 100 кубични метра, ами за 1000 кубични метра /тук отново пишат "журналисти" , а редактори явно няма/2-ро газпром притежава 50% от овергаз!!! Ив този смисъл не овергаз е посредник а булгаргаз, но просто никой не желае да изтъкне тези факти!!!Защо ли? Комисионни?!?!И още нещо.... ценатана газа няма да падне след отстраняване на "посредниците" бъдете сигурни, или ако това стане ще бъде толкова символично че няма как да се усети от обикновенния човек!
12
1
 
4
 
! Отговори
мхм преди 13 години
1-во цената на границата не е 339 долара за 100 кубични метра, ами за 1000 кубични метра /тук отново пишат "журналисти" , а редактори явно няма/2-ро газпром притежава 50% от овергаз!!! Ив този смисъл не овергаз е посредник а булгаргаз, но просто никой не желае да изтъкне тези факти!!!Защо ли? Комисионни?!?!И още нещо.... ценатана газа няма да падне след отстраняване на "посредниците" бъдете сигурни, или ако това стане ще бъде толкова символично че няма как да се усети от обикновенния човек!
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доста дълга статия, целяща да прикрие прости факти - например че Борисов всъщност не е подписал нищо по-различно от ОБЕЩАНИЯ. А то и преди и след изборите само обещания си слушаме, тъй че това е нормално. И все пак е изненадващо, че и в международните отношения ГЕРБ работи само с обещания, та дори успява да договори обещания вместо договори - дори и руснаците са изненадани.
10
1
 
1
 
! Отговори
Северен преди 13 години
След "преговорите" ЕС ни каза: Пазарът в България е нагласен само за Газпром
9
5
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Съветските руснаци сега, чрез своите посредници, вдигат цената на газа за България от тази за Турция и Германия (пазарна значи) с над 100%. Сега, когато уж няма да има посредници, нашите червени искали понижение на цената с 15%, а съветските давали 3 - 7%. Мръсни червени *** са и едните и другите.Номерата на съветите минава, защото тукашните им слуги лъжат простия български народ.
8
3
 
10
 
! Отговори
се преди 13 години
Продължаваме да се заробваме с Русия на България и е нужна алтернатива и други източници на газ но Русия няма лесно да пусне кокъла тя се стреми да ни обвърже с договори който продължават енергийният монопол над страната ни .
7
3
 
3
 
! Отговори
червен преди 13 години
Гоце каза, че всичко е ясно-значи е така!
6
6
 
3
 
! Отговори
младен преди 13 години
мисля че единственото за което са се договорили е колко ще получат наще за поредното навеждане. Боко и твойта дупара няма да остане девствена!!!
5
8
 
8
 
! Отговори
Аz преди 13 години
Кога успяхте да оспамите статията . . . Вие червените работа нямате ли, ча сте тук още преди да е публикувана каквато и да е новина!? Айде, марш на работа . . !
4
4
 
5
 
! Отговори
най-малко с 50% преди 13 години
За да получим 15% отстъпка за цената на газа, преди това тази цена трябва да бъде вдигната най-малко с 50%!
3
14
 
10
 
! Отговори
България враг на Рус преди 13 години
Русия не е враг на България, само дето пожарникарят иска да направи България враг на Русия!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама пък ББ си писа червена точка...
1
8
 
11
 
! Отговори
мбс преди 13 години
как ще са неясни бе хора,договориха още по- скъпи цени :)))))