Рехава коалиция срещу Кадафи

Турция се противопоставя на военна операция, НАТО заседава
Обновена: 18 мар 2011 15:03 | 18 мар 2011 12:08,
199
Рехава коалиция срещу Кадафи
Снимка: Reuters

Германия няма да участва във военна операция в Либия, а Турция се противопостави на международна интервенция в страната, съобщи Reuters. Посланиците на страните в НАТО се събират, за да обсъдят отговора си на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на зона, забранена за полети, над Либия и за военна операция срещу силите на Кадафи.

Турция настоява за мирен изход от ситуацията в Либия. В съобщение от кабинета на турския премиер се казва, че резолюцията на ООН е обвързваща за всички страни, но за конфликта в Либия трябва да се намери мирно решение.

Още по темата
Турция, единствената мюсюлманска страна в алианса, нееднократно се е обявявала срещу чуждестранна военна интервенция в Либия.

Германия няма да участва във военна операция срещу Либия, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле.

„След като обаче преценихме всички рискове, стигнахме до извода, че няма да участваме във военна операция в Либия, във война с привличане на германски войници“, каза министърът.

Затова Германия се въздържала при гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН за Либия.

Полша пък е готова да даде логистична подкрепа, но няма да се включи във военни действия. Страната може да предостави транспортни самолети, но изключва възможността да участва в операции, разрешени с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, заяви в петък полският министър на отбраната Богдан Клих, цитиран от Франс прес.

„Онзиден с президента и премиера решихме, че участие на Полша в сили за нанасяне на удари е изключено, уточни той. Не смятаме да участваме с въоръжените си сили и в налагането на забранена за полети зона над Либия“, добави министърът.

Правителството на Дания очаква разрешение от парламентарната комисия по външните работи за участието на бойни самолети Ф-16 в създаването на забранена за полети зона над Либия, съобщи външният министър Лене Есперсен, цитирана от Франс прес.

Правителството реши да организира възможно най-бързо конкретното датско участие, за да може да даде своя принос, се казва в изявление на Есперсен.

В Брюксел посланиците на страните в НАТО ще обсъждат „планиране на всички възможности“. В официално съобщение се повтарят условията за операция на алианса – явна нужда от намеса, категорична регионална подкрепа и безспорна правна база.

„При тези три условия НАТО е готов да действа като част от широки международни усилия“, се казва в съобщението.

За операциите на НАТО е необходима подкрепата на всичките 28 държави членки, а Турция вече се обяви срещу военна интервенция в Либия.

ООН разреши в четвъртък военна операция срещу силите на Муамар Кадафи за защита на либийското цивилно население, а френски дипломат съобщи, че атаката може да последва до часове.

Към момента е сигурно участието на Франция и Великобритания. Възможно е включването на САЩ и една или повече арабски държави.

Катар обяви, че ще се включи в международните усилия за защита на цивилното население, но не е ясно дали това означава и участие във военна операция срещу Муамар Кадафи.

Официалната катарска информационна агенция цитира източник от външното министерство, който казва: „Катар реши да вземе участие в международните усилия, насочени към спирането на кръвопролитията и защита на цивилното население на Либия“.

Русия няма да участва във военна операция в Либия, заяви началникът на руския Генщаб Николай Макаров, цитиран от АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Ударът срещу Либия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
САШКАТА РАДЕВ преди 13 години
ОСТАВЕТЕ ЛИБИЙЦИТЕ ДА СЕ РАЗБЕРАТ! ЗАВОЕВАТЕЛНАТА ПОЛИТИКА ВОДИ ДО МЕЖДУНАРОДНИ ВОЕННИ КОНФЛИКТИ, КАКТО ПРИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - ИТАЛИЯ, ЛИБИЯ, АБИСИНИЯ, ИСПАНИЯ, ЧЕХИЯ.....НЕ СТАВАЙТЕ ЛОГИСТИ НА ФЕДЕРАЛ РЕЗЕРВ СИСТЕМС! САШКАТА РАДЕВ
185
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Повечето от вас показват страхотен правопис!Браво момчета!!
184
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
досега не съм видял нищо турско което да е качествено, но понеже са евтини *** им - пазара ни е залят с тях. mi ela v tr za da vidish no sim siguren che ti s tiya kapatsi pak nyama da vidish hahaha prosto si smeshen iskash neiskash tr igrae vajna rolya v svetovnata politika ti si zaravyay glavata v pyasaka samo taka shte imash pokoy hahahah
183
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези, които защитават "цивилизованите" държави, нека си помислят, утре вдругиден, нашите *** като се разбунтуват(не е невъзможно), та като започне гражданска война, би ли ви било приятно някой външен да дойде да спасява "онеправдания, мачкан и дискриминиран" народ... Каквото и да става, това е техен пробелм, ще си го решат, но никой няма да ги остави, защото имат петрол.
182
0
 
