ЕТА официално сложи край на въоръжената борба

Ще се бори за независимостта на баските по демократичен път
Обновена: 11 яну 2011 14:48 | 10 яну 2011 14:34,
18
ЕТА официално сложи край на въоръжената борба
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Радикалната баска групировка ЕТА обяви окончателно прекратяване на въоръжената борба срещу испанското правителство, съобщи El Mundo.

Декларацията на сепаратистите била публикувана на сайта на баското издание Gara на испански, баски и английски език. В нея групировката уверява, че отсега нататък ще отстоява правата си на политическата арена, а не чрез въоръжени сблъсъци с властите.

От ЕТА добавят още, че ще се борят за независимостта на страната на баските по демократичен път.

Баската групировка и друг път е обявявала прекратяване на въоръжената борба, но този път тонът е по-решителен, коментират испанските медии.

Освен това в него не се говори за временно, а за окончателно прекратяване на въоръжената съпротива.

Още по темата
5 сеп 2010 14:51
25
През септември 2010 г. организацията заяви, че прекратява терористичните актове и обяви временно примирие с правителството.

Радикалната групировка е създадена през 1959 г. С времето се разраства в широка бойна мрежа, чиято цел е независимостта на баската държава, като претенциите са към територията на Северна Испания и част от Южна Франция.

В борбата срещу режима ЕТА използваше всякакви средства, в това число атентати, отвличане на хора и показни убийства.

В своята над 50-годишна история жертви на ЕТА са станали повече от 800 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цяла Европа се обединява, границите се отварят само макетата наобратно! Жалка работа! Стойте си там и си вярвайте, че от вас по-велики няма! Смешници!
16
0
 
5
 
! Отговори
Македонски българин преди 13 години
Човек, много съм изморен вече от това да оборвам измислената ви история. За съжаление промитите фиромски мозъци не са единичен случай.Ще ти кажа две неща. Първо, не те ли е срам, че се намираш на българска територия, вероятно си студент или поне работиш тук и пак плюеш държавата ни. Като не ти харесва, ходи си във БЮРМ, там има 40% безработица, може и да си намериш работа. Скопският университет е на Световно, галактическо ниво.Другото - en.wikipedia.org/wiki/Bloody_Christmas_1945
15
0
 
4
 
! Отговори
стг преди 13 години
до Пиринска Македония, това че на Сърбия и Русия им е хрумнало да защитават идеята си за македонска народност си е лично техен проблем, който не касае България по никакъв начин, освен ако някоя руска *** обърка нещата , че не е като да ги няма
14
1
 
2
 
! Отговори
точно,5 преди 13 години
Голяма романтика има!Да трепеш хора...:(
13
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
никога
12
0
 
6
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 13 години
Македонецо, вземи прочети малко повечко история.
11
0
 
9
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Когато се промени Конституцията. Но засега тя не позволява създаване на подобни образувания с етническа насоченост. Още повече на несъществуващи етноси :D:D:D
10
2
 
4
 
! Отговори
???? преди 13 години
Духльо Анонимен, какво те мъчи Македония?
9
33
 
2
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 13 години
Кога ще бъдат признати МАКЕДОНЦИТЕ в България ? Кога ще бъде регистрирана от Българския Съд Македонската Партия и другите Македонски Организации ? Кога в България ще отвори врати Македонско училище, Македонски Университет, Македонска Църква, Македонско Радио и Телевизия, Македонска Библиотека за Македонски вестници, и Македонски книги ? Кога на Македонците в България ще бъдат дадени всички полагащи им се по рождение и по право човешки права и свободи ? Кога на Македонците и Македонките в България ще пише в паспортите националност - МАКЕДОНЕЦ / МАКЕДОНКА
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хмм..мой приятел македонец бил 1985 в баския на инженерна цпециализация, там му казали: ей, браво бе човек, ние от вас вмро се учим, България, Македония, точно така се отстоява право. Оня се ошашкал и им казал - абе не е така, ние сме отделна нация, нещо сте объркали. те му показали документи, даже имали апокрифни учебници как се действа при разделена страна. за 2 години там въпросният 'македонец' станал такъв див българин, изчел е всичкои като се видим постоянно говори как само танкове помагат
7
4
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Ха дано завинаги.Ама май тази дума те не я знаят.Нещо като Б.Б. у нас.
6
2
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
ЕТА официално сложи край на въоръжената борба - за пръв път за тази година.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те почти всяка година обявават край на въоражената съпротива и малко след това пак я почват. Има някаква романтика в тяхната борба. В тяхната и в тази на ИРА.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това за кой път?! По-скоро ЕТА вече осъзна, че вече няма подкрепата на повечето баски. Отдавна в Паис Баско нямат никакви политически проблеми с правителството, единствените проблеми, които срещат е утвърждаването на тяхната идентичност и желанието им да запазят културното си развитие.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А дано. Че направо е смешно в Европа през 21 век проблемите да се решават по такъв *** начин. А и на всичкото отгоре не се и решават реално, само се създава напрежение, но резултат никакъв.
2
14
 
3
 
! Отговори
запален преди 13 години
Само Реал Мадрид!
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
el mundo chacarron ---> you tube