Екипажът бил виновен за разбиването самолета на Качински?

Руските експерти: Съдбовна роля е изиграла и слабата подготовка на пилотите
Обновена: 12 яну 2011 16:18 | 12 яну 2011 16:17, Елка Василева
7
Екипажът бил виновен за разбиването самолета на Качински?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Главната причина за разбиването на самолета Ту-154 на президента на Полша Лех Качински край Смоленск на 10 април 2010 г. е бил човешкият фактор – грешки на екипажа и натиск, който е бил оказван върху него от високопоставените пътници.

Това е изводът на Междудържавната авиационна комисия /МАК/, чийто доклад с окончателните резултати от разследването на катастрофата беше представен от неговия председател Татяна Анодина.

Върху екипажа на самолета по време на полета е бил оказван много силен психологически натиск, на който пилотите не са могли да се противопоставят.

Възможно е върху действията на екипажа да е повлиял намиращият се в пилотската кабина главнокомандващ полските ВВС Анджей Бласик.

Експертизата е доказала, че в момента на падането на самолета Бласик е бил употребил алкохол, съобщи Интерфакс.

В организма му е открит етилов спирт в концентрация 0,6 промила.

Съдбовна роля е изиграла и слабата подготовка на пилотите на президентския самолет.

Всичко това е довело да приемането на неправилно решение за приземяване на самолета и до катастрофата.

Още по темата

Според МАК екипажът на Ту-154 се е страхувал от негативната реакция на Лех Качински, ако се отиде на резервно летище, смятат в МАК.

Поради психологическия натиск екипажът не е приел своевременно решение за използване на резервно летище и вместо това се е опитал да приземи самолета в условията на лоша видимост.

Както заяви Татяна Анодина, при командира на самолета на полския президент е имало „психологически конфликт на мотиви“, предаде ИТАР-ТАСС.

Тя обясни, че командирът от една страна е разбирал положението с лошите метеорологични условия при кацането, а от друга е била силната мотивация за кацане на определеното летище, тъй като в случай на използване на резервно летище той е можел да очаква негативната реакция на главния пътник в самолета.

Това, че екипажът на самолета на президента Качински не е приел решение за използване на резервно летище, е била непосредствената причина за разбиването на самолета, заяви председателят на МАК.

Според доклада на МАК на борда на самолета преди катастрофата не е имало взрив или пожар. Машината е била изправна преди излитането от Варшава. 

Анодина заяви също така, че по време на разследването на инцидента не е имало никакъв натиск върху МАК.

Окончателният доклад с резултатите от разследването на катастрофата на самолета на полския президент заедно със забележките на полската страна е предаден в руската държавна комисия за разследване причините за инцидента, пише NEWSru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
8
 
! Отговори
Bialy orzel преди 13 години
Ако някой мисли, че поляците в алкохолизма отстъпват на руснаците, значи дълбоко обижда поляците!
6
4
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не се радвам на събитието, но се радвам на заключението
5
6
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
Razbira se 4e sa pilotite i maimunite-shefove vutre.To se znaeshe.
4
19
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
За първи път мога да се съглася с руснаците, че причина за смъртта на президента Качински е човешкият фактор... - с единствената уговорка, че този човешки фактор не е се е намирал на борда на самолета...
3
16
 
8
 
! Отговори
Сивушко преди 13 години
Вече съм убеден. Полският президент лев Качински е убит.Доказателствата за противното се манипулират и бавят прекомерно дълго.Явно не могат да им попаднат удобни части от катастрофирал Ту 154 някъде по света за да заменят уличаващите ги.Ако не беше така както твърдя, до сега материалите щяха да бъдат предадени още на втория ден.
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само 0.6 промила в командира и нищо в пилотите, нищо чудно, че са се блъснали. Съветските машини като ТУ-154 са проектирани за безпроблемен полет и точна навигация само ако всеки член на екипажа е вдигнал поне 2%о.
1
19
 
13
 
! Отговори
убийството на презид преди 13 години
Друго не сме и чакали да кажат ....