Бил Гейтс с нов проект – суперхрана

Основа за новото растение е соргото (метлата)
9 авг 2010 17:00, Елка Василева
127
Бил Гейтс с нов проект – суперхрана
Снимка: БГНЕС

Основателят на компанията "Майкрософт" – Бил Гейтс, се зае с нов проект: въвеждане на нови видове растения, съдържащи всички необходими за човека витамини и минерали,  съобщава британският „Сънди таймс“.

Като основа за това растение, вече получило в световната наука названието „суперхрана“, е избрано соргото (соргото, наричано още у нас метла, е култура с разностранно използване – за зърно и за зелен фураж, за силаж, за захарен сироп, за метли и други).

В момента няколко групи учени работят върху това с помощта на генното инженерство да получат нов вид сорго, което ще може да замени всички други хранителни продукти.

Тяхната цел е да създадат уникален хранителен продукт, който ще съдържа всичко необходимо за нормалното развитие на човека.

Изборът на соргото се обяснява с невероятната му биологична устойчивост и способността му да оцелява в най-тежки климатични условия. Друга негова особеност е, че за отглеждането му е нужна много малко вода в сравнение с другите култури, включително житните.

Засега обаче соргото съдържа малко полезни вещества и се усвоява лошо.

Човечеството наистина се нуждае от разработването на подобен продукт, разсъждава британското издание. Сега три четвърти от запасите питейна вода в света се използват за поливане на растенията, от които се добива храна.

С глобалното затопляне сушата ще се засилва и стотици милиони ще бъдат застрашени от гладна смърт, а милиарди – от недостиг на питейна вода.

Затова фондацията на Бил Гейтс е инвестирала вече 20 милиона долара в работата по създаването на новото поколение житни култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Бил Гейтс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Воевода преди 13 години
Поредният Македонец. който ще спаси света. БРаво ЮНАЧе. Давай все така
16
3
 
14
 
! Отговори
Коста преди 13 години
Гейтс да беше се заел с пустините, щеше да е от по- голяма полза. Вместо да ядем метли и МОП-ове, можем да ядем киви, банани, ръж, тикви, ТИКВИ, тикви, ТИКВИ, тикви, и т.н.
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е един от най-великите за последните 200 години. Да го измислят да го продават, а ние простичките хакнато сорго ще ядем или demo :)))
14
8
 
2
 
! Отговори
youtube.c преди 13 години
Бил геитс,не открадна ли на времето- линдулс от създателя на АиЛъЛЕ" ?!?... А сега е решил да се занимае с храна .. незнам .. :Д
13
2
 
23
 
! Отговори
Бил преди 13 години
Иха нещо ново от Микрософт,кога ще го пуснат у замундата :)))
12
1
 
10
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
и аз предпочитам твоята "диета". Но мисълта ми беше, че Бил Гейтс знае с какво се захваща - нещо много печелившо.А от бабите си знам, че на времето се е садяла някаква "захарна" метла. От нея правели петмез - нещо подобно на гъст захарен сироп. Пресовали я и варели изцедения сок. Та с петмеза правели едни сладки - казвали им "мастакулки". Но тези разкази са от гладните години след 9 септември... След като има "растителна" сметана - и с "метли" ще ни хранят ;)
11
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе шматки това не е за вас бе. Я идете да обясните на някое гладно село в Африка, че е по добре да *** от глад отколкото да имат ГМО обяд.
10
1
 
22
 
! Отговори
hex преди 13 години
Билито стана монополист при компютрите, сега ще стане и при храните. Скоро да не се насочи и към въздуха :)
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГМО да ядат американците ! Аз ще си карам на квото даде господ от нормални растения.
8
2
 
18
 
! Отговори
гъдю преди 13 години
Мноо убичам да маам пръжки с лук. Джумерки. И червено вино...
7
3
 
5
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Соргото расте около 100/130 см.,а метлата може да стигне над 2 м. Това не е едно и също разстение.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе вие ми върнете едно времешната храна. Вкусна и полезна. Не ви ща супер метлата.
5
3
 
40
 
! Отговори
Коста преди 13 години
БА! Да си яде метлите! Ние в България познаваме пържолите!Вървят баща и син по пазара и синът вижда човек, който нагъва кебапчета. Текнала му слюнката на момчето и викнало на баща си:-Тате, тате, виж - един чичко яде кебапчета!-Ми като го мързи да сади чесън, така ще е - небрежно отвърнал бащата...
4
4
 
36
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Ще ядем ... "Блу меджик моп"!
3
5
 
15
 
! Отговори
скруч преди 13 години
Абе то това хубаво , ама кофти е после с авторските права и лицензи !!!
2
6
 
7
 
! Отговори
Nckl преди 13 години
Ако не той , някой много скоро .. Време е вече за хапчетата за ядене от филмите за бъдещето .. Че ресурсите не са безкрайни :)
1
9
 
25
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Този с каквото и да се захване - довежда го до успешен край!