Хаитяните били заразени с холера от миротворци на ООН

Мисията на ООН в Хаити отрича
8 дек 2010 14:42, Елка Василева
2
Хаитяните били заразени с холера от миротворци на ООН
Снимка: БГНЕС

Миротворци от ООН наистина са най-вероятният виновник за заразяването на жителите на Хаити с холера, се съобщава в доклад на френския епидемиолог Рено Пияру, чието съдържание е стигнало до пресата.

Според изследването военни от Непал заразили с холера водата в река Артибонит.

Тоалетните в тяхната военна база се оттичат направо в реката.

Рено Пияру е направил изследването в Хаити по поръчка на хаитянското и френското правителство, предаде ВВС.
Източници, запознати с доклада му, твърдят, че той съдържа свидетелства за виновността на непалските миротворци за разпространението на холерата.

От епидемията от холера, започнала през октомври, в Хаити починаха вече 2120 души, общо заболелите са около 100 000 души, съобщи правителството.

Мнозина хаитяни обвиниха миротворците от ООН, предимно точно непалците, за разпространението на холерата и проведоха протестни акции, прераснали във въоръжени сблъсъци. Двама местни жители загинаха от огъня на войниците, принудени да се отбраняват от агресивната тълпа.

Още по темата

Установено е, че в Хаити се разпространява същият щам холера, който е характерен и за Южна Азия. Той обаче присъства и в латиноамериканските страни.

Мисията на ООН в Хаити заяви, че не разполага с достатъчно надеждни доказателства за причастността на своите миротворци към разпространението на холерата. Докладът на Пиару е „един от многото“, макар че се „възприема много сериозно“, увериха от правителството. Непалските военни категорично не са съгласни с изводите на Пиару, определяйки ги като неоснователни.

Миротворците присъстват в Хаити от 2004 г., когато бяха изпратени да помагат да установяването на мир след свалянето на президента Жан-Бертран Аристид, припомня NEWSru.

Те помагат и за възстановяването на страната след земетресението, при което през януари 2010 г. загинаха около 230 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: холера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
bogg преди 13 години
обоснови се!
1
10
 
3
 
! Отговори
Уорлик преди 13 години
Абсолютна инсинуация! Още малко ще кажат, че някога американците са раздавали заразени със шарка одеяла на индианците. ООН, НАТО, МВФ и СБ са най-големите радетели за благоденствие на народите.