Краят на света се отлага с... 60 дни

Учен откри неправилно тълкуване на календара на маите
Обновена: 21 окт 2010 07:30 | 21 окт 2010 07:05,
77
Краят на света се отлага с... 60 дни
Снимка: myspace.com

Календарът на маите не завършва на 21 декември 2012 г., а поне 60 дни по-късно. Такива изводи е изложил ученият Жерардо Алдана от Калифорнийския университет в книгата си „Календари и години II: Астрономията и времето в Древността и Средновековието“, пише порталът Discovery News.

Маите, живели на територията на Централна Америка до второто хилядолетие пр.н.е., разработили собствена календарна система, основана на астрономически събития (маите били изкусни астрономи). Един от създадените от тях календари, обхващащ по-дълъг период от време (дълго броене), бил последният – в него се съдържат само 5126 години. Дългото броене започва през 3114 г. пр.н.е. по Григорианския календар.

Още по темата

Календарът на маите не може изцяло да бъде съотнесен към Григорианския календар и учените са разработили няколко корелационни алгоритъма. В най-популярния от тях се използва т.нар. константа GMT (GMT constant) – корелационен фактор, наречен така по инициалите на работещите върху него учени.

За изчисление на константата GMT учените се ориентирали върху случили се в древността астрономически събития, документирани както от маите, така и от жителите на Стария свят.

В своята книга Алдана прилага доказателства, че едно от тези събития е интерпретирано невярно. Според учения това, което създателите на константата GMT описват като изгрев на Венера, в действителност е могло да бъде падане на метеорит. Ако предположението на автора се окаже вярно, то разминаването между календара на маите и Григорианския календар е поне 60 дни.

Независимо дали ще бъдат потвърдени изводите на Алдана, или не, самите маи не са споменавали, че краят на календара им съответства на края на света. Освен това някои учени смятат, че дългото броене е било циклично – след завършването на един цикъл започва следващият, пише Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: календар на маите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
15
 
! Отговори
12 преди 13 години
по-скоро трябва да 21.12.2112 - така ми се струва по-"достоверно" ;))))
57
1
 
5
 
! Отговори
еколог преди 13 години
Дали е вярно или не ,то се вижда напоследък какво става с климата и всичко на тази осквернена вече Земя.Започва изчерпването на всички нейни ресурси благодарение на най-голямото,, животно,, наречено-човек.Всичко си е напълно закономерно,що ли се учудваме изобщо.Като станат много маймуните ,естествено че клона ще се счупи .
56
1
 
3
 
! Отговори
jiko преди 13 години
ha-haaa...tashak
55
2
 
41
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Дянков върза бюджета, тва са още 2 месеца осигуровки и данъци...
54
1
 
36
 
! Отговори
Мандраджия преди 13 години
60 дни са си 60 дни, к'во не ви харесва ?Шамар да е, на муфта да е - живейте си, както до сега, и може всички да осъзнаем, че небитието може да е по животворно от ежедневното ни битие, то на т'ва нашето живот ли му казвате?
53
0
 
5
 
! Отговори
..... преди 13 години
...ne stanali vreme za po rakiy!?
52
4
 
7
 
! Отговори
6669 преди 13 години
I bez tova vece tejim na Maikata zemy...,mai e vreme malko da se ocistim...!!!
51
2
 
45
 
! Отговори
Политика преди 13 години
Гласувайте за Симеон Крадливи и ще го отложи с 800 дни ! А ако пък изберете Супер Бойко, той ще го отложи завинаги... както отлага всичко, с което се е захванал. Само не гласувайте за СерГейзера! Той и бандата му ще откраднат и календара, и времето, а после ще избягат в Русия :)
50
2
 
68
 
! Отговори
глупости преди 13 години
За планетата Земя, края може би ще настъпи когато на Слънцето му свърши водорода и се превърне в червен гигант, поглъщайки Меркурий, Венера и Земята...Може би и не... За човечеството края може да дойде всеки ден... стига само някой индийски, пакистански, еврейски, френски, американски, английски или руски *** да натисне грешното копче... Та не ни трябват маи, инки или долнонанагорнищенци да ни го казват... 21.12 или някой друг ден все тая ... не можеш да го промениш. Я СИ ЖИВЕЙТЕ ЖИВОТА!
49
2
 
11
 
! Отговори
zerg3722734a643 преди 13 години
Мръсни терани, ще видите наште като дойдат какво ще стане. Направо ще се скъсам от ядене на мозъци... сссс......
48
4
 
23
 
! Отговори
Гаргамел преди 13 години
ЦЦ и ББ няма да допуснат това да се случи ! Вервайте ми
47
2
 
8
 
! Отговори
недоучил преди 13 години
Бате и моя е тогава!Дай да пиеме некъде заедно... и мене с един ден ме ***..ха
46
1
 
20
 
! Отговори
Smith преди 13 години
Everything that has a beginning has an end. It's inevitable, mr. Anderson.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Маите, живели на територията на Централна Америка до второто хилядолетие пр.н.е." - това не е вярно - поправете си статията! Най-големите си градове ги строят преди около десет века на п-ов Юкатан. Не е лошо да си проверявате фактите, преди да публикувате нещо
44
3
 
49
 
! Отговори
:) преди 13 години
Говорят си двама маи:- Абе, брато... дали па не трябваше да го довършим тоя календар?...
43
1
 
29
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Учени казаха , че Гълфстрийма спря - това е световна катастрофа, други учени казаха, че напротив скоростта му се е увеличила. И за всичко е така. Интереса клати феса !Маите няма как да ги подкупят ,така,че по-вече може да им се вярва. А това,че Земята загива от човешката лакомия и алчност е ОЧЕВАДНО.
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Календара на майните, шлифера на Леонардо... ай сиктир!
41
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ми било метеорит, най- ми било Искра Фидосова на 3-та ракия....
40
1
 
7
 
! Отговори
freax преди 13 години
О, каква изненада!
39
1
 
85
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 13 години
21.12.2012 - огромен метеорит се задава от небето...и се разбива в земята с гръм и трясък. След като облака прах отлита с вятъра се вижда, че метеорита всъщност е огромен камък с месеците и датите до 200012 г а отдолу пише : Следващият календар ще ви бъде доставен точно на датата на изтичане на настоящият. Благодарим ви, че използвате нашите календари. С уважение: Маите.