Нигерия обвини Дик Чейни в корупция

На прицел е работата му начело на компанията "Халибъртън"
Обновена: 3 дек 2010 11:17 | 3 дек 2010 11:15, Елка Василева
8
Нигерия обвини Дик Чейни в корупция
Дик Чейни. Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по разследване на икономическите престъпления на Нигерия Феми Бабафеми заяви, че в съда ще бъде внесен обвинителен акт за корупция срещу бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни, съобщи АФП.

Обвинението „има отношение“ към дейността на Чейни на поста генерален директор на компанията „Халибъртън“, заяви Бабафеми. Той обаче не даде подробности за обвиненията.
 
Известно е, че съдебното дело ще започне не по-късно от 7 декември в нигерийската столица Абуджа.

Обвинението е поискало от съда да обяви Чейни за издирване чрез Интерпол, каза прокурор Годуин Обла.

В Нигерия се води дело за даването на подкуп от 182 милиона долара от ръководството на местния клон на „Халибъртън“ и нейни дъщерни компании на нигерийски чиновници за разрешение за строителство на завод за преработка на втечнен природен газ в южната част на страната.

Смята се, че подкупът е бил даден между 1995 г. и 2005 г. Комисията по разследване на икономическите престъпления смята, че Чейни, който беше начело на „Халибъртън“ от 1995 г. до избирането му за вицепрезидент през 2000 г., „носи отговорност за случилото се в този период“, заяви Обла.

Адвокатите на Чейни вече отхвърлиха всички обвинения. „Каквито и да са намеците за негови длъжностни престъпления, огласени сега, години по-късно, са напълно неоснователни“, заяви Терънс О'Донъл. Той подчерта също така, че разследванията на дейността на „Халибъртън“, проведени от американските правосъдни органи, не са открили нищо незаконно в дейността на Чейни начело на фирмата.

По време на управлението на президента Джордж Буш-младши срещу „Халибъртън“ многократно бяха отправяни различни обвинения, припомня Lenta.ru. Критиците посочваха, че през 2003 г. компанията е получила изгодни договори за доставки за американските войници в Ирак и разработването на петролни находища в страната. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: нигерияДик Чейни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а нигерийците нормални хора ли са или мисулмани
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има хора от които дори нигерийците, известни с онези имейли в които разни шеихи, принцове, и банкери искат да си прехвърлят милионите с ваша помощ, се отвращават. Това мисля, че е показателно.
5
4
 
2
 
! Отговори
живко сталев преди 13 години
и все пак са USAа ние сме им квартал
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
VSI4KI V USA SA KORUMPIRANI.USA SA NAI POLIZEISKATA,NAI KORUMPIRANATANAI KRADLIVATANAI IZMAMNI4ESKATA NAI NEGRAMOTNATANAI AROGANTNATANACIA V SVETA.
3
3
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Чейни не е корумпиран !!! Това че е подстрекател за няколко войни не е корупция-това си е чист бизнес!!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tezi pa...ta tozi skokondril se e baz za otstrelvane...
1
1
 
13
 
! Отговори
Лисан преди 13 години
Опааа! Та това ли беше най-великата нация на света?