Масовите изнасилвания в Конго и вината на ООН

Представител на организацията се върна с шокиращи данни от африканската страна
8 сеп 2010 21:12,
53
Масовите изнасилвания в Конго и вината на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сините каски на ООН са се „провалили“ в случая с последните масови изнасилвания в Конго, призна високопоставен служител на Световната организация.

Атул Каре заяви пред Съвета за сигурност, че ситуацията със систематичните изнасилвания от въоръжени бунтовници е далеч по-сериозна, отколкото се смяташе досега.

По негови данни над 500 жени и деца са били изнасилени през последните седмици – това е над два пъти над съобщаваните досега числа.

Каре поиска разследване на бунтовниците от Руанда и Конго, обвинени за нападенията.

„От друга страна, са необходими съгласувани действия от правителството и международната общност, за да се засили натискът срещу извършителите на изнасилванията и те да бъдат изправени пред съд“, заяви Атул Каре пред ВВС.

Каре, който е сътрудник на генералния секретар на ООН за мироопазващите мисии, беше изпратен в Конго от Бан Ки Мун да разследва нападенията от юли и август.

Той докладва пред Съвета за сигурност, че освен 242-те изнасилвания в Лувунги, за които беше съобщено по-рано, има още 260 случая в Увира и други съседни региони. Лувунги се намира съвсем близо до базата на мироопазващите сили на ООН в Конго.

На място Каре научил за 74 нападения в село, наречено Мики. Сред жертвите има 21 деца – момичета на възраст между 7 и 15 години, и шестима мъже.

Всички жени в съседното село Килума са били изнасилвани систематично, съобщи Каре.

„Въпреки че отговорността за защитата на цивилното население е на първо място на държавата, на нейната армия и полиция, е ясно, че ние също се провалихме“, каза пратеникът на ООН.

„Нашите действия не бяха адекватни и резултатът от това е изключително брутално насилие над населението. Трябва да работим по-добре“.

„Жертвите в Лувунги и на други места ми разказаха много примери, които ме карат да чувствам, че носим отговорност, че имаме дълг към жертвите, но имаме дълг и за това да направим Конго по-добро място“, коментира Каре.

Той и специалният пратеник на ООН за сексуалното насилие Маргот Валстрьом допускат, че ръководителят на бунтовниците Хуту от FDLR (Демократични сили за освобождение на Руанда) е сред отговорните за организирането на изнасилванията в Лувунги.

След посещението на високопоставения чиновник на ООН сините каски ще започнат да дават повече нощни патрули и ще правят по-чести проверки в селата.

Правителството на Конго е доволно, че ООН поема част от отговорността за провала в опазването на цивилното население, но е разочаровано, че няма по-сериозен ангажимент от страна на Световната организация за справяне с бунтовническите групи.

Говорител на правителството Ламерт Манде поиска ООН да подкрепи по-директно националната армия в борбата срещу милициите.

За последните масови изнасилвания – през юли и август, първи съобщи Международният медицински корпус.

Генералният секретар на ООН изпрати свои представители в страната, които да разберат защо мироопазващият контингент на организацията не е разбрал за нападенията.

Конго има шокираща репутация, свързана със сексуално насилие – изнасилването е често използвано оръжие.

По данни на ООН през 2009 година са регистрирани 8300 изнасилвания, но се смята, че за по-голямата част от нападенията изобщо не е съобщено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
10
 
! Отговори
The Gnoll преди 13 години
Има ли значение дали са мюсюлмани, будисти или християни? Каквито и да са...не е нормално в 21 век да се случват такива неща
50
0
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Po-skoro sa nqkakvi praistori4eski vidove.Tova ne sa hora,a jivotni.Da iznasilvat masovo jeni i deca!...Nqma li koi da iztrebi podobna papla4?
49
0
 
