WikiLeaks: Япония е знаела, че АЕЦ няма да издържат

Правителството в Токио укривало инциденти в електроцентралите
Обновена: 16 мар 2011 14:23 | 16 мар 2011 12:47, Елка Василева
78
WikiLeaks: Япония е знаела, че АЕЦ няма да издържат
Снимка: Ройтерс

Япония има сериозни проблеми в атомните си електроцентрали – това е било известно още преди няколко години. Страната е била предупреждавана, че електроцентралите няма да издържат мощно земетресение.

Секретна дипломатическа кореспонденция, публикувана от сайта WikiLeaks, също така сочи, че японското правителство е укривало данни за извънредни ситуации в своите атомни обекти.

Още през декември 2008 г. представител на Международната агенция за атомна енергия е предупредил, че мерките за сигурност в японските АЕЦ не отговарят на съвременните стандарти, пише „Дейли телеграф“. По негови данни за последните 35 години системата за управление на сигурността е била преразгледана само три пъти.

В отговор японските власти са обещали да повишат нивото на безопасност в електроцентралите, като между другото в атомния комплекс във Фукушима построили извънреден център за противодействие в случай на бедствие. Оказало се обаче, че той е разчетен за трус с максимален магнитуд от 7 по Рихтер, а подземният трус от 11 март беше с магнитуд 9.

В разсекретена телеграма от 2006 г. се съобщава, че японското правителство се е обявило против съдебно решение за закриване на една атомна електроцентрала в западната част на страната поради опасения, че няма да издържи на мощно земетресение. Съдът постановил, че евентуална авария в АЕЦ-а ще представлява голяма опасност за населението поради възможно изхвърляне на радиация.

В други телеграми до Вашингтон се казва, че редица нови японски предприятия за преработка на ядрено гориво функционират на ръба на риска.

Цитирани са думите на японския депутат Таро Коно, който през октомври 2008 г. в разговор с американски дипломати е казал, че японското правителство укрива данни за извънредни ситуации в атомните електроцентрали. Той се оплакал, че властите дори не желаят да обсъждат алтернативни, по-малко опасни начини за получаване на енергия, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: WikiLeaksтрусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
До !А, може и повече от 9, ама натам е все тая дали е 9.3 или 9.7 - пак всичко ще падне.
32
2
 
7
 
! Отговори
! преди 13 години
Мен друго ме вълнува- коя умна глава е решила някога и го е бетонирала, че Земята е способна да изобрази само до 9 степен на Рихтер?!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от глупости. Откъде ги изкопавате тези "новини". И децата разбраха, че проблема дойде от цунамито. А относно строежа - евала. Предвидена е сградата за 8,2 а издържа дори на 8,9 - това е 7 пъти по мощно земетресение.
30
9
 
4
 
! Отговори
Брокерка в Адрез преди 13 години
Сега японците ще тръгнат да търсят имоти по цял свят така че цените в България ще растат.
29
4
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
оффф глупости
28
1
 
12
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Брех, колко са актуални... За всяка случка веднага уличаващ документ се вади, ама след после... Нещо взеха да се вземат много насериозно.
27
3
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Напротив трябва да има повече сайтове като Уйкилийкс. Иначе никога няма да разберем истината за това, което се случва около нас. Винаги ще бъдем със свалени ***, надупени и хванати за палцине на краката.
26
2
 
4
 
! Отговори
мм преди 13 години
Как да ти повярваме на това което пишеш като ти дори нямашпредстава какво е ядрен реактор,какви хелкикоптери те гонят,охлаждане на реактор не може да става със вода от хеликоптер,глупости говориш само
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тея Уикилийкс трябва да ги закрият.
24
2
 
10
 
! Отговори
От Четящ преди 13 години
Днес.Бг ми изтриха линка към статията, така че така или иначе няма да го видите. Вместо да слагате минуси за истинското развитие на нещата и без да четете, замислете се колко прозрачно беше японското правителство за инцидента досега, защо увеличиха периметъра на замърсяването и защо са отказали охлаждане с вода на реакторите тази сутрин от хеликоптери (радиацията е била твърде висока за полет). Иначе, то и за Чернобил всичко беше наред, ама само аз си знам като марширувах на 24-ти май под дъжда!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фактически прави са били. АЕЦ-ите за издържали земетресението. И то какво заметресение! Цунамито оака пейзажа.Извод: няма от какво да се притесняваме, ако централите са построени добре и на подходящо място!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Япония не се казва България
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има си хас да не са криели.те и нашите крият,и руснаците криеха.
20
2
 
8
 
! Отговори
дуда преди 13 години
Да бе!!! Американските щото са най-сигурните!!! Уикилийкс тоя път се наака!!!
19
2
 
9
 
! Отговори
мм преди 13 години
Това го знаем ние по интелигентните нации,ама простото американско население ще повярва като нищо на тия глупости,те там даже не знаят къде се намира точно Япония,какво е ядрен реактор или пък по физика във 7 клас примерно да са учили какво е ядрен синтез и разпад
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от глупости. Най-лошото е че вълната от цунамито беше доста голяма и от там дойде проблема.
17
8
 
21
 
! Отговори
333 преди 13 години
E честно да ви кажа, вече ми писва от тия от Уикилийкс. *** смешките. Само евтини сензации и до момента... нищо. И като са знаели Японците какво? И ние знаем, че наще нама да издържат, както и десетки и стотици други реактори по света. Някой да ги затваря? Не.
16
7
 
4
 
! Отговори
Четящ преди 13 години
Ето реалните измерения на ядрения проблем, нещата са далеч над това, което се казва. Дано не се стигне до нещо по-лошо даже от Чернобил, защото според анализаторите се очаква стопяване на реакторите до няколко дни, а за мен и без да съм експерт, това означава "край" на Япония, Кореите, източна Русия, части от Китай, да не говорим за замърсяването към Канада и САЩ (накъдето духат ветровете в момента)... :(((((
15
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 13 години
Пак агенцията 'една жена каза', само че в случая е мъж...
14
6
 
25
 
! Отговори
мм преди 13 години
Глупости на търкалета ,тия вече изнасят май само някакви противоречиви факти с цел да объркат наистина населението което няма ясен отговор на редица въпроси,АЕЦ издържаха на трус по магнитут 9 по Рихтер,проблема дойде от възникналото цунами,но навсякъде сега се изтъква причина за кризата във АЕЦ-а земетръса което не е вярно