Масовите изнасилвания в Конго и вината на ООН

Представител на организацията се върна с шокиращи данни от африканската страна
8 сеп 2010 21:12,
53
Масовите изнасилвания в Конго и вината на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сините каски на ООН са се „провалили“ в случая с последните масови изнасилвания в Конго, призна високопоставен служител на Световната организация.

Атул Каре заяви пред Съвета за сигурност, че ситуацията със систематичните изнасилвания от въоръжени бунтовници е далеч по-сериозна, отколкото се смяташе досега.

По негови данни над 500 жени и деца са били изнасилени през последните седмици – това е над два пъти над съобщаваните досега числа.

Каре поиска разследване на бунтовниците от Руанда и Конго, обвинени за нападенията.

„От друга страна, са необходими съгласувани действия от правителството и международната общност, за да се засили натискът срещу извършителите на изнасилванията и те да бъдат изправени пред съд“, заяви Атул Каре пред ВВС.

Каре, който е сътрудник на генералния секретар на ООН за мироопазващите мисии, беше изпратен в Конго от Бан Ки Мун да разследва нападенията от юли и август.

Той докладва пред Съвета за сигурност, че освен 242-те изнасилвания в Лувунги, за които беше съобщено по-рано, има още 260 случая в Увира и други съседни региони. Лувунги се намира съвсем близо до базата на мироопазващите сили на ООН в Конго.

На място Каре научил за 74 нападения в село, наречено Мики. Сред жертвите има 21 деца – момичета на възраст между 7 и 15 години, и шестима мъже.

Всички жени в съседното село Килума са били изнасилвани систематично, съобщи Каре.

„Въпреки че отговорността за защитата на цивилното население е на първо място на държавата, на нейната армия и полиция, е ясно, че ние също се провалихме“, каза пратеникът на ООН.

„Нашите действия не бяха адекватни и резултатът от това е изключително брутално насилие над населението. Трябва да работим по-добре“.

„Жертвите в Лувунги и на други места ми разказаха много примери, които ме карат да чувствам, че носим отговорност, че имаме дълг към жертвите, но имаме дълг и за това да направим Конго по-добро място“, коментира Каре.

Той и специалният пратеник на ООН за сексуалното насилие Маргот Валстрьом допускат, че ръководителят на бунтовниците Хуту от FDLR (Демократични сили за освобождение на Руанда) е сред отговорните за организирането на изнасилванията в Лувунги.

След посещението на високопоставения чиновник на ООН сините каски ще започнат да дават повече нощни патрули и ще правят по-чести проверки в селата.

Правителството на Конго е доволно, че ООН поема част от отговорността за провала в опазването на цивилното население, но е разочаровано, че няма по-сериозен ангажимент от страна на Световната организация за справяне с бунтовническите групи.

Говорител на правителството Ламерт Манде поиска ООН да подкрепи по-директно националната армия в борбата срещу милициите.

За последните масови изнасилвания – през юли и август, първи съобщи Международният медицински корпус.

Генералният секретар на ООН изпрати свои представители в страната, които да разберат защо мироопазващият контингент на организацията не е разбрал за нападенията.

Конго има шокираща репутация, свързана със сексуално насилие – изнасилването е често използвано оръжие.

По данни на ООН през 2009 година са регистрирани 8300 изнасилвания, но се смята, че за по-голямата част от нападенията изобщо не е съобщено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
23
 
! Отговори
omg преди 13 години
Правителството на Конго е доволно, но щеше да бъде още повече, ако бунтовниците бяха опънали междувременно и специалния пратеник...
30
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
az ne moga da razbera......koy gi *** negrite
29
46
 
33
 
! Отговори
Хайванин преди 13 години
стига сте ни занимавали с тия маймуни, нека това е урок за всички любителки на смесени бракове и други подобни маймунопроизводители!
28
10
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що хамериканцките двуличници не се втурнат да ги спасяват, М?Сигурно щото няма нафта.Горките хора...
27
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бунтовниците са приели присъце призива на хипитата:"Правете любов а не война"Ако няма пострадали това ще са най-хуманните военни действия според категоризациите на НАТО
26
15
 
22
 
! Отговори
м преди 13 години
Е..като гледам тези в Конго са като нашите ***.По акъл имам предвид.Явно знаят само как да си пъхат оная работа и го използват,че уж е като наказание.С едно изречение бих определила това: Диви и нецивилизовани хора.Страната може да има природни ресурси,но след като не знаят как да използват това и какви привилегии би им донесло,какво да говорим повече.
25
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори в Конго живеят по-добре от ***.. опс Кенефостан.
24
14
 
21
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Без Конго нямаше да има Нокиа, Сони Ериксон и другита мобилните телефони - от Конго идва всичкия колтан.
23
4
 
33
 
! Отговори
do 23 преди 13 години
Страната има богати запаси от мед, злато, сребро, диаманти, нефт, кобалт, манган, цинк, кадмий. (википедия)
22
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уау, и какво има в Богато Конго г-н скъпи ми другарю Че? Диаманти,петрол, природен газ?
21
5
 
18
 
! Отговори
Адолф преди 13 години
Естествено,че са се "провалили"...Та нали и те самите участват в подобни "акции",както и местната им армия и полиция,какво приказват глупости!!!Точно там изнасилването е част бита на мъжете,по този начин показват върховенството си над жените!В тия джунгли там наистина е на власт законът на джунглата!
20
11
 
9
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Иначе тия унтери в Конго да са живи и здрави ... само не ни ги водете тук!
19
10
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
"Що се отнася до Конго, аз като жена ще бъда много активна по този въпрос", отговори Желева на въпрос какво да направи Еврокомисията за защита на жените там от сексуално насилие.
18
7
 
18
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Румяна Желева е компетентна по проблемите на жените в Конго, пратете я нея там, тя ще ги оправи.
17
6
 
18
 
! Отговори
Другаря Че преди 13 години
Ти си мноо прос бе патриоте! В Конго нямало какво да грабят! Конго е една от най богатите страни в света - може да се сравнява с Русия по природни богатства.
16
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И във вашето село май са идвали, виж баба ти още се хили доволно!
15
19
 
11
 
! Отговори
Беск преди 13 години
Ей патриота от #8 защо не отидат любимите ти руски ***, Те имат опит в изнасилванията в Германия,
14
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Spoko i tuk darjavata se razpada i dashterite i jenite vi shte gi iznasilvat, a vie samo shte gledate !
13
37
 
21
 
! Отговори
киро преди 13 години
абе не ги мъчете тези маймуни пуснете им една бомба,и ще се успокоят
12
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това всъщност не е брутално насилие,а едни по-качествени хора и техните жени, и няма нищо незаконно,защото любовта е по-силна от всичко.И в конго пичовете много добре знаят как да успеят - повечко секс и всичко ще е наред