Триполи спира огъня срещу народа

Не се съобщават условията на едностранното примирие
Обновена: 18 мар 2011 15:21 | 18 мар 2011 15:09, Елка Василева
133
Триполи спира огъня срещу народа
Франция се готви за нападение срещу Либия. Снимка: БТА

Либийските власти обявиха незабавно прекратяване на огъня, за да бъдат защитени цивилните граждани на страната, съобщи Ройтерс.

Ръководителите на Джамахирията обещаха да действат в съответствие с приетата снощи резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предвиждаща възможост за провеждане на военна операция срещу режима на Кадафи.

Още по темата

Това обяви либийският външен министър Муса Куса на пресконференция в Триполи.

"Ние решихме незабавно да прекратим огъня и незабавно да спрем всички военни операции", заяви министърът.

Той увери, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия.

Куса изрази съжаление, че Съветът за сигурност на ООН забрани полетите на самолети над неговата страна. Той каза, че това ще има негативни последици за населението на страната. Куса заяви още, че жителите на Либия ще  пострадат от замразяването на активите на Триполи в чужбина.

Министърът нарече неразумно решението на световната общност да използва сила срещу правителствената армия и обяви, че правителството на Либия е готово за диалог с всички сили, които са заинтересовани от запазване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Не се съобщава нищо за сроковете и условията на обявеното от властите едностранно примирие.

Въстаниците в Бенгази, които отпразнуваха приемането на резолюцията на ООН, възприеха думите на Куса с още по-голямо въодушевление, приемайки изявлението на министъра за своя победа.

Изказването на Куса идва часове, след като частите на Муамар Кадафи атакуваха с тежко въоръжение и танкове третия по големини град в джамахирията – Мисурата.

При обстрела загинаха четирима, други 70 души бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: Бунтът в Либия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Ian Smith преди 13 години
И какъв е проблема в Ирак и Афганистан. Създадоха се местни правителства избрани на свободни избори. Американците полека-лека се изтеглят. Ако местните не успеят да си уредят държавите, а се хванат за гушите това няма да е по вина на САЩ и няма да е нещо ново за тези страни.Ако обаче са разумни ще тръгнат по пътя на Западна Европа, Япония, Ю. Корея, Тайван - все места където след ВСВ са минали САЩ и са донесли добро и справедливост.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Равносметка на САЩ-ските интервенции за последните 10-на години:- Югославия - победа, халал да ни е на цяла европа.Ирак - фиаско, правителството не контролира по-голяма част от територията.Афганистан - грандиозно фиаско, държат се единствено защото се споразумяха с наркобароните.Друго май няма.
124
1
 
2
 
! Отговори
Чугуниц преди 13 години
За сега виждам, че ирак е охладил желанието на САЩ да демонстрират рамбовщини. А въздушните удари - щом ООН разрешава, значи са легитимни, това е.
123
1
 
4
 
! Отговори
БЕНГАЗЙИЦИ преди 13 години
ОЧАКВАМЕ С НЕТЪРПЕНИЕ АКОСТИРАНЕТО НА 6 - ти АМЕРИКАНСКИ ФЛОТ В БЕНГАЗИ . РУСКИТЕ ПОДВОДНИЦИ , МАЙ ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМ СЪС ЗАРЕЖДАНЕТО ;)
122
2
 
2
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Докато напредваха ,, въстаниците ,, нямаше проблеми , ама сега виж цивилни загиват . Само на умрели кучета нож вадят , а ние се дивим на ,, голямата сила ,,.Иначе дали ще е Кадафи или *** за нас българите к..а си е се същия .
121
0
 
2
 
! Отговори
: Анонимен преди 13 години
IMA PO-- DOBRI FORMI NA UPRAVLENIE !!! DEMOKRAZIA -- HA-HA !!!KATO БЪЛГАРСКАТА НАПРИМЕР.
120
2
 
