Арестуваха китаец за неверни слухове, свързани с радиация

Младежът твърдял, че териториалните води са заразени
Обновена: 21 мар 2011 13:36 | 21 мар 2011 13:35,
17
Арестуваха китаец за неверни слухове, свързани с радиация
Снимка: Reuters

Жител на китайския Ханчжоу е бил задържан от полицията и получил десет дни арест за това ,че разпространявал неверни слухове за  заразяването на териториалните води на Китай след аварията в АЕЦ „Фукушима 1“.

Както съобщава Интерфакс служителят на компютърна фирма написал съобщение в  мрежата, което гласяло: “Според достоверни източници, аварията в АЕЦ В Япония е замърсила крайбрежните води в източната провинция Шандун. Предайте на роднините и приятелите си, че трябва да се запасят със сол, сушени морски водорасли и в продължение на поне една година да не употребяват морски продукти.“

В резултат търсенето на йодирана сол скочило неимоверно. Междувременно полицията установила разпространителят на слуховете и го арестувала.

Задържаният „осъзнал грешката си и признал, че постъпката му е нанесла вреда на обществото, както и че  си е взел поука“.

Той е задържан за десет денонощия и е глобен с 500 юана (76 американски долара).

По данни на китайското министерство на околната среда, радиационният фон в страната не е повишен.

Непрекъснато се провежда мониторинг на въздуха и териториалните води, резултатите от които се публикуват на официалните сайтове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
до номер 9ама сте *** вие ***. така като написа "растрел за слухове", при положение че ясно си пише 10 дни арест, колко мислиш че ще ти повярва някой за страхотиите дето ги изреди? и с право няма да ти повярват - вицове си разказвахме на воля, а печата за късите поли беше с мастило.
16
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 13 години
ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА,БЪЛГАРИ!
15
8
 
1
 
! Отговори
до Стефан преди 13 години
ми научи латинскипроблема си е твой
14
4
 
1
 
! Отговори
fsdfsd преди 13 години
a jurnalistite ot dnes.bg koga shte gi arestuvat zatova che vseki den publikuvat luji?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колегата (No12) е напълно прав!
12
4
 
9
 
! Отговори
до Стефан преди 13 години
Коментари на латиница НЕ чета! Хора ,които не знаят да пишат на българската азбука не могат да ме научат на нищо ! Мненията им са без значение щом не заят даже буквите и затова автоматично им слагам минус!Понеже не съм само аз така ,те съветвам да пишеш на кирилица ,ако искаш хората да четат мненията ти.
11
6
 
1
 
! Отговори
stefan преди 13 години
do 1da ama tuk stava vapros za tova dali vav vodite okolo yaponia ima veche radiaciaa za svobodata ako si chel moite komentari dnes ili niakoi ot tiah shte razberesh kakvo mislya az
10
4
 
2
 
! Отговори
stefan преди 13 години
do 8blagodaria za informaciata no az tova go znam.zadadoh vaprosa za da se setiat tezi koito ne mogat che vodata ezarazena.vsichki znaem che ribata jivee vav vodata.
9
4
 
2
 
! Отговори
аз съм 1 преди 13 години
Вие явно сте хлапета и не знаете ,че тук за виц за Бай Тошо следваше затвор в Беляне. Поинтересувайте се малко. Там не беше като сегашните затвори... Как ви се вижда за къса пола дамга на бедрото?? Завинаги! Лесно е да се коментира като нямаш и представа какво говориш...От една страна разстрелите и затвора ограничават доста престъпността. От друга гори и всеки противник на режима. Аз просто неуспешно се пошегувах ,като мислех че ще ви провокирам за смислени коментари на тема свобода, а то...
8
6
 
3
 
! Отговори
DO STEFAN преди 13 години
TOVA SE RAZPROSTRANIAVA KATO RADIOVALNITE I RIBATA E ZARAZENA
7
2
 
1
 
! Отговори
# преди 13 години
а колко ли е получил от производителите на сол и водорасли, за 50-60000 $ и аз бих полежал 10 дни арест и бих платил 76$ глоба !!!
6
3
 
4
 
! Отговори
do:1 преди 13 години
Силна икономика , водеща световна сила , инфраструктура , пътища ... Колко непознато А ?
5
7
 
1
 
! Отговори
stefan преди 13 години
predi niakolko dni gledah reportaj po btv za edin riben pazar vav zonata na centralatatargovcite tvardiaha che ribata e zarazena.pitam!!!! tazi riba da nebi da se e rodila radioaktivna???????
4
1
 
16
 
! Отговори
ined преди 13 години
do 1: Само дето в Китай има разстрел и за корупция в големи размери, ако в България беше така много от сегашните политици отдавна щяха да са покойници.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NIE IANE NEMA DA GO PIPAME NALI GOCE SE OBADI
2
2
 
0
 
! Отговори
xxx преди 13 години
dobre
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А те в Китай не си поплюват! Комунизма в действие. Разстрел за наркотици. Затвор за слухове. Колко познато ,а ?