WikiLeaks: Япония е знаела, че АЕЦ няма да издържат

Правителството в Токио укривало инциденти в електроцентралите
Обновена: 16 мар 2011 14:23 | 16 мар 2011 12:47, Елка Василева
78
WikiLeaks: Япония е знаела, че АЕЦ няма да издържат
Снимка: Ройтерс

Япония има сериозни проблеми в атомните си електроцентрали – това е било известно още преди няколко години. Страната е била предупреждавана, че електроцентралите няма да издържат мощно земетресение.

Секретна дипломатическа кореспонденция, публикувана от сайта WikiLeaks, също така сочи, че японското правителство е укривало данни за извънредни ситуации в своите атомни обекти.

Още през декември 2008 г. представител на Международната агенция за атомна енергия е предупредил, че мерките за сигурност в японските АЕЦ не отговарят на съвременните стандарти, пише „Дейли телеграф“. По негови данни за последните 35 години системата за управление на сигурността е била преразгледана само три пъти.

В отговор японските власти са обещали да повишат нивото на безопасност в електроцентралите, като между другото в атомния комплекс във Фукушима построили извънреден център за противодействие в случай на бедствие. Оказало се обаче, че той е разчетен за трус с максимален магнитуд от 7 по Рихтер, а подземният трус от 11 март беше с магнитуд 9.

В разсекретена телеграма от 2006 г. се съобщава, че японското правителство се е обявило против съдебно решение за закриване на една атомна електроцентрала в западната част на страната поради опасения, че няма да издържи на мощно земетресение. Съдът постановил, че евентуална авария в АЕЦ-а ще представлява голяма опасност за населението поради възможно изхвърляне на радиация.

В други телеграми до Вашингтон се казва, че редица нови японски предприятия за преработка на ядрено гориво функционират на ръба на риска.

Цитирани са думите на японския депутат Таро Коно, който през октомври 2008 г. в разговор с американски дипломати е казал, че японското правителство укрива данни за извънредни ситуации в атомните електроцентрали. Той се оплакал, че властите дори не желаят да обсъждат алтернативни, по-малко опасни начини за получаване на енергия, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: WikiLeaksтрусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 13 години
Ще мине много хора докато овчето стадо осъзнае това, но ще е твърде късно. Дотогава за всичките си несгоди ще обвиняват колежката си или съседката, която си тупа килима от горния етаж.
12
10
 
8
 
! Отговори
И какво от това? преди 13 години
Какво като се е знаело? И тук се знае, и на всички е ясно, че Тиквата ще унищожи България... И какво от това?
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
10Вин Дизел ще се справи с лошите
10
2
 
31
 
! Отговори
Anarchy77 преди 13 години
От когато на върха на пирамидата са хора които имат само 2 думи в речника си: "дебит" и "кредит", започнаха и несгодите на цивилизацията! Колкото и да не ви се вярва е така!
9
3
 
45
 
! Отговори
май. преди 13 години
Май цунамито беше проблема,а не земетръса,който станцията си издържа без проблем....ама драскайте...смешковци
8
8
 
0
 
! Отговори
Bo преди 13 години
pa te kato sa iaponci da ne sa goliama rabota. Ia im vizte koptorite nare4eni avtomobili. Avtomobil sled 2001 godina ruzdiasva ta se kusa.Displeite migat i ne svetiat i tva vsi4ko nosi nadpis made in japan.Dori i italianskite ko6nici go niamat toia problem sled 1998 godina. Samo skupite im vozila sa gore doly 4itavi.Vie sega reaktorite bili shit. 6to da ne sa boklyci ako sa se stisnali za pari pri stroeza ili eventyalnia upgrade.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не вярвам да е така
6
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не, че нещо, амааа АЕЦ издържаха на земетресението.цунамито ги прееба
5
7
 
9
 
! Отговори
0.333 преди 13 години
Май един световен мит ще се развенчае...
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
OMG Ние не знаехме! Това WIKILEAKS не са никакви секретни документи. Разкрива само нещата, които всеки един интелигентен човек вече знае. Използва се само за да замазва истинските конспирации пред обществото.
3
7
 
18
 
! Отговори
kulan преди 13 години
WikiLeaks...поредната дезинформационна машина на масона, ...нищо относно, действията на хизраел и хсащ...случайно подминати...
2
9
 
37
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Уф- ако е в Япония има нарушения и скриване на факти, тук просто не знам как още не светим в тъмното!
1
0
 
0
 
! Отговори
sweden преди 13 години
ayde zapovyadayte i ot uka sega vi6 kolko 6te se samobivatt