Догодина броят българите в Македония

Всеки щял да може да се самоопредели както желае
13 сеп 2010 13:07, Елка Василева
117
Догодина броят българите в Македония
Снимка: БГНЕС

При предстоящото през април 2011 г. преброяване на населението в Македония ще стане известно колко граждани се чувстват българи. От техния брой ще зависи дали те ще бъдат признати за отделна етническа група в страната, пише македонският вестник „Вечер“.

През последните години нарасна броят на македонските граждани, които по различни причини взеха българско гражданство.

„Чрез отворените въпроси всеки ще може да се самоопредели както желае. Ако искат да се самоопределят като българи, те ще могат да направят това. От общия брой ще зависи дали те ще бъдат отделени като самостоятелна етническа група“, каза Благица Новковска, директор на държавния институт за статистика.

Още по темата

Държавната комисия по преброяването в сътрудничество с държавния институт за статистика ще проведе от 1 до 15 април догодина преброяване на населението, което ще се наблюдава от Евростат.

Резултатите ще бъдат обявени през юни 2011 г. Съставът на комисията за преброяването ще е мултиетнически. С преброяването ще се установи колко наброяват всички етнически общности в Македония, пише изданието. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
9
 
32
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Само прочети откъде произлиза днешна Русия.Ще ти подскажа малко-прочети за Иван Грозни.После ми говори глупости за Чувашия.
61
9
 
36
 
! Отговори
35 преди 13 години
добре де, номер 58-не спорим с теб. виж Гърците-северните гърци са светли, южните и по островите-са ***-но и светлите, и тъмните гърци имат самосъзнание на Гърци. ДНК-няма значение за доказване на нацията. Важно е самосъзнанието,езикът, общата история , а не ДНК маркери и тн.
60
9
 
33
 
! Отговори
българин преди 13 години
Нови проучвания показват, че от Южна Русия и Украйна, през България(вкл.Македония),Сърбия,Черна гора,Босна,Херцеговина,Хърватска,до Словения и Албания, населението са потомци на тракийски племена, които са мигрирали на изток до Китай, Афганистан и Иран, на юг-до Египет, на запад-до Италия,Франция и Ирландия, на север-до Дания;част от тях се връщат на Балканите като прабългари, създали заедно с останалите тук свои братя българската държава, дала език, писменост и култура на "вси славяни".
59
11
 
35
 
! Отговори
До 57 преди 13 години
Ей, Ханче! Много ти била голяма устата, бе! Ами ако те светна, че българите /траките/ са мигрирали първо към Азия в дълбоката древност и после са се завърнали в Прародината, какво ще кажеш, чуло-недочуло ханче? Това е записано в старите легенди, умно, но неграмотно ханче!
58
9
 
35
 
! Отговори
35 преди 13 години
няма значение от къде идват прабългарите-те са под 5 процента при образуването на нацията ни. Славяни, прабългари и малък брой траки се смесват-през периода 7-9 век. От 9 век имаме българска нация, в съвременния смисъл на думата. реално погледнато от прабългарите не е останало почти нищо в нашето ДНК, освен името на нацията-прабългари днес живеят в Чувашия-република в русия-и въобще не си приличаме с тях!
57
9
 
38
 
! Отговори
Чик Чи Рик преди 13 години
Събуват си гащите, на който не му е рязана карабината е Българин, останлото македонци.
56
8
 
32
 
! Отговори
:) преди 13 години
Пич няма народностни(етнически) гени в науката :))) Има генетични маркери в различно съотношение във всеки човек. :))) Смяташ ли че може някой да отдели аварски ген, хазарски ген, славянски ген...??? Колко генотипа мислиш има ??? 1000... повече ? По света им стотици народи, а хиляди са изчезнали... Не говори смешки..:))
55
10
 
38
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Какви траки те подгониха?Прабългарите идват от Персия,днешен Иран,Ирак,Афганистан и т.н.
54
11
 