4
 
! Отговори
до 121 преди 13 години
Така като гледам ЕС се превръща в заплаха за Кадафи...иначе по всички др. точки си надъхан като жаден за петрол западен комсомолецИ аз ти благодаря
119
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господа!Няма място за отстъпление от приетата резолюция на ООН, въпреки изявленията на Либийският външен министър.Кадафи трябва да бъде премахнат от управлението на Либия,на всяка цена.Той се превърна в заплаха за ЕС.Трябва да се действа бързо и решително.Няма друга алтернатива разберете.Благодаря
118
5
 
6
 
! Отговори
До 110-ия преди 13 години
Какво искаше да кажеш? Почеши се по ***, опитай се са се съсредоточиш, дишай дълбоко и си формулирай "мисълта"! От написаното разбрах само, че мръсните кравари са избили ДВА МИЛИОНА МИРНИ ЖИТЕЛИ. Герои, няма що! Виетнам ги победи! Както преди това наби японците, французите, а после и китайците! Янките по време на ВСВ ги обръщаха в бягство 17-годишни хлапета от "Хитлерюгенд". Помисли, ако това занимание не ти е много трудно, пък тогава малтретирай клавишите!А, за последно бягаха от Грузия.
117
0
 
6
 
! Отговори
Ето реакциите преди 13 години
Ето реакцията на Франция и Великобритания на страха и молбите за пощада и милост от Кадафи........Франция и Великобритания реагираха предпазливо на обявеното от правителството прекратяване на огъня."Трябва да сме много предпазливи. Кадафи сега започва да се страхува, но заплахата в Либия не се е променила", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще съди за Кадафи по действията му на място. "Ще съдим за него по действията му, не по думите му", ксаза Камерън
116
3
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 13 години
Добре деее, ти смяташ ли че американците щяха да окупират Виетнам както сега Ирак? Дали ве? Знаеш ли защо нямаше? Има разлика между Виетнам и Ирак с Афганистан. Разликата е че в Ирак и Афганистан населението беше против местната власт, а във Виетнам не- цялото население си беше в подкрепа за управлението си. Затова такъв народ не може да бъде окупиран в днешно време.
115
0
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
абе вие друга работа нямате ли освен да оправяте кадафи
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чета и се дивя на глупостта на хората абе аланкоулу ако нахлуят части и тежко въоръжение в град с цел да си "върнат града" 4 ще са жертвите на всяка секунда какви въоръжени операции ама така ще е като спряха казармата то от катастрофи умират там повече
113
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
58 238 убити14 000 изчезнали по време на битка>50 000 самоубили се от 1975 г. насамЕто това дадоха хамериканчетата като жертви с Виетнам
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уважаемий, благоденстващите нации изглежда са далтонисти и не разбират от цветове. Ако не си го разбрал, ил си много глупав, ил си много беден, ил си и двете.
111
1
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 13 години
Кои "ние ще духаме супата"? Къде се намеси между шамарите? Кой си ти бе бедни бългаски братко? Та не знаеш ли, че ти винаги ще духаш супата, а и аз разбира се , задно с всички пишещи тук.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до хоотивай на преглед Ажипито да ти даде направление за психиатър
109
5
 
3
 
! Отговори
KALT преди 13 години
От тоя влак трябва да се слиза. Безплатен обяд наистина няма. Сега е ред на хамериканосите да плащат, ако има нещо в кесията.
108
4
 
8
 
! Отговори
за 105 преди 13 години
1 100 000 убити от Виетконг и 2 000 000 цивилни срещу 50 000 американеца. И това е с руска подкрепа - около 20 000 пилот и зенитчици руснаци.............Изгеглиха се заради това че американците накараха правителството си да ги послуша
107
0
 
5
 
! Отговори
Инструктора до 91-ви преди 13 години
Ти си духай ,щом ти харесва ! В резолюцията е казано - "с всички възможни средства". Тя е писана от дипломати който си познават занаята(Англия,Франция ,САЩ) !.Единственото ограничение е да няма сухопътна атака от външни армии ,но това поначало е почти изключено ( и в Сърбия не се стигна до такава ).За тази цел си има достатъчно местни.