Нито един случай на мародерство в Япония

Секретарят на правителство работи 105 часа, без да спи
Обновена: 16 мар 2011 14:38 | 16 мар 2011 13:00, Елка Василева
190
Нито един случай на мародерство в Япония
Секретарят на японското правителство Юкио Едано. Снимка: БТА

Пред лицето на трагедията японците проявяват не само мъжество, но и алтруизъм. Магазините намаляват цените, компаниите собственици на търговски автомати раздават питейна вода безплатно, отбелязва британският журналист Ед Уест в „Дейли телеграф“.

Но най-забележително е, че няма никакви грабежи и мародерства, е удивен той.

А мародерството е характерно за други народи, включително и смятащи себе си за цивилизовани. Грабежи имаше и във Великобритания при наводненията през 2007 г., и в Чили след земетресението, и в САЩ под удара на урагана „Катрина“ през 2005 г.

Въпреки ужасяващата картина на разрушенията в района на бедствието мнозинството японци запазват хладнокръвие.
 
Руснаци, оказали се в разрушената префектура Мияги, са поразени от търпението и спокойствието на местните жители. „За тях е неприлично да се плаче пред хората“.

Мъжеството и взаимопомощта на японците отбелязват и руски студенти, които учат в Япония, пише NEWSru.

Онези, чиито домове не са пострадали от земетресението и вълните цунами, отварят вратите си за останалите без покрив, хранят ги.

В пострадалите райони непрекъснато се изпращат пратки с помощи. С всички сили се стараят да помогнат както обикновени хора, така и големи предприятия.
 
„Японците продължават да се държат с голямо достойнство. Външно можеш да си помислиш, че няма никаква паника. Но почти всеки признава, че се вълнува, изплашен е, притеснява се. Японците се държат много дисциплинирано, изпълняват всички молби на властите и спасителите. Благодарение на това успяват да избегнат сериозни проблеми, каквито биха възникнали при паника в която и да е друга страна по света. Мародерство, безредици, масово безумие – японците не са заплашени от това. Това е нация, от която сега целият свят взима пример“, съобщава кореспондентът на „Комсомолская правда“ от Токио.

Дори известните с издръжливостта и трудолюбието си японци са поразени обаче от удивителната устойчивост на секретаря на правителството Юкио Едано, който постоянно информира японската и световната общественост за работата по преодоляването на последиците от земетресението, вълните цунами и взривовете в АЕЦ.
Блогъри са изчислили, че Едано не е спал 105 часа, пише „Дейли телеграф“.

Едано наистина се появяваше на екраните на всеки час, а понякога и по няколко пъти на час, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Неравнодушни потребители на Twitter пишат за edano_nero: "Неро" на японски значи „отивай да спиш“, а за войниците пък, които вероятно няма кога да хапнат: jietai – tabero, което означава "Яжте".

Накрая, когато Едано изчезна от екраните на телевизорите, в профилите си въздъхнаха: след 105 часа той очевидно е легнал да поспи. Но в 5 часа във вторник Едано отново застана пред камерите, за да отговаря на въпросите на журналистите. Следващото му появяване беше в 16,30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Напиши коментар Коментари
83
0
 
29
 
! Отговори
абе преди 13 години
квото и да приказвате, те са работлива нация, за разлика от нас... да сте чули някой от правителството им да казва ама те еди кои си са ни виновни ?няма да им е лесно, но ще се оравят , с труд и колективна работа.. а ние се дъвчем
82
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на японците.Ако не бяха авариййте в АЕЦ,за два месеца там нямаше да личи,че е имало земетресение и цунами.
81
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Япония при проблем си правят сепуко, а в България си правим курупуко.
80
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле що не стане земетресение тука, веднага че си напазарувам неколко плазмички...
79
0
 
1
 
! Отговори
ДО БУРГАЗЛИЙКАТА преди 13 години
НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО ТИ!
78
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евала на японците, страхотна нация са. При нас без да има природни бедствия е пълно с мародери. Много е важно какви хора те управляват и до колко могат да са управници. Желая сила и кураж на японците.
77
7
 
46
 
! Отговори
баба Хакерка преди 13 години
Не се учудвайте защо в Япония няма мародерства, няма кражби и се държат достойно. Всичко е заради философията по която живеят. Там се възпитават от малки, че ако направиш нещо непристойно, трябва да си направиш харакири, а при нас (останалият свят) е точно обратното, за което за мен са виновни религиите включително и християнската с църквата и нейната доктрина, че с едно изповядване при свещеник грехът ти се опрощава от БогЕто и нещо, което може би малцина знаят: След покръстването цар Борис I изпратил мисия до папа Николай с искане за светски закони. Отговорът на папа Николай: Вие питате какво да се отсъди за оня, който обвини някого лъжливо и след това се окаже, че е лъжесвидетелствал. В духа на християнската доктрина папата съветва за милост при определяне на наказанието за това престъпление, а не за смъртно наказание, както вие наказвате до сега.Според законите на Крум лъжата и лъжесвидетелството се е наказвало със смърт, а кражбата с отсичане на ръката. Във връзка с Крумовото законодателство през XVI в. френският философ Мишел дьо Монтен пише в едно от своите есета: В държавата на Крум думите означаващи лъжа, завист, предателство, измама, недобросъвестност, скъперничество, клевета са непознат. Точно за това и заради строгите закони, много градове и племена сами са искали да се присъединят към държавата му. За съжаление, след въведените християнски закони от княз Борис I, народа постепенно се е покварил, така както е бил покварен народът в цяла Византия.
76
4
 