34
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Абе хора нищо не раз/ирате. Всички бели хора произхождат от македоноиди и са македонци. Имената на държавите е просто териториално делене на македонската империя. В БГ живеят македонци от македонска провинция България в Сърбия пак са макета, в Гърция и Албания също. Просто говорят различни македонски диалекти. :))))))))) Македония на 3 вселени. :)))))))
53
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 51-искаш да кажеш, че славяните са траки ли? Тоест-хървати, сърби, чехи, словаци са траки? Е това не го вярвам
52
9
 
35
 
! Отговори
Мародер преди 13 години
да бе на вас в Белград и потекло от ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ще ви изкарат само и само да ви убедят че не сте българи
51
9
 
33
 
! Отговори
35 преди 13 години
от изследването на ИГЕНЕА излиза, че ние сме траки. Е тогава защо говорим славянски език, а не тракийски. ВИЖ-нация не се доказва с ДНК тестове- ДНК на южните и северните французи се различава, но все пак те са си французи-имат обща история, език, самосъзнание
50
10
 
37
 
! Отговори
Велешанин преди 13 години
Ами то и досега можеше, само дето след това оставаш без работа и си като черна овца... Е, пак има прогрес. Преди години братовчед ми лежа цели шест години в затвора за българско име. Признавам, че моята Р.Македония никога няма да се отърси от сърбизма (т.е. македонизма) и затова не бива да бъде допускана до ЕС. Крайно време е българските правителства да разберат това. Болестта не бива да се прехвърля от болната глава на здравата.
49
8
 
33
 
! Отговори
До 45 преди 13 години
Нали това ти обяснявам, славяните са траки, друже! Това се установява с всеки изминал ден! Дори поляците имат легенда, че дедите им в най-далбока древност са дошли от земите на Охрид! Траките са се разселвали в северна Европа, в Азия и са в основата на славянския етнос! Българите и траките са един народ! За това глупавите учени са са зачудили как господстващия народ /Българите/ изгубил езика си в "славянското" море! Не го е изгубил, защото е говорил на същия език! Доста е объркана историята ни!
48
8
 
34
 
! Отговори
Мародер преди 13 години
то накрая да не се окаже че няма македонци в македония
47
9
 
35
 
! Отговори
4457 преди 13 години
И ас така мислев дека славаните се доминантен елемент , ама според неколку реномирани истражуваа по генетика не искочи баш така како што не учеле во школо . Ни вас ни нас. Мо прв братучед правеше игенеа тест и му одредиа доминантно дека тевтонско потекло. На ниво на народ ка нас надоа 15% тевтонско потекло.
46
10
 
32
 
! Отговори
античен тракиец преди 13 години
леле ужас-тук разни умници искат да ни антиквизират, и да пишат, че сме антични траки, а не славяни. Е тогава и нашите братя от вардарско-що да им пречим да се пишат антични. направо не мога да повярвам с тези антиквизации-нито ние сме траки, нито македонците са антични македонци. И ние и нашите братя от вардарско сме българи -славяни.
45
9
 
37
 
! Отговори
българин преди 13 години
Куберовите българи, слезли от Панония, право в Костурско и Битолско, не ги ли броиш? С вас, македонеещите се цървени сърбомани, говорим един и същи език, който изкривихте със сърбоманската си "азбука". На преброяването от 1912 г., мнозинството от населението в областта Македония, част от която е днешната ви република, е било българско, знаеш ли? Всички тъй наречени славяни, от Южна Русия и Украйна - през България (вкл. Македония), та и цяла бивша Югославия са потомци на тракийски племена.
44
8
 
35
 
! Отговори
бг преди 13 години
do: 4457 Приятел свали си филма ХАН АСПАРУХ от замунда арена или др и много неща ще ти се изяснат
43
10
 
33
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
алооо номер 43-ако античните македонци са траки, а траките са българи, по твойта логика и Александър велики е бил българин. ние сме славяни, а това, че и извесетен брой траки се вливат в българската нация-никой не спори. но все пак-българският език е славянски, а не тракийски, или прабългарски. Славяяни сме, а не антични траки