4
 
! Отговори
Le monde преди 13 години
Борисов е сарко са се скарали за това че 6ефа на опозицията която признава сарк е бивш министър на правосъдието на Кадафи които измисли аферата за сестрите и ни изнуди за пари.Борисов е подкрепен от Германия и Руминия,така че България няма да подкрепи терористичната опозиция и приятели на лудия евреин сарко.Браво на Борисов
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само не разбрах каква е позицията на България?
180
0
 
3
 
! Отговори
Le monde преди 13 години
Борисов е сарко са се скарали за това че чефа на опозицията която признава сарк е бивш министър на правосъдието на Кадафи които измисли аферата за сестрите и ни изнуди за пари.Борисов е подкрепен от Германия и Руминия,така че България няма да подкрепи терористичната опозиция и приятели на лудия евреин сарко.Браво на Борисов
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаха. Успяли са да те метнат. Сигурно вярваш и във лафа from rags to riches. Ама разбери го, това е само за да те забаламосат. Ако не си бял стигаш само до едно ниво. Да не говорим, че в някои фирми се наемат само бели. Не ти обяснявам, че няма случайни хора по високите постове, а за политиката няма да коментирам. Най-добре гледай филма "Crash" и ще видиш каква е истината за САЩ!
178
1
 
4
 
! Отговори
до 182 преди 13 години
бил съм, ама ти не знам къде си бил , американците им дай само тв да гледат и най важното че всичко квото видят там е невероятно и е истина
177
2
 
1
 
! Отговори
за 181 преди 13 години
А ти по-далеко от секо не си бил............иначе нямаше да си толкова уверен в невежеството си :)
176
2
 
4
 
! Отговори
до 145ти преди 13 години
ти явно си бил в САЩ и са ти промили мозъка , какво им е добре на маериканците, говоря за обикновения народ , те са стадо овце с промити мозъци
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1ифутите докараха комунизма те са идеологическите му бащи ,а сега като не им изнася нещо и веднага следва етикета -комунист,абе троцки,ленин,и цялата болшевишка пасмина от какъв етнос са ,а?
174
1
 
2
 
! Отговори
Смях преди 13 години
До 174Започвам със изборите !!!Изборите при тях са толкова далеч от демокрацията, че чак е потресаващо....Не се взема предвид общия брой гласове за един или друг кандидат а се избира от ЕЛЕКТОРИ !!! Тези електори са на базата на вота във всеки щат и гласуват в изборна колегия...Но всеки щат има различна тежест която не е свързана със броя население !!! И един щат може да излъчи електори само от политическата партия която е събрала повече гласове в дадения щат !!! Изобщо пародия !!!!
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 177,ей къде са хазарите ,имало ги и във форума и ти си доказателството за това 1
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и къде са тия измислени (от болни комуно мозъци) "хазари"???? хайде докажете с ФАКТИ< че има "хазари", "***" и т.н. измислици от времето на сесесере-то ви!
171
0
 
3
 
! Отговори
ОСВЕДОМЕН преди 13 години
БОЙКО е изразил пълна и безусловна подкрепа на решението на Съв. за Сигурност и е заявил, че България ще участва активно с необходимото в съответствие със съюзническите си ангажименти към Евро-атлантическите си партньори.
170
1
 
0
 
! Отговори
n преди 13 години
Ти да не си напушен?
169
4
 
2
 
! Отговори
до 171 преди 13 години
айде дай фактите, ето тук има достатъчно аудитория, докажи че Щатите са недемократична държава ***, лъжите не са факти..а само лъжи!
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега вече стана ясно,че от цялата тая дандания в арабския свят, интерес са имали само крадливите хазари ,точно те сега с ненормален ентусиязъм драскат по форумите колко било хубаво ,че ще има мова война ,а забравих нали в идиотския им талмуд пишеше ,че войната била еврейската жътва,ама има и една друга подобна сентенция ,че каквото посееш,това ще пожънеш.
167
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много верно казано ястреб, точно и ясно!