9
 
! Отговори
Патрис Лубумба преди 13 години
Наставниците от ЦРУ и КГБ от няколко десетилетия си правят експерименти в нашия регион. То не бяха граждански войни в Катанга, то не бяха заирски истории, диктаторска хунта с Чомбе, кръвопролития между хуту и тутси. Цялата работа е, че имаме залежи на диаманти.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в конго НОРМАЛНИ хора ли са или мисулмани
47
0
 
27
 
! Отговори
/ преди 13 години
Потресаващо-както ужасяващите факти за положението на беззащитното население в Конго, така и 90% от коментарите с противното демонстриране на равнодушие, безразличие, цинизъм и безвкусни шеги. в това число и жени са се изказали по подобен начин. Радвайте се че този ужас се случва далече от нас , а иначе си помислете с ръка на сърцето такива ли щяха да са коментарите ако ставаше въпрос за вашите жени и дъщери. Що се отнася до разните мисии на ООН и др.организации вижда се че са безполезни.
46
2
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
оон наистина има вина - че се бори против робството.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За съжаление това са последиците от подкрепата на ЦРУ или КГБ към бунтовници, снабдявенето им с оръжие, свалянето с преврат на официално избран президент и правителство, а в други случаи - подкрепа към тероризиращото населението правителство и президент. Освен това в Африка се преплитат и старите колониални интереси на европейските страни като Великобритания, Белгия, Франция. Става една голяма каша, от която страдат невинните. Няма такива извращения като в Африка.
44
0
 
0
 
! Отговори
аб преди 13 години
МНОГО МИ ХАРЕСА КОМЕНТАРА НА 29 НОМЕР, Прав е!!!!
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз съм сигурен,че всеки от бунтуващите се пичове от Конго и Руанда,ще мине през вашия естествен подбор в бе ге-то с лекота,и ще получи много любов и съответно пари за цененните си качества
42
3
 
0
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
Сигурно искаш да кажеш меТ, ама карай, едва ли на някого му прави впечатление подобно нещо...
41
2
 
6
 
! Отговори
Мариета преди 13 години
При толкова заразени с ХИВ по тези географски ширини как не ги е страх тия ***?!?
40
0
 
12
 
! Отговори
lok преди 13 години
истински ужас... потресаващо!!
39
7
 
1
 
! Отговори
чорбар преди 13 години
Ми колко му е "братята" американци да ни пратят стотина хиляди да ги интегрираме!Имаме опит с ***,нали!?:)
38
0
 
25
 
! Отговори
гали преди 13 години
ei tapanari stava vupros za xora i nai ve4e za deca.vie vsi4ki deto mnogo ste otvoreni deca imate li ta da se razmislite malko i kato roditeli.kakvito i da sa te sa predi vsi4ko Xora.kade vie 4ove6tinata be ...
37
1
 
25
 
! Отговори
nn преди 13 години
до 26Щом в Конго живеят по-добре - ходи там да вегетираш,бе ***! Явно си от онези ***, дето им харесва да ги "обиждат" отзад, та затова въздишаш по *** от джунглата с големите ланги.
36
0
 
63
 
! Отговори
гост преди 13 години
Стига сме говорили глупости! Става въпрос и за деца! Бита им е за доста труден, за да се травмират и с изнасилване! Животът на нашите *** няма нищо общо с живота в тази джунгла. Тук ние сме жертвите.
35
1
 
21
 
! Отговори
Др.Кимбъл преди 13 години
Сините каски да не си забравят железните *** като излизат на патрул......,ама като си помисля не е лошо да слагат и железни маски !!!!!
34
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, оставете *** да си се оправят сами - к'во им пречите?
33
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Haide ludite se sybraha da komentarita :)
32
3
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
аЙДЕ АЙДЕ СЕ ЕДНО НЕ ЗНАЕМ ДЕ Е СЪЗДАДЕН ПАРАЗИТА ООН И КОЙ ГО КОМАНДОРИ НАЛИ ТВА Е ЦЕЛТА СЕ НАМАЛЯ НАСЕЛЕНИЕТО ГУРУТО ИМ РОКФЕЛЕР И ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ СЕ ТВА ПОВТАРЯТ