31
 
! Отговори
.... преди 13 години
В България ако се случи подобно нещо /пу-пу да не дава господ/ първи ще я напуснат политиците,народа ще остане на произвола...
75
5
 
27
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
DA POKANIM TUK V BULGARIA 1 MILION YAPONTSI Tova 6te bade goliam kasmet za darjavata ni. Mejdu drugoto , osobeno po selata ima hiliadi prazni ka6ti , nali ?Yapontsite sa nai 4estniat , nai rabotliviat narod na sveta.Niama da gubim ni6to , a 6te pe4elim MNOGO! Da pravim grupa vav FACEBOOK i TWITTER po temata. Sled kato doidat YAPONTSITE , BULGARIA 6te se opravi , sigurna sum.
74
4
 
9
 
! Отговори
horus преди 13 години
Анонимнико, щом не ми "верваш" - провери сам ! Знаеш ли, не се срамувам че съм българин но се срамувам от това че много българи като теб са ми сънародници !
73
7
 
9
 
! Отговори
До 76 преди 13 години
76, *** там ще ги научат на работа, а 3-те милиона японци ще почнат да слушат чалга и ще люпят семки цял ден. Това е положението.
72
6
 
8
 
! Отговори
европата преди 13 години
слава на японската нация а *** не може ли да им пратим 1 милион *** а те да ни пратят 3 милиона японци и да видим какво ще стане Подскажете ми ако знаете
71
14
 
35
 
! Отговори
Аре по-сериозно, а? преди 13 години
Стига сте дрънкали глупости :)Японците са толкова дисциплинирани, защото терора там е ултра могъщ. Бачка се нон-стоп, наказанията са жестоки и т.н.Ако поживеете там няколко години ще се молите да си дойдете в България, а като кацнете ще целувате земята. България си е перфектна, само народа е изключително *** !
70
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе да, закопчали го защото си бил пуснал телевизора по-силно ХАХАХАХАХАХА! Сигурно после в управлението са му прилагали мъчения като симулирано удаване... А и честно казано аз не познавам бай *** като тези, тези които ти описа тук. ОТИВАЙ СИ В ЯПОНИЯ ЧУЖДОПОКЛОННИКО! КВО СТОИШ ТУК ПРИ НИЗШИТЕ *** КАТО СИ ТОЛКОВА НАПРЕД С МАТЕРИАЛА?
69
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 13 години
а помислили ащо няма такава масова емиграция към Япония и няма толкова много чужденци там въпреки, че са страхотно богата нация! ПРосто, защото те самите като хора се различават много от останалите хора и раси по света. Хората, които не са японци много трудно биха се пристособили социално в една такава страна, въпреки че самите японци са страшно добри хора! Но са адски затворени
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами като си нямат ***,като нашите.....Я да им ги пратим, всичко ще ошушкат,ще останат само камъните.
67
1
 
8
 
! Отговори
Акъл море... преди 13 години
Дайте да стегнем България първо, после ще решим какво да правим с Япония :) :) :) :) :)
66
2
 
23
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Всичко е въпрос на манталитет и възпитание, градени в продължение на генерации. Нищо не се променя изведнъж. Японците са един то малкото народи, съчетали до голяма степен запазването на културата и ценностите, с модерния начин на живот. Там никой няма да се оплаче, че го претоварват на работа, че е принуден да живее в малко жилище и го блъскат в градския транспорт. Ако смята, че не живее достатъчно добре, ще работи два пъти по-усърдно, но няма да вдигне ръце и да обвини другите за положението си
65
13
 
9
 
! Отговори
до 62 преди 13 години
Абсолютно съм съгласен! Много бързо забравиха някои какво беше тук през август 2005! По време на наводненията и аз бях на вилата и една къща беше отнесена от реката! През цялата нощ преди реката да отнесе къщата съседите на семейството помагаха да изнесат покъщнината и електроуредите си! Така, че хайде МЛЪК ВСИЧКИ БЪЛГОРОМРАЗЦИ! ИДЕТЕ В ЯПОНИЯ ДА ЖИВЕЕТЕ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ВЪЗХИТЕНИ!
64
0
 
22
 
! Отговори
horus преди 13 години
До 56 - аз съм бил там на специализация за 3 месеца. Прав си - за бай *** за който е нормално да правиш купони до среднощ без да се съобразяваш с никого, да плюеш и да си хвърляш фасовете по улицата, да не признаваш съществуването на кошчето за ***, да влизаш с кални обувки в сграда и да не продължавам Е ТАМ Е НАИСТИНА АД !! Само ти казвам - един шваба беше си беше пуснал телевизора малко по - силно да гледа мач в общежитието - след 2 мин. ченгетата го закопчаха !!