Войници на НАТО погрешка убили братовчед на Карзай

Хеликоптер е щурмувал дома на Хаджи Яр Мохамад
10 мар 2011 19:21, Елка Василева
7
Войници на НАТО погрешка убили братовчед на Карзай
Снимка: Ройтерс

Братовчедът на президента на Афганистан Хаджи Яр Мохамад Карзай е бил убит от войници на НАТО през нощта срещу четвъртък в родното си село Карз, окръг Данд в южната афганистанска провинция Кандахар, предаде РИА Новости.

Смъртта на Хаджи Яр Мохамад Карзай е била потвърдена от Ахмад Вали Карзай, председател на провинциалния съвет на Кандахар, доведен брат на президента Хамид Карзай.

По негови данни „Яр Мохамад е загинал при изтласкване на талибаните от чужди войници в село Карз“.

От това село произхожда племенният клан на Карзаите, който е част от пущунското племе поползай.

По данни на иранската телевизия Press TV хеликоптер с войници от американските спецчасти е щурмувал дома на Хаджи Яр Мохамад, като той е загинал. Това съобщи губернаторът на провинцията Хамдула Назек. Губернаторът отказа да съобщи повече подробности за случилото се, като посочи, че те ще бъдат установени при разследването.

Над семейство Карзай отдавна са надвиснали облаци, пише NEWSru. По-големият брат на президента Махмуд Карзай, който е афганистански и американски гражданин, е заподозрян в укриване на данъци и изнудване, а доведеният брат на президента Ахмед Вали Карзай – в разпространение на наркотици.

В последно време президентът Хамид Карзай проявява все по-голяма нетърпимост към убийствата на мирни жители, извършвани от контингента на НАТО в Афганистан. Преди дни той не прие извиненията за убийството на девет афганистански деца (още едно дете беше ранено), които се опита да му поднесе командващият силите на НАТО и САЩ американският генерал Дейвид Петреус.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща да започне изтеглянето на силите от Афганистан през юли 2011 г. Очаква се процесът да приключи през 2014 г. В момента американският контингент наброява 100 000 войници.

По данни на ООН през 2010 г. броят на жертвите сред мирното население в Афганистан се е увеличил с 15 % и е 2777 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.