В Санджак скандират: Това не е Сърбия, това е Турция!

Така празнуват победата на Турция над Сърбия на баскетбол
13 сеп 2010 12:21, Елка Василева
24
В Санджак скандират: Това не е Сърбия, това е Турция!
Снимка: БГНЕС

В Сърбия открито, и то по улиците на нейните градове, се скандира за отцепване. В сърцето на Сърбия – в Рашка област, известна още като Санджак, празнуваха загубата на Сърбия от Турция на полуфинала на Световното първенство по баскетбол и скандираха: „Това не е Сърбия“ (по аналогия с известния лозунг „Косово е Сърбия“).

Почти по същото време голяма група албанци от южната част на град Косовска Митровица премина моста на река Ибър, започна да хвърля камъни срещу сръбски младежи в северната част на града, като едно момче беше ранено с огнестрелно оръжие. И за тях поводът бил същият – победата на Турция, пише сръбският вестник „Правда“.

Веднага след последния съдийски сигнал на мача в Истанбул малко по-малко от хиляда бошняци, главно млади хора, се събраха на централния площад в Нови Пазар, за да отпразнуват победата на Турция над Сърбия.

Още по темата

Те носеха турски знамена, скандираха „Турция, Турция“, а за Санджак скандираха: „Това не е Сърбия, това е Турция“.

Това беше ясно послание поне на онази част от младите хора, които подкрепят мюфтията Муамер Зукорлич – в последно време той изнудва Белград, отправя заплахи и открити искания за автономия, пише изданието.
Самир Тандир, говорител на мюфтията Муамер Зукорлич, не смята, че хората в Нови Пазар са виновни заради тези послания, а че това е последица от „продължаващата десетилетия дискриминация на бошняците“.

„Това, че гражданите в Нови Пазар са за Турция, е последица, а трябва да се занимаваме с причините, като на първо място сред тях са пълната обезправеност, липсата и на колективни, и на индивидуални права. Затова нещата трябва да се решават спешно, проблемът с бошняците не бива да се пренебрегва“, каза Тандир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: СърбияМуамер Зукорлич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
20
 
! Отговори
ТЕСА преди 13 години
Всичко това е следстие на пагубното отношение на сърбите към малцинствата в бившата тяхна империя ЮгославияТогава бяха перверзно нахални да исмукват парите и благата от Хърватска Словения и т.нНищо в този живот не се забравя и се завръща с още по голяма сила и мъст.Ако не променят манталитета си иде ред на Войводина а защо не и на Санджак където безработицата е над 80% и населението е убийственно бедноС това си арогантно поведение сърбите са обречени да се превърнат в град държава само с Белград
4
18
 
14
 
! Отговори
00 - 00 преди 13 години
ТЕ, СЪРБИТЕ ПАК ЩЕ ГИ МЕТНАТ.ВСИЧКИ ТУРЦИ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БОСФОРА ДА ХОДЯТ . ИСЛЯМА Е БИЦА НА СВЕТА
3
8
 
27
 
! Отговори
Loshiq преди 13 години
Съчуствам на сърбите.Жалко че Хамериканците се намесеха във вътрешната им политика преди явно неоснователно.
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужас. Не разбирам, защо ЕС и САЩ искат силна турска империя, какво ще спечелят от това?
1
6
 
22
 
! Отговори
аб преди 13 години
Жалко за Сърбия, ама като са воювали преди 80-90 год. с не който трябва, ето го сега резултата.