Спор за ядрени отпадъци – в Германия или в Русия да бъдат

Хората около завод "Маяк" са уморени от ролята на "опитни зайци"
Обновена: 7 дек 2010 11:10 | 7 дек 2010 11:09, Елка Василева
Спор за ядрени отпадъци – в Германия или в Русия  да бъдат
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда на Германия забрани транспортирането на радиоактивни отпадъци в Русия.

Ядрените отпадъци беше планирано да бъдат откарани в ядрения център „Маяк“ в Челябинска област в Русия, но срещу това активно се обявиха активисти на германски и руски екологични организации, предаде Дойче веле.

„Не виждам предпоставки за безвредна утилизация на горивните елементи“, каза министърът на околната среда Норберт Ретген в Бон.
 
По-специално на транспортирането и последващото съхраняване пречи фактът, че установката за преработка на отпадъци в „Маяк“ в момента не работи.

„Маяк“ е един от най-големите руски центрове за преработка и съхраняване на отработено ядрено гориво, част е от корпорацията „Росатом“.

Предприятието се намира край град Озерск, Челябинска област, пише РИА Новости.

По данни на Международната агенция за атомна енергия между 1949 г. и 1956 г. в местните реки са попаднали около 76 милиона куб. м течни атомни отпадъци.

А през 1957 г. в предприятието става голяма техногенна авария – разрушава се съд с високо радиоактивни отпадъци, които замърсяват десетки квадратни метра територия. Тогава с радиоактивни отпадъци е замърсена река Теча.

Още по темата

Германия планираше да изпрати от междинното хранилище Ахаус, провинция Северен Рейн – Вестфалия, в Русия общо 951 отработени елемента. Местните медии наричат тези отпадъци „наследство от студената война“, тъй като елементите са изпратени от СССР в ГДР и дълго време се съхраняват в центъра за атомни изследвания Дрезден-Росендорф, докато през 2005 г.  отпадъците не бяха транспортирани в Ахаус.

Този план предизвика остра критика от страна на опозицията и активисти еколози.

Обществени екологични организации се обърнаха към германския канцлер, президентите на Русия и САЩ, генералния директор на МААЕ с искане да не се допусне внасянето в Русия на отработеното ядрено гориво от Германия. Обръщението беше подписано от 137 екологични групи от Русия, Германия и САЩ.

„В резултат на преработването на отработеното ядрено гориво в околната среда ще бъдат изхвърлени хиляди кубични метра само течни радиоактивни отпадъци. В зоната на замърсяване от дейността на този завод се намират минимум няколко хиляди души, които живеят край река Теча, в чийто басейн се изхвърлят отпадъците“, казва Владимир Сливяк, съпредседател на организацията „Екозащита“.

В Русия представители на Грийнпийс заявиха, че територията около комплекса „Маяк“ вече и без това е толкова замърсена и хората са уморени да живеят в постоянно напрежение и „да играят ролята на опитни зайци“.

Според еколозите съвсем не е задължително радиоактивните отпадъци да бъдат транспортирани в Русия – Германия разполага с всички възможности за обезпечаване на безопасното съхраняване на опасните отпадъци. 

Въпросът за съдбата на ядрените отпадъци предстои да бъде обсъден от правителството на Германия, предаде Интерфакс.

„Заинтересовани сме горивните елементи да не останат завинаги в Ахаус“, заяви Карл-Теодор Хутнер от министерството на науката на провинция Саксония.

Според специалисти хранилището в Ахаус може да се използва за съхраняване на ядрени отпадъци максимум до 2036 години